Sairaudet

Vääriä luuloja vaihdevuosista

Moni kammoaa vaihdevuosien kuumia aaltoja. Onko se turhaa?

Teksti Maarit Vuoristo
Kuvat Getty Images
17.2.2017

1. Vaihdevuodet ovat riesana loppuelämän.

Totta. Useimmilla on joitakin oireita loppu­elämän ajan. Vaihdevuodet lisäävät riskiä sairastua moniin tauteihin, eikä se katoa vuosien saatossa. Joillakin oireet helpottuvat 5–10 vuoden kuluttua niiden alkamisesta. Tavallisesti vaihdevuodet alkavat 45–55-vuo­tiaana, mutta hankaliakin oireita voi olla jo tätä ennen.

2. Vaihdevuosioireet voivat olla yllättävän erilaisia. 

 Totta. Nivel-, lihas- jänne- ja niska-hartia­seudun kivut ovat melko tavallisia. Estrogee­nin vähyys aiheuttaa inflammaatiota eli tulehduksellista reaktiota. Se tuo kipuja.

Joillakin virtsarakko aktivoituu, ja pissa­hädästä voi tulla hyvinkin äkillisiä. Moni kärsii myös aamuyön unettomuudesta. Sen syynä pidetään usein stressiä tai masennusta. Tavallisin syy yli 45-vuotiaan naisen unettomuuteen on silti estrogeenin vähyys.

Osalla on sydämen rytmihäiriöitä. Huonolla tuurilla voi saada kaikki oireet. On silti heitäkin, joilla on vain yksi vaiva tai useita hyvin lieviä.

Lue myös: Hormoneja vai ei?

3. Kuumat aallot ovat varmin merkki vaihdevuosista

Tarua. Ne ovat parhaiten tunnettu oire, mutta noin 20 prosentilla ei ole lainkaan kuumia aaltoja. Ne johtuvat kehon lämmönsäätelyn häiriötilasta. Se voi saada kasvot punoittamaan esimerkiksi pienenkin alkoholi­määrän jälkeen.

Aaltojen tiheys ja kesto ovat yksilöllisiä. Joillekin niitä tulee kerran viikossa mutta toisille 20 kertaa päivässä. Tilannetta seuraa usein hikikohtaus, joka on pahimmillaan niin voimakas, että tuntuu kuin uisi hiessä.

Sen sijaan noin puolella voi olla mieliala­oireita, kuten ärtyneisyyttä, itkuherkkyyttä ja masentuneisuutta. Mielialaoireiden yhteydestä estrogeenin puutteeseen ei ole varmaa tutkimustietoa.

4. Raskaus ei enää onnistu vaihdevuosien alettua.

Tarua. Jos kohtu ja munasarjat ovat tallella, alle 50-vuotias voi tulla raskaaksi vielä vaihdevuosi­oireiden alettua. Hormonihoito voi jopa edistää yllätysraskautta nelikymppisillä. Viisi­kymppisellekin se on teoreettisesti mahdollinen.

Suositeltavin ehkäisykeino on hormoni­kierukka. Se hillitsee myös kohtusyöpää ja vuoto­häiriöitä. Ehkäisystä voi luopua vasta, kun oireet ovat alkaneet kunnolla ja on yli 50-vuotias.

5. Vaihdevuodet vievät seksihalut.

Totta ja tarua. Näin saattaa käydä, koska alhainen estrogeenitaso haurastuttaa limakalvoja. Se tekee seksistä kivuliasta. Eroottinen hyväily ei välttämättä tuota mieli­hyvää entiseen tapaan. Orgasmin saaminen voi vaikeutua.

Joillakin naisilla halut voivat kasvaa ja seksi­elämä kohentua. Seksuaalisuus ei ole kiinni vain naishormonista.

Limakalvoja on silti syytä hoitaa. Hoitamattomina ne lisäävät virtsatietulehdusten riskiä ja virtsankarkailu pahenee. Estrogeenipitoiset valmisteet tehoavat parhaiten.Hormonittomat tuotteet auttavat, mutta ne eivät rauhoita rakkoa tai suojaa tulehduksilta. Alapesun jälkeen kannattaa käyttää hoitoöljyä.

6. Äidin vaikeat vaihdevuodet periytyvät.

Totta. Usein äidin ja tyttären – kuten muidenkin suvun naisten – kuukautiset loppuvat suurin piirtein samanikäisenä. Äiti ja tytär myös oirehtivat monesti samalla tavalla, yhtä voimakkaasti ja pitkään.

Lue myös: Vireyttä vaihdevuosiin ruokavaliolla

7. Vaihdevuosien hormonihoidot voivat tuoda rintasyövän.

Totta. Rintasyövän riski kasvaa jonkin verran. Noin tuhannesta viisikymppisestä naisesta, jotka eivät käytä hormonikorvaushoitoa, 26 saa syövän kymmenen vuoden aikana. Hormonikorvaushoitoa käyttävistä sairastuu 34.

Monet muut tekijät, kuten alkoholi, epäterveellinen ruoka, ylipaino, vähäinen liikunta ja tupakointi, lisäävät riskiä silti enemmän.Hormonihoidosta on myös hyötyä. Se vähentää metabolisen oireyhtymän, sepelvaltimotaudin, diabeteksen, osteoporoosin, dementian ja todennäköisesti myös paksu­suolen syövän riskiä.

8. Hormonihoito vain siirtää vaihdevuosioireiden tuloa.

Tarua. Jos vaihdevuosivaivat palaavat, kun hormoni­hoito loppuu, ne eivät olisi vielä helpottaneetkaan.

Hormoneiden käyttöön liittyy paljon pelkoja. Valtaosa yrittää selvitä kuumista aalloista ja yöhikoilusta ilman lääkkeitä.

Moni myös ajattelee, että luontaistuotteet ovat luonnollisempia tai että lääkkeistä kieltäytyminen toisi terveyshyötyjä. Tosiasiassa hormonihoito on luonnollisin vaihtoehto estrogeenin vähyydestä johtuviin oireisiin.

Kasviestrogeenejä ja luontaistuotteita voi kokeilla. Tutkimusten mukaan ne eivät auta, mutta jotkut kokevat hyötyvänsä niistä.

Hormonihoidon esteinä pidetään rintasyöpää, syvää laskimotukosta, keuhkoveri­tulppaa ja aivoinfarktia. Näitä sairastaneet voivat kokeilla ei-hormonaalisia hoitoja. Esimerkiksi serotoniiniaineenvaihduntaan vaikuttavat aineet voivat auttaa kuumiin aaltoihin, beetasalpaajat sydämentykytyksiin ja masennuslääkkeet mielialaoireisiin.

9. Syöpähoito tuo vaihdevuodet nuorellekin.

Totta. Jotkin syöpähoidot huonontavat munasarjojen hormonituotantoa tai lopettavat sen. Kun estrogeeni vähenee, vaihdevuodet alkavat. Myös munasarjojen poisto missä iässä tahansa aloittaa vaihdevuodet.

10. Liikunta on paras tapa vähentää vaihdevuosien hikoilua.

Tarua. Tehokkain keino on hormonikorvaushoito. Liikunta lievittää joidenkin oireita, mutta pelkällä lenkkeilyllä niitä tuskin saa kuriin.

Urheilua on silti hyvä harrastaa säännöllisesti. Se vähentää sydänsairauksien, luun haurastumisen ja diabeteksen riskiä sekä tukee painonhallintaa. Myös mielialaongelmat helpottuvat.

Ruokavaliomuutoksista on hyötyä. Esimerkiksi marjat, pähkinät ja mantelit sekä avokado ja kasviöljyt ovat hyväksi. Riittävä D-vitamiinin saanti voi helpottaa oireita.○Asiantuntija: gynekologi Maija Kajan/Uusi gynekologikeskus Tampere, Dextra Munkkivuori ja Eiran Sairaala.

Lähde: Terveyskirjasto

Lue myös:

Tarkista, kuulutko anemian riskiryhmään

5 faktaa vaihdevuosista

Tulivatko vaihdevuodet jo nyt?

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi