Väsyttääkö? Tykyttääkö sydän, huimaako ja hengästyttääkö? Nämä voivat olla raudanpuutosanemian oireita. Oireet voivat olla myös epäselviä, eikä niitä aina huomaa, sillä keho sopeutuu anemiaan. Lääkäri voi todeta raudanpuutosanemian pienen verenkuvan tulosten ja arvionsa perusteella. Alhaista hemoglobiinia ei saa suoraan tulkita raudanpuutteeksi.
Anemia sinänsä tarkoittaa vähäverisyyttä ja liian pientä määrää punasoluja. Anemia ei ole itsessään sairaus vaan laboratoriolöydös. Raudanpuute on yksi anemian syy.
Anemian riskiryhmiä on neljä:
1. Nuoret tytöt ja naiset: kuukautiset vievät rautaa
Nuoria tyttöjä altistaa raudanpuutteelle kasvaminen ja kehittyminen, kuukautisten alkaminen ja runsaat kuukautiset.
– Murrosikä on raudanpuutteen riskitekijä, sillä jokainen solu kehossa tarvitsee rautaa ja lisäkasvu vaatii rautaa. Samalla tytöillä alkavat kuukautiset, jotka vievät veren mukana rautaa, kertoo osastonylilääkäri ja kliinisen hematologian sekä sisätautien erikoislääkäri Eeva Juvonen SPR:n Veripalvelusta.
Aluksi kuukautiset ovat monella tytöllä runsaat. Se johtuu siitä, että kuukautiset ovat usein alkaessaan niin sanotusti anovulatoriset. Se tarkoittaa, ettei ovulaatiota tapahdu. Munasolu ei irtoa, keltarauhashormonia ei erity, limakalvo kasvaa tavallista paksummaksi ja kuukautisvuoto on siksi normaalia runsaampaa.
Kuukautiset voivat myös jatkua runsaina, vaikka ovulaatio tapahtuisikin. Runsaista kuukautisista puhutaan silloin, jos ne kestävät yli viikon, runsaan vuodon päiviä on enemmän kuin kolme ja veressä on hyytymiä useana päivänä.
– Silloin kannattaa pohtia gynekologin kanssa, kuinka kuukautisia voi hillitä.
Nuorten tyttöjen lievä raudanpuute voi kestää Juvosen mukaan useita vuosia. Hän suosittelee lievästi aneemisille tytöille lihansyöntiä, sillä rauta imeytyy kasviksista yleensä hieman huonommin kuin lihasta. Paljon rautaa sisältäviä kasviksia ovat monet vihreät yrtit ja salaatit. Myös pavuissa ja kikherneissä on paljon rautaa.
Lue myös: Näistä ruoista saat lisää rautaa
2. Tuoreet äidit: raskausaika johtaa anemiaan
Tuoreilla äideillä on usein raudanpuutetta, sillä vauva on tarvinnut kehitykseensä rautaa ja nainen menettää verta ja sen mukana rautaa synnytyksessä. Kolmasosa raskaana olevista on raudanpuutteen riskiryhmään jo alkuraskauden aikana.
Kehittyvä sikiö ottaa odottavalta äidiltä niin paljon rautaa kuin elinten muodostamiseen ja kasvamiseen tarvitsee. Äidin raudanpuute ei siis vaikuta siihen, kuinka paljon rautaa sikiö vie.
Naisen tulisi saada raskauden aikana ravinnostaan rautaa 30–40 milligrammaa päivässä, kun samanikäisten naisten tarve on muuten 10–20 milligrammaa päivässä.
30 milligrammaa rautaa saa esimerkiksi syömällä 3 desilitraa muroja ja marjoja (6 mg), neljä jauhelihapihviä (10 mg), 400 grammaa kanawokkia ja 2 desilitraa vihreistä kasviksista tehtyä salaattia (8 mg), neljä palaa ruisleipää, keitetyn kananmunan ja kourallisen tuoretta basilikaa (6 mg).
– Liha saisi kuulua raskaana olevan ruokavalioon pari kertaa viikossa.
Neuvolat eivät suosittele rautalääkitystä kaikille vauvaa odottaville, vaan lääkitys perustuu hemoglobiinin seuraamiseen. Raskaana olevan normaalin hemoglobiinin alaraja on 110 g/l.
Jos syö rautatabletteja, niitä ei saa ottaa samaan aikaan kalkkitablettien tai maidon kanssa.
– Kalkki estää raudan imeytymistä. Rautatabletin ja maidon syömisen välillä pitäisi olla muutama tunti. Rauta imeytyy parhaiten tyhjään vatsaan otettuna, mutta jos vatsa ei kestä sitä, samalla kannattaa syödä pieni välipala.
Sikiön lisäksi rautaa vaativat istukan kasvu ja istukan verenkiertoon tarvittavat punasolut. Raskausaikana veren punasolujen määrä lisääntyy 20–30 prosenttia ja kehon verimäärä 40 prosenttia.
Raskauden päätteeksi äiti menettää verta synnytyksessä. Normaalissa alatiesynnytyksessä nainen voi menettää verta puoli litraa ja keisarileikkauksessa litran. Yleistyvä keisarileikkaus on siis yksi raudanpuutteen riskitekijä. Synnytyksen jälkeen verta hukkaantuu myös jälkivuotona. Imetys ei enää vähennä rautavarastoja.
– Äidinmaidossa on rautaa hyvin vähän. Imettävä äiti on raudanpuutteessa siksi, että on hiljattain synnyttänyt.
Eeva Juvosen näppituntuma on, että tuore äiti on raudanpuutteen rajoilla vuoden tai kaksi synnytyksen jälkeen ennen kuin rautavarastot palautuvat. Nopea uusi raskaus voi pitkittää raudanpuutetta.
3. Treenaajat ja laihduttajat: lihakset tarvitsevat rautaa
Ylipainoinen laihduttaja tuskin on raudanpuutteessa, mutta ahkerasti kuntoilevaa punttimimmiä raudanpuute voi uhata.
– Runsaasti liikkuvat saattavat olla vaarassa siksi, että lihasmassa kasvaa. Sen sijaan, jos on ylipainoinen ja vähentää rasvan ja sokerin syömistä, raudansaanti ei heikenny, Eeva Juvonen sanoo.
Kaalikeittokuurilla pitäisi olla Juvosen mielestä kuukausia, jotta ruokavalion yksipuolisuus aiheuttaisi raudanpuutetta.
– En usko, että kukaan jaksaa syödä kaalikeittoa niin pitkään. Vähärasvainen terveellinen kotiruoka, johon kuuluu lihaa, kalaa, kanaa, juureksia ja C-vitamiinipitoisia kasviksia, on raudan näkökulmasta paras laihdutusruokavalio.
C-vitamiini auttaa rautaa imeytymään. Rautapitoista ja C-vitamiinipitoista ruokaa kannattaakin syödä samalla kertaa. Se tarkoittaa esimerkiksi basilikaa ja paprikaa salaatissa tai leivän päällä.
Lue myös: Hidasta ikääntymistä – syö C-vitamiinia
4. Vaihdevuosi-ikää lähestyvät naiset: kuukautiset runsastuvat uudestaan
Kuukautiset muuttuvat usein ennen vaihdevuosia uudelleen anovulatorisiksi ja aiempaa runsaammiksi. Myös myoomat, kohdun lihaskasvaimet, ovat melko tavallisia ennen vaihdevuosia ja ne voivat tehdä kuukautisista selvästi aiempaa runsaammat.
– Tavallisesti kohtu supistuu kuukautisten alkaessa ja supistuminen vähentää vuotoa. Myooma estää kohdun supistumisen, ja kuukautiset ovat siksi runsaammat, Eeva Juvonen selvittää.
Jos tuntuu, että kuukautiset muuttuvat selvästi aiempaa runsaammiksi, kannattaa mennä gynekologille. Gynekologi löytää mahdollisen myooman käsin tunnustelemalla tai ultraäänellä. Jos myoomasta on selkeää haittaa, lääkäri voi poistaa sen, määrätä vuotoa hillitsevää lääkettä tai ehdottaa kohdun poistoa.
Mikäli kuukautisten hillitseminen ei auta raudanpuutteeseen, on syytä selvittää, aiheuttavatko raudan hukkaamista peräpukamat, keliakia, polyypit suolessa tai muu suolikanavan ongelma. Keliakia huonontaa raudan imeytymistä.
Lähteenä myös Fineli.
Lue myös:
Kohenna hemoglobiinia kasviksilla