Monille ihmisille hoidoksi riittää huulirasva, kylmän välttäminen, veden juominen ja ongelma on ratkaistu. Toisille nämä hoitomuodot eivät kuitenkaan tuo helpotusta ja rohtuminen vain pahenee kunnes huulet alkavat lopulta halkeilla ja kuoriutua.
Tässä Discovery Health antaa viisi vinkkiä niille, joille huulten rohtuminen ja halkeileminen tuottaa normaalia enemmän ongelmia kotihoitoyrityksistä huolimatta.
1. Lopeta huulten nuoleminen
Huulten nuoleminen on huono asia kahdesta syystä ja vaikka rohtuneiden huulien kostuttaminen saattaa tuntua hyvältä ajatukselta, näin ei asia todellakaan ole. Huulissa on joko erittäin ohut tai täysin puuttuva ulkoinen suojakerros, mikä saa ne reagoimaan herkästi kosteuden puutteeseen. Sylki haihtuu huulista nopeasti ja jättää huulet entistä kuivemmiksi.
Huulten nuolemista tulisi välttää myös syljen koostumuksen vuoksi. Sylki on nimittäin osa ravinnon sulatusjärjestelmää ja sisältää paljon entsyymejä, joiden tarkoitus on pilkkoa ruoka-aineita. Ikävä kyllä, herkät huulet ovat myös alttiita tälle ruoansulatustoiminnolle ja liiallinen sylki huulissa voi aiheuttaa huulten halkeilemisen.
2. Käytä oikeanlaista huulivoidetta
Kaikki huulivoiteet ja – rasvat eivät ole yhtä hyviä. Mikäli huulesi ovat hyvin kuivat, tarvitset lisää kosteutta sekä suojaa antavaa huulivoidetta. Älä siis osta mitä tahansa tarjoustuotetta vaan lue ensin niiden tuoteseloste ja tarkista niiden soveltuvuus juuri sinun tarpeisiisi.
Sen lisäksi, että voiteessa tulisi olla vähintään aurinkosuojakerroin 15, sen olisi hyvä sisältää mehiläisvahaa, fenolia tai vaseliinia. Mikäli huulesi ovat kipeät, on voiteessa hyvä olla muun muassa kamferia ja mentolia helpottamaan oloa.
Lisää huulivoidetta useasti, mutta säästeliäästi. Huulivoidetta kannattaa laittaa ennen nukkumaan menoa, erityisesti jos tapaat hengittää suun kautta nukkuessasi.
3. Syö rautaa
Jos mikään tavanomaisista keinoista ei auta halkeileviin huuliisi saattaa kyseessä olla ravitsemuksellinen puutostila. Yksi näistä voi olla raudan puute, eli pahimmassa tapauksessa anemia. Halkeilevat huulet ovat vain yksi raudan puutteen oireista, joita ovat muun muassa väsymys, heikotus, huimaus, päänsärky, rytmihäiriöt ja keskittymisvaikeudet.
Rautalisäaineita olisi hyvä ottaa yhdessä C-vitamiinin kanssa. Muita hyviä raudanlähteitä ovat muun muassa vähärasvainen liha, kuivatut pavut ja hedelmät, kananmunat sekä jotkin kala- ja äyriäisruoat. Kannattaa myös kokeilla siemeniä, pähkinöitä, pinaattia, herneitä, parsakaalia sekä kokojyvätuotteita.
4. Vältä B-vitamiinien puutosta
Moni asia voi aiheuttaa B-vitamiinien puutostilan. Jos et ole syönyt lähiaikoina kunnolla voi syynä yksinkertaisesti olla se, että sinun tulisi syödä enemmän B-vitamiinipitoisiin ruokia tai sitä sisältäviä lisäravinteita. Kuten raudankin kohdalla, halkeilevat huulet voivat kertoa esimerkiksi B12-vitamiinin puutteesta. Muita oireita ovat huimaus, nopea syke, kuume, merkittävä painonlasku, väsymys, sekavuus, masennus, ruokahalun puute ja huono aineenvaihdunta.
Käytä siis B-vitamiinilisiä tai ota syö paljon B-vitamiinia sisältäviä ruokia. Mikäli raudan ja B-vitamiinien lisääminen ei riitä, yritä lisätä muitakin ravintoaineita ruokavalioosi. Nestemäinen E-vitamiini voi toimia myös hyvänä tehohoitona huulille. Avaa kapseli ja sivele sitä rohtuneille huulille. Mikäli ongelma ei poistu, ota yhteys lääkäriin.
5. Hoida tulehdukset ajoissa
Joskus halkeilevien huulten hoitoon ei ole muuta keinoa kuin lääkärissä käynti. Mikäli huulesi aukeavat jatkuvasti huulipielistä, vaikka olet kokeillut kaikkia mahdollisia kotihoitokeinoja, on syytä hakeutua lääkäriin. Halkeilevat huulipielet ovat nimittäin otollista alustaa erilaisille bakteereille ja sienille, mitkä voivat vain pahentaa tilannetta. Yleensä halkeileviin huuliin löytyy apu kotikonstein, mutta välillä on syytä ottaa yhteyttä ammattilaisiin jos tilanne ei parane omin avuin.