Kauneus ja Terveys

Kohenna hemoglobiiniasi kasviksilla!

Kohenna hemoglobiiniasi kasviksilla!
Onko hemoglobiinisi liian alhainen? Monista kasveista löytyy apua veriarvojen kohentamisessa.
Julkaistu: 1.10.2013

Anemiassa veren hapenkuljetuskyky keuhkoista kudoksiin on heikentynyt punasolujen tai hemoglobiinin vähyyden tai niiden rakenteen poikkeavuuden vuoksi. Miesten hemoglobiiniarvojen tulisi olla 134–167 ja naisten 117–155.

Raudanpuutteesta johtuva anemia johtuu riittämättömästä raudan saannista tai sen imeytymisestä suhteessa poistumiseen. Anemian yleisin aiheuttaja on verenvuoto – naisilla useimmiten kuukautisvuodon runsaus. Myös verenvuodot mahalaukusta, suolistosta tai peräpukamista voivat aiheuttaa verenvähyyttä.

Imeytymishäiriöt, kuten keliakia, saattavat aiheuttaa anemiaa, samoin kuin suolahapon vähentynyt eritys mahalaukussa esimerkiksi närästyslääkkeiden käytön vuoksi.

Rauta

Rauta osallistuu hemoglobiinin, soluhengitykseen ja lihasten toimintaan vaadittavan myoglobiinin muodostukseen sekä glukoosin muuntamiseen energiaksi. Puute aiheuttaa anemian ohella väsymystä, keskittymiskyvyttömyyttä, hengästymistä, huimausta, sydämentykytystä, pahoinvointia, kalpeutta ja hiustenlähtöä.

Suurin osa kasvien raudasta on ferrirautaa (Fe3+), joka ei imeydy kovin hyvin verrattuna eläinperäiseen ferrorautaan (Fe2+). Puhutaan myös nonhemi- ja hemiraudasta. Lihan ja kalan raudasta noin puolet on hemirautaa, joka imeytyy nonhemirautaa paremmin.

Kasvikunnan tuotteiden rauta on nonhemirautaa. Rauta ei imeydy kovin hyvin – vain noin 15 prosenttia ravinnon raudasta imeytyy elimistöön. Rautaa on runsaasti muun muassa vihreissä lehtivihanneksissa, täysjyväviljassa, seesaminsiemenissä, linssissä, herneissä, kuivatuissa hedelmissä (erityisesti aprikooseissa) ja tomaattisoseessa.

Raudan imeytyminen

Raudan imeytymistä parantavat C- ja A-vitamiini, aminohapot ja, varsinkin kysteiini (sipulit, valkosipuli, kaura, vehnänalkiot, parsakaali), maitohappo, hedelmien sitruuna-, viini- ja omenahapot, probiootit, kupari sekä kalsium. Myös fermentoidut soijatuotteet (esim. miso ja tempeh) parantavat raudan imeytymistä. C-vitamiini parantaa nonhemiraudan imeytymisen jopa nelinkertaiseksi.

Raudan imeytymistä heikentävät soijaproteiini, liiallinen kalsium ja sinkki, fytaatit, fosfaatit, oksalaatit, fenolit, virvoitusjuomien fosforihappo sekä, happolääkkeistä johtuva alhainen mahan suolahappopitoisuus. Samoin vaikuttavat myös kasvisten keittäminen sekä teen, kahvin, suklaan, omenamehun, punaviinin, hedelmien ja pähkinöiden tanniinit sekä lehmänmaito ja kananmuna. 

Teen, kahvin ja suklaan nauttiminen tunnin sisällä ennen tai jälkeen aterian vähentää raudan imeytymistä jopa 80 prosenttia. Kalsium heikentää sekä hemi- että nonhemiraudan imeytymistä. Jos käyttää kalsiumlisää, se on parasta ottaa aterioiden välillä. Maitoa ja maitotaloustuotteita ei myöskään kannata nauttia aterioiden yhteydessä, jos veriarvot ovat alhaiset.

C-vitamiini

C-vitamiini edistää raudan imeytymistä toimien yhteistyössä muun muassa E- ja A-vitamiinien kanssa. Tuoreet kasvikset, hedelmät ja marjat, (varsinkin ruusunmarja) ovat varsinaisia C-vitamiinipommeja. Myös tyrni, lakka, pihlaja, mansikka, mustaherukka, koivun ja omenapuun lehdet, herukoiden lehdet sekä erilaiset villivihannekset sisältävät suuria määriä C-vitamiinia. Niitä kannattaa yhdistellä muuhun ruokaan.

Folaatti ja muut B-vitamiinit

Folaatti osallistuu verisolujen muodostukseen. Sitä on runsaasti punajuuressa, pinaatissa, nokkosessa, pavuissa, seesaminsiemenissä, vehnänalkioissa, täysjyväviljassa, kukka-, ruusu- ja parsakaalissa ja sekä mansikoissa. B12-vitamiinin pitkäaikainen puute johtaa megaloblastiseen anemiaan, jossa punasolut eivät kypsy luuytimessä kuten normaalisti. Kasveissa kyseinen vitamiini on äärimmäisen harvinaista. Kasvissyöjillä saattaa olla tarvetta B12-lisään, jos eläinkunnan tuotteiden käyttö on vähäistä. Hapankaali on hyvä B12-vitamiinin lähde. Se auttaa jaksamaan, kohentaa fyysistä ja henkistä terveyttä, parantaa mielialaa ja sekä lievittää stressiä.

Mansikka ja punajuuri

Mansikoissa on runsaasti folaattia ja C-vitamiinia ja yhdessä ne parantavat hemoglobiiniarvoja. Punajuuressa folaattia on todella paljon, ja se onkin yksi parhaita folaatin lähteitä. Punajuurta kannattaa käyttää esimerkiksi runsaitten kuukautisten ja myoomien sekä vaihdevuosien runsaasta verenvuodosta johtuvassa anemiassa. Luomupunajuurimehua kannattaa verenvähyydessä juoda runsaasti. Tavanomaisia punajuuria ei kannata käyttää yhtä paljon niiden korkean nitraattipitoisuuden vuoksi.

Vihreät lehtivihannekset

Vihreissä lehtivihanneksissa, kuten nokkosessa ja pinaatissa, on erittäin runsaasti folaattia ja kohtalaisesti rautaa. C-vitamiini toimii hyvin näiden näihin yhdistettynä. yhteydessä. Nokkosessa on runsaasti monia toisiaan tukevia vitamiineja ja kivennäisaineita kuten B3- ja B5-vitamiinia, folaattia, C-vitamiinia, karotenoideja, A-, E- ja K-vitamiinia, rautaa ja sinkkiä. Nokkosessa on erittäin runsaasti folaattia ja kohtalaisesti C-vitamiinia sekä rautaa. Nokkonen lisää tehokkaasti hemoglobiinin ja punasolujen määrää, tosin tehokkainta se on kuitenkin uutteena.

Pinaatissa on niin ikään erittäin runsaasti folaattia ja kohtuullisesti rautaa ja C-vitamiinia. Parsa- ja lehtikaali ovat myös erinomaisia folaatin ja C-vitamiinin lähteitä. Tämä tekee kaaleista erinomaista laihdutusruokaa, sillä niiden avulla kunto ja veriarvot säilyvät laihduttaessakin.

Spirulina & chlorella

Chlorellan sisältämä klorofylli edistää punasolujen muodostumista sekä ravinteiden imeytymistä ja hyödyntämistä. Chlorella-jauhetta voi lisätä ruokaan tai käyttää tabletteina ja kapseleina. Chlorellaa käytetään yleensä 3–7 g päivässä (noin ruokalusikallinen). Myös spirulinan rauta on hyvin elimistöön imeytyvää.

Yrtit

Mausteyrtit sisältävät suuria määriä hyödyllisiä vitamiineja ja kivennäisaineita, joten mausteyrttien lisäys ruokaan voi parantaa olennaisesti veriarvojakin. Rautaa saa hyvin etenkin timjamista, persiljasta, oreganosta, korianterista, kyntelistä, rakuunasta, kirvelistä, kanelista, aniksesta, curryjauhosta ja inkivääristä. Yrttien osalta, folaattia puolestaan saa rosmariinista, timjamista, rakuunasta, korianterista, kirvelistä, salviasta, tillistä ja paprikasta. Monet yrtit ja mausteet ovat myös hyviä C-vitamiinin lähteitä.

Kirjoittaja on professori, kasvitieteilijä ja kasvilääkinnän asiantuntija.

1 kommentti