Treeni ja ravinto

Ruisleipä hyvä folaatin lähde

Suomalaisten tärkein folaatin lähde on ruis. Rukiin folaattipitoisuuksia voidaan kasvattaa huomattavasti idätyksen avulla ja käyttämällä leivonnassa leivinhiivaa. Suhteellisen pienikin lisä rukiin luontaisia folaatteja ravinnossa heijastuu positiivisesti folaattistatukseen.

6.5.2008 Terve.fi

Asia käy ilmi ETM Susanna Kariluodon tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Suomalaiset saavat noin 40 prosenttia folaatista viljatuotteista. Vaikka ruis on tärkein yksittäinen folaatin lähde suomalaisten ruokavaliossa, ei rukiin folaateista, niiden hyväksikäytettävyydestä ja elintarvikeprosessien vaikutuksista tiedetä paljoakaan.

Kariluodon väitöstutkimuksen tavoitteena oli tutkia folaattipitoisuuksien vaihtelua lajikkeiden välillä sekä keinoja lisätä pitoisuuksia elintarvikeprosesseilla. Lisäksi tutkittiin rukiin luontaisten folaattien hyväksikäytettävyyttä.

B-vitamiinien ryhmään kuuluvat folaatit esiintyvät useina muotoina, niin sanottuina vitameereina. Folaatteja tarvitaan muun muassa DNA:n ja RNA:n synteesissä sekä aminohappojen aineenvaihdunnassa.

Folaattien puutos aiheuttaa megaloblastista anemiaa ja sikiöllä hermostoputken sulkeutumishäiriöitä. Lisäksi folaatin on todettu vähentävän riskiä sairastua muun muassa joihinkin syöpiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin.

Lähde: Finfood Uutispalvelu 6.5.2008

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi