Keliakia
Keliakia on sairaus, jossa viljan sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen, jolloin suolinukka häviää.

Keliakiaa sairastavan suolisto ei kestä viljaa. Viljan sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen. Sen seurauksena suolinukka vaurioituu, jolloin ravintoaineiden imeytyminen suolistosta häiriintyy. Imeytymishäiriöstä seuraa oireita kuten ripulia, vatsakipuja, anemiaa ja laihtumista. Oireena voi olla myös väsyminen tai huonovointisuus. Lapsen kasvu voi hidastua. Keliakiaoireet saattavat ilmetä myös rakkulaisena ihottumana tavallisimmin kyynärpäissä tai polven seudussa.

Lue lisää keliakian oireista.

Kuva: Keliakiassa gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvon tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa.

Keliakia voi ilmaantua missä iässä tahansa. Keliakia-diagnoosi perustuu oirehistoriaan, oireisiin, laboratoriotutkimuksiin sekä ohutsuolen tähystykseen ja koepalaan (ihokeliakiassa koepala otetaan ihosta). Keliakia on hyvin yleinen sairaus. Esiintyvyys Suomessa on 2 % väestöstä eli yli 100 000 henkilöä ja moni sairastaa diagnostisoimatonta keliakiaa.

Miten keliakiaa hoidetaan? Lue keliakian hoidosta.

Keliakian testaamiseen on kehitetty myös yksinkertainen pikatesti, jota myydään apteekeissa. Sen avulla voi itse selvittää keliakiassa esiintyvän vasta-aineen sormenpäästä otettavasta verinäytteestä. Lisätietoa pikatestistä Keliakialiiton sivuilta.

Periytyykö keliakia? Lisätietoa keliakiasta.

Lähde:

Keliakia, Käypä hoito, Suomen lääkäriseura Duodecim, 2010

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi