Keliakia

Keliakiassa viljan sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen, jolloin suolinukka häviää.

Keliaakikon suolisto ei kestä viljaa. Viljan sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolle tulehduksen. Sen seurauksena suolinukka vaurioituu, jolloin ravintoaineiden imeytyminen suolistosta häiriintyy. Imeytymishäiriöstä seuraa oireita kuten ripulia, vatsakipuja, anemiaa ja laihtumista. Oireena voi olla myös väsyminen tai huonovointisuus. Lapsen kasvu voi hidastua. Keliakiaoireet saattavat ilmetä myös rakkulaisena ihottumana tavallisimmin kyynärpäissä tai polven seudussa.

Kuva: Keliakiassa gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvon tulehduksen ja vaurioittaa suolinukkaa.

Keliakia voi ilmaantua missä iässä tahansa. Keliakia-diagnoosi perustuu oirehistoriaan, oireisiin, laboratoriotutkimuksiin sekä ohutsuolen tähystykseen ja koepalaan (ihokeliakiassa koepala otetaan ihosta). Keliakia on hyvin yleinen sairaus. Esiintyvyys Suomessa on 2 % väestöstä eli yli 100 000 henkilöä ja moni sairastaa diagnostisoimatonta keliakiaa.

Keliakian testaamiseen on kehitetty myös yksinkertainen pikatesti, jota myydään apteekeissa. Sen avulla voi itse selvittää keliakiassa esiintyvän vasta-aineen sormenpäästä otettavasta verinäytteestä. Lisätietoa pikatestistä Keliakialiiton sivuilta.

Lähde:

Keliakia, Käypä hoito, Suomen lääkäriseura Duodecim, 2010

Pysy mukana!
Tilaa uutiskirjeemme tästä