Keliakian tarkka aiheuttaja on vihdoin saatu selville. Tutkijat onnistuivat tunnistamaan ne kolme tyyppiä kaikkiaan 16 000 gluteenin tyypistä, jotka aiheuttavat keliakiaa sairastaville immunologisia reaktioita, uutisoi Reuters.
Gluteenin aikaansaama immunologinen reaktio aiheuttaa keliaakikoille ohutsuolivaurioita, joka voidaan korjata vain gluteenittomalla ruokavaliolla. Tällä hetkellä keliakian hoitona onkin kokonaan gluteenia sisältävistä vehnä-, ruis- ja ohratuotteista pidättäytyminen.
Brittiläisten ja australialaisten yhteystyössä toteuttama tutkimus luo kuitenkin uutta toivoa keliaakikoille.
Tutkimukseen osallistui 244 keliakiaa sairastavaa, jotka söivät kolmen päivän ajan gluteenia ja sen jälkeen tutkijat analysoivat heidän verinäytteitään. Tutkijat onnistuivat kuin onnistuivatkin löytämään kolme gluteenin tyyppiä, jotka aiheuttivat suurimmalle osalle immunologisen reaktion.
”Yllätykseksemme, valtaosalla gluteenin immunologiset reaktiot rajautuivat näihin kolmeen gluteenin tyyppiin. Se tarkoittaa, että immuunivaste erittäin keskittynyt ehkä vain tiettyihin kiellettyihin gluteenin osiin”, tutkija Robert Anderson totesi Reutersille.
Näin ollen Anderson kollegoineen on jatkanut työtään aiheen parissa, ja he ovat kehitelleet ruiskutettavaa lääkettä, jossa olisi pieniä määriä kutakin kolmesta gluteenin tyypistä. Tavoitteena heillä on kehittää lääke, jolla voidaan vähitellen siedättää keliaakikot gluteenille.
Tutkimus julkaistiin Science Translational Medicine -lehdessä eilen.
Mikä keliakia?
Keliakian aiheuttaa Suomessa yleisesti käytettävien viljatuotteiden (vehnä, ruis, ohra) sisältämä gluteeni-valkuaisaine. Keliakian kehittymiselle tarvitaan perinnöllinen alttius, jonka olemassaolo voidaan epäselvissä keliakiaepäilyissä tarvittaessa tutkia.
Keliakian tyypilliset oireet aiheutuvat viljatuotteiden epätäydellisestä imeytymisestä ruuansulatuskanavassa (esimerkiksi laihtuminen, ripuli / löysät ulosteet, vatsakivut, pahoinvointi ja ruokahaluttomuus). Harvinaisempia oireita ovat suun haavaumat (aftat), hampaiden kiillevaurio, kipeä kieli, mahan turvotukset, luusto- / nivelkivut, vuototaipumus (johtuen K-vitamiinin puutoksesta), iho-oireet, ummetus ja häiriöt kuukautisissa.
Tiedot keliakian esiintyvyydestä vaihtelevat. Tavallisimmin on esitetty, että keliakian esiintyvyys teollistuneissa maissa on noin 0.01 – 0.2 prosenttia valikoimattomassa väestössä. Viimeisimmät epidemiologiset tutkimukset ovat yleensä päätyneet suurempiin lukuihin ja on arveltu, että todellinen esiintyvyys saattaisi olla jopa 1 prosentin luokkaa. Tarkkaa tietoa keliakian esiintyvyydestä suomalaisilla ei tällä hetkellä ole.
Keliaakikoista 60-75 prosenttia on naisia.