Terve.fi

Haima-arvot kroonisesti koholla

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 13.1.2011

Kysymys:

Olen 40-v nainen. Olen aina ollut hoikka ja käytän alkoholia harvoin ja silloinkin vain 1-2 annosta. Tällä hetkellä voin kerrassaan loistavasti, mutta yksi asia sairaushistoriassani hämmentää.

Jouduin taannoin kovan mahakivun takia sairaalaan, ja koska haima-arvoni olivat koholla, haimatulehdusta epäiltiin. Myös eräässä toisessa yhteydessä haima-arvojen on havaittu olevan koholla. Minulla se johtuu kuulemma syljestä, ja on minulle luontaista(?!)

Haimatulehdusta ei kuitenkaan ollut, vaan jatkuvat, nuoresta asti ajoittain vaivanneet mahakipuni sekä iho- ja hengitystieoireet katosivat tyystin aloitettuani luontaisesti gluteenittoman ruokavalion. Gluteenittomasta ei ollut apua, vasta luontaisesti gluteeniton auttoi. Nyt olen ollut kivuton kohta 10 vuotta tällä dieetillä.

Lisäksi minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. Olin kovasti masentunut ennen kuin sain lääkityksen. Tyroksiini taittoi selän masennukselta, söin sitä vuosikaudet, mutta väsymys oli silti kova. Nyt olen vuoden verran syönyt Armour Thyroidia ja vointi on ollut nyt vuoden verran oikein hyvä myös fyysisesti. Olen nyt paremmassa fyysisessä kunnossa kuin parikymppisenä.

Mietin nyt vain, mistä koholla olevat haima-arvot johtuvat ja voiko siitä olla jotakin haittaa? Suvussani on 2-tyypin diabetesta ja minullekin tehtiin sokerirasitustesti raskausaikana, mutta lääkitystä en ole tarvinnut. Myös haima- ja mahasyöpään kuolleita sukulaisia löytyy.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tarkoitat varmaan haima-arvoilla amylaasi-entsyymin arvoja. Amylaasiarvot voivat kohota paitsi akuuteissa haimatulehduksissa myös eräissä muissa tiloissa kuten sylkirauhastulehdusten ja kivien yhteydessä, munasarja ja keuhkokasvaimissa, munasarja- ja keuhkotulehduksissa sekä munuaisten toiminnanvajauksessa. Näistä tuskin on kuitenkaan kyse, kun tila on jatkunut pitkään ja yleistila on hyvä. Makroamylasemiassa amylaasimolekyyli on liittynyt johonkin seerumin proteiiniin, tavallisesti immunoglobuliiniin, isoksi kompleksiksi. Tällä kompleksilla on entsyymiaktiivisuus jäljellä, mutta suuren kokonsa vuoksi se ei erity virtsaan. Näissä tapauksissa seerumin amylaasi on koholla, mutta virtsan amylaasi on normaali. Haimatulehduksissa molemmat ovat koholla. Makroamylasemian selvittelyyn sopii amylaasi-isoentsyymien tutkimus samalla kun määritetään virtsan amylaasi. Pa-isoentsyymiä erittyy haimasta, Sa-isoentsyymiä syljestä ja eräistä muista kudoksista. Jos kyseessä on Sa-isoentsyymi, virtsan amylaasi on negatiivinen ja yleistila normaali, on hyvin todennäköistä, että kyseessä on makroamylasemia, josta ei ole haittaa.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.