Sairaudet

Kärsitkö gluteeniherkkyydestä?

Gluteeniherkkyys voi selittää oudot vatsavaivat, vaikka ei kärsisi keliakiasta eikä vilja-allergiasta. Asia selviää testillä. Suolisto rauhoitetaan gluteenittomalla, hyvin sulavalla ruoalla.

Teksti Paula Kangasniemi
Kuvat Marjaana Malkamäki
29.8.2019

Ruoka-aineallergioilla tarkoitetaan välittömiä allergioita, joiden oireet ilmenevät jopa muutamissa minuuteissa. Ruoka-aineyliherkkyyksillä taas viitataan viivästyneisiin reaktioihin, jotka saattavat ilmetä vasta yhden, kahden vuorokauden kuluttua altistumisesta, kertoo elintarviketieteen maisteri Maria Jokinen Rosmaria-ravintovalmennuksesta.

Vehnä, ohra ja ruis saattavat aiheuttaa osalle aikuisista oireita, joita keliakia ja vilja-allergia eivät selitä. He saattavat kärsiä gluteeniherkkyydestä.

Lue myös: Gluteeniton dieetti

Testaa herkkyytesi gluteenille

– Koska viiveellä ilmeneviä reaktioita on kotioloissa vaikea selvittää, ruoka-ainealler­gioista ja yliherkkyyksistä kertova tes­ti on yksi apuväline ruokavaliosuunnittelun tueksi, Jokinen kertoo.

Jos gluteeniyliherkkyyttä epäilee, apua kannattaa kysyä asiantuntijalta. Mikäli todetaan, että suolisto on herkistynyt gluteenille, apua haetaan ruoasta.Suoliston kunnostuksen aikana noudatetaan gluteenitonta ruokavaliota.

– Lisäksi ravinnon on oltava helposti sulavaa. Näin pyritään rauhoittamaan suoliston limakalvo, Maria Jokinen sanoo.

Ruokavalioon kuuluu gluteenittomia puuroja, höyrytettyjä vihanneksia, sosekeittoja, marja- ja viherpirtelöitä, maustamatonta kanaa ja kalaa, pähkinöitä ja siemeniä sekä kylmäpuristettuja öljyjä.

Ruokavaliohoidon tukena voidaan käyttää suoliston terveyttä edistäviä lisäravinteita.

Lue myös: Onko vehnä elimistölle paha vilja?

Kprvaa näillä kotimaista viljaa

Jos kotimainen vilja ei sovi keholle, voidaan käyttää gluteenitonta viljaa, kuten kauraa, tattaria, hirssiä, kvinoaa, amaranttia, maissia ja riisiä.

Kaikille keliaakikoille kaura ei Jokisen mukaan sovi. Gluteenittomia tuotteita löytää myös tavallisesta ruokakaupasta.

– Nykyään korvaavia tuotteita on runsaasti saatavilla, joten gluteenille herkistynyt henkilö voi halutessaan jatkaa leivän, puuron, myslin ja pastan syömistä, Maria Jokinen muistuttaa.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi