Sairaudet

Gluteeniton dieetti: 12 väitettä elämästä ilman viljoja

Gluteenittomuus on uusi ihmedieetti, joka villitsee nyt myös Suomessa. Todellista hyötyä vaiko lähinnä rahanhukkaa? Lue 12 faktaa.

Teksti Hanna Skyttä
Kuvat iStock
31.1.2014

Maidoton, rasvaton, sokeriton, gluteeniton, pähkinätön, kolesteroliton, hiilariton… Se alkoi mallien, urheilijoiten ja terveysgurujen hehkutuksena: gluteeniton ruokavalio hillitsee painoa, puhdistaa kehoa, lisää tehoa ja kasvattaa virkeyttä. Viimeisen vuoden aikana gluteenittomuudesta on tullut elämäntapa myös monelle suomalaiselle.

Keliaakikkojen erityistarpeisiin suunniteltuja ruokia nauttivat siis monet, joille siihen ei terveydellisistä syistä olisi tarvetta.

Vuonna 2010 tehdyn yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan gluteenittomien valmisruokien kulutus oli Yhdysvalloissa kaksinkertaistunut vuoteen 2006 verrattuna. Tutkimuksen mukaan jopa joka neljäs amerikkalainen vältti gluteenia, vaikka vain noin 10 prosentilla heistä on siihen fysiologinen syy.

Euroopassa gluteenittomuus on vallannut erityisesti Saksan ja Ison-Britannian, joissa tuodaan markkinoille joka vuosi useita satoja erilaisia gluteenittomia tuotteita.  Maailmanlaajuisesti gluteenittomien tuotteiden osuus on jo yli neljänneksen koko erityisruokavaliosektorin myynnistä. Asiantuntijat povaavat gluteenittomuudesta karppauksen kaltaista buumia.

Gluteeniton ruokavalio pyyhkii pois lautasmallista rukiin, ohran, vehnän ja kaiken muun paitsi gluteenittoman kauran. Gluteeniton ei kuitenkaan ole sama asia kuin vähähiilihydraattinen – monesti päinvastoin.Gluteenittomassa ruokavaliossa ei sallita gluteenipitoisia viljoja, mutta  hiilihydraatteja ja tärkkelystä kertyy riisistä, perunasta ja maissista sekä siemenviljoista, kuten tattarista tai kvinoasta.

Laihduttavaksi ruokavalioksi gluteenittomuutta ei voi väittää. Usein kuitenkin käy niin, että monet vehnää sisältävät pikaruoat, einekset ja leivonnaiset jäävät syömättä. Jos ne korvataan kasviksilla ja peruselintarvikkeilla, ruokavalio muuttuu automaattisesti terveellisemmäksi. Silloin myös paino saattaa pudota. Vaa’an viisari saattaa nytkähtää alaspäin myös silloin, jos ylipainoa on kertynyt sen vuoksi, että gluteeni on aiheuttanut suolistossa.

Monien suolistolle viljan gluteeni on hankala pala purtavaksi. Vain harvan ihmisen maksan tuottamat ruoansulatusentsyymit pystyvät pilkkomaan gluteiinia kokonaan, ja jotkut asiantuntijat ovat päätelleet jokaisen ihmisen olevan jollain tavalla gluteenille yliherkkä, vaikkei varsinaisesta keliakiasta olisikaan kyse.Gluteenipitoisista viljoista saa monia ravintoaineita. Siksi gluteenitonta ruokavaliota ei pidä aloittaa harkitsemattomasti. Kaikkien ravintoaineiden saannista täytyy pitää huolta. 

12 x TOTTA JA TARUA GLUTEENITTOMASTA DIEETISTÄ

VÄITE: Gluteenittomuus on keliakian ainoa hoitokeino.

Kyllä. Keliakia on elinikäinen autoimmuunisairaus, jonka ainoa hoitokeino on kokonaan gluteeniton ruokavalio. Gluteenittoman ruokavalion kautta keliaakikon oireet lieventyvät tai poistuvat kokonaan.

VÄITE: Vehnäyliherkkyyden oireet poistuvat.

Kyllä. Monien asiantuntijoiden mukaan vehnä on yksi kahdeksasta eniten allergisoivista ruoka-aineista. Et välttämättä ole siis yliherkkä gluteenille, vaan esimerkiksi ainoastaan vehnälle. Kun elimistö ei sulata vehnää tai muita viljoja, ne jäävät käymään suolistoon ja tuloksena voi olla ilmavaivoja sekä muita vatsavaivoja. Gluteenittoman ruokavalion ansiosta myös vehnäyliherkkyysoireet helpottuvat.

VÄITE: Vuotavan ja ärtyneen suolen oireet helpottuvat.

Kyllä. Vuotavan suolen syndroomassa läpäisevyys on lisääntynyt ja suolen limakalvon läpi kulkeutuu verenkiertoon sinne kuulumattomia vierasaineita tai suuria ruokamolekyylejä. Gluteenittoman ruokavalion on monissa tutkimuksissa todettu auttavan vuotavan suolen tai ärtyneen suolen syndrooman oireisiin. Näihin usein liitettävä hiivasyndroomakin usein helpottuu.

VÄITE: Rahaa kuluu enemmän.

Kyllä. Gluteenittomat tuotteet ovat 2-3 kertaa kalliimpia kuin saman vastaavat ”tavalliset” tuotteet. Diagnosoitu keliakia oikeuttaa pieneen Kela-korvaukseen gluteenittomien ruokien ostoista, mutta ilman lääkärin diagnoosia gluteenitonta ruokavaliota noudattavat eivät tukea saa.

VÄITE: Ruokahimot helpottuvat.

Kyllä. Gluteenin lisäksi viljojen ongelmat liittyvät myös niiden riippuvuutta aiheuttaviin aineksiin. Moni kamppailee hiilarihimojen kanssa, jotka usein johtuvat viljojen sisältämistä proteiinin osista, jotka vaikuttavat aivoissa huumeiden tavoin. Myös viljojen tärkkelys voi aiheuttaa noidankehän hiilarihimojen suhteen, sillä tärkkelys nostaa nopeasti verensokeria ja insuliinitasoja. Nopean nousun jälkeen tapahtuu nopea lasku ja kierre jatkuu. Himojen katkaisuun auttaa usein ainoastaan totaalinen viljoista kieltäytyminen.

VÄITE: Keliakian diagnosointi hankaloituu

Kyllä. Mikäli alat noudattaa itsenäisesti gluteenitonta ruokavaliota, keliakiaa ei voi diagnosoida: piilevän keliakian oireet helpottuvat ja suoliston kunto paranee niin, että suoliston gastroskopia eli tähystys ei välttämättä näytä oikeaa tulosta. Myös mahdolliset gluteenin vasta-aineet poistuvat verestä, joten verikokeetkaan eivät anna viitettä keliakiasta.Mikäli epäilet keliakiaa, käy asianmukaisissa testeissä ennen gluteenittoman dieetin aloittamista.

VÄITE: Et saa riittävästi ravinteita.

Mahdollisesti. Viljoista saa paljon esimerkiksi rautaa, kalsiumia, B-vitamiineja ja kuitua. Ravintoainepuutoksia saattaa syntyä, jos viljat jätetään kokonaan pois eikä niitä korvata oikeanlaisilla ruoka-aineilla. Vitamiinien ja hivenaineiden puutokset voivat näkyä esimerkiksi uupumuksena, lihasheikkoutena, päänsärkyinä, luuston haurastumisena, univaikeuksina, kuivina hiuksina ja ihona sekä ruoansulatusongelmina.

VÄITE: Ennenaikainen ikääntyminen hidastuu.

Mahdollisesti. Monien asiantuntijoiden mukaan gluteeni aiheuttaa elimistössä tulehduksen kaltaisen tilan, kun se muuttuu elimistössä nopeasti sokeriksi ja aiheuttaa insuliinitasojen nousun. Krooninen tulehdustila aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä ja rappeumasairauksia. Gluteenittomasta ruokavaliosta voi olla hyötyä rappeumasairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

VÄITE: Painonhallinta helpottuu.

Mahdollisesti. Gluteenitonta ruokavaliota on markkinoitu myös tehokkaana painonhallintakeinona. Tosiasiassa gluteeniton muffinssi sisältää yhtä paljon hiilihydraatteja, rasvaa, sokeria ja muita energianlähteitä kuin tavallinen – joskus enemmänkin. Monissa epäterveellisissä valmisruoissa on kuitenkin gluteenia, joten gluteenittoman ruokavalion myötä usein jalostettujen, vähäravinteisten einesten kulutus laskee samalla kun tuoreiden vihannesten, hyvälaatuisten rasvojen ja laadukkaan proteiinin nauttiminen lisääntyy. Myös mahdolliseen gluteeniyliherkkyyteen liittyvien turvotusten kadotessa saatat tuntea itsesi aikaisempaa hoikemmaksi.

VÄITE: Suolaa tulee liikaa.

Mahdollisesti. Valmiissa gluteenittomissa leipätuotteissa on usein enemmän suolaa kuin tavallisissa leivissä. Jos gluteeniton ruokavalio sisältää paljon teollisia leipätuotteita, suolaa voi saada ruoastaan huomattavasti enemmän kuin aikaisemmin. Itse leivotuissa leivissä suolan määrää voi säädellä helposti.

VÄITE: Altistut ruokahuijaukselle.

Mahdollisesti. Gluteenittomuuden trendikkyyden vuoksi moni pitää ruokavaliota terveellisenä, ja myös elintarvikevalmistajat käyttävät tätä hyväkseen markkinoidessaan tuotteitaan. Voi olla, että päädyt mutustelemaan epäterveellisiä sipsejä, keksejä ja muffinsseja ainoastaan sen vuoksi, että niitä mainostetaan gluteenittomiksi.

VÄITE: Alat kuvitella vaivoja, joita sinulla ei ole.

Mahdollisesti. Uskomus, että teet jotain hyvää kehollesi, voi saada sinut tuntemaan olosi oikeasti paremmaksi. Samoin negatiiviset uskomukset ruoista voivat saada aikaan pelkotiloja ja tunteita näiden ruokien negatiivisista vaikutuksista. Jos ajattelet tiukasti gluteenittomuutta, saatat ajautua äärimmäisyyksiin. Gluteenifobia saattaa johtaa yliherkkyyden kaltaisiin tuntemuksiin.

Julkaistu alun perin Kauneus ja Terveys 7/2012.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi