Terve.fi

Gastroskopia

Gastroskopia
Gastroskopia on tähystystutkimus. Gastroskopian avulla tutkitaan ohutsuolen alkuosan, mahalaukun ja ruokatorven limakalvoja. Lue lisää gastroskopiasta.
Julkaistu 19.6.2018

Gastroskopia on tähystystutkimus, jossa kameralla varustettu letku viedään suun kautta mahalaukkuun. Gastroskoopin kautta voidaan tutkia limakalvoja ruokatorvesta, mahalaukusta ja ohutsuolen alkuosasta. Näistä otetaan tavallisesti myös koepaloja (biopsioita) mikroskooppista tutkimusta varten. Gastroskoopin kautta voidaan myös tehdä erilaisia toimenpiteitä.

Ennen tutkimusta

Mahalaukun on oltava tyhjä ennen tutkimusta. Tutkimukseen tulevan tulee olla syömättä edellisestä illasta klo 20 lähtien tai vähintään 5 tuntia ja juomatta kaksi tuntia ennen tutkimusta. Lääkkeet voi ottaa veden kera viimeistään kaksi tuntia ennen tutkimusta. Diabeteksen tablettilääkkeet kannattaa ottaa mukaan tutkimuspaikalle ja ottaa ne tutkimuksen jälkeen. Insuliiniannostukseen voi tulla muutoksia kuuden tunnin syömättömyyden takia. Happosalpauslääkkeet (Nexium, Zolt, Gasterix, Lanrec, Lantil, Lanvone, Losec, Omeprazol, Gastrostad, Somac, Pantoprazol, Giasemin tai Pariet) tulisi tauottaa vähintään 2 vuorokautta ennen tutkimusta, paitsi jos ne on määrätty käytettäväksi mahahaavan takia, jolloin taukoa ei pidetä. Verenohennuslääkkeitä (Marevan, Plavix, Primaspan) käyttävien kannattaa kysyä lähettävältä lääkäriltä ohjeet niiden käyttöön tutkimusta edeltävinä päivinä. Ennaltaehkäisevää mikrobilääkitystä esimerkiksi sairastetun endokardiitin takia ei nykytiedon mukaan ole tarvetta käyttää. Muista ilmoittaa penisilliiniallergia/puudutusaineallergia! Jos gastroskopia tehdään keliakian todistamiseksi, tulee gluteeniton ruokavalio lopettaa vähintään kolmeksi kuukaudeksi ennen näytteen ottoa.

Miten tutkimus tapahtuu

Tutkimus tapahtuu vasemmalla kyljellä maaten, ja sen aikana voi hengittää aivan normaalisti koko ajan. Tutkimusta ei pidetä kivuliaana, mutta nieluärsytyksen aiheuttama yökkäily koetaan epämiellyttäväksi. Nielu voidaan tarvittaessa puuduttaa. Myöskään koepalojen otto ei ole kivuliasta. Mahalaukkuun laitetaan tutkimuksen aikana ilmaa paremman näkyvyyden saamiseksi. Tämä saattaa tuntua turvottavana, mutta valtaosa ilmasta saadaan imettyä pois. Tutkimus kestää tavallisesti 10-15 minuuttia. Mikäli potilaan jännitys on erityisen kova ja mahdollisesti tutkimusta haittaava, voidaan ennen tähystystä antaa rauhoittavaa midatsolaamia ennen tähystystä.

Tutkimuksen jälkeen

Tutkimuksen jälkeen potilaalle kerrotaan mitä tutkimus näytti ja tarpeen mukaan potilas saa reseptit tarpeelliseen lääkitykseen. Jos nielua on puudutettu, voi potilas syödä 1-2 tuntia tutkimuksen jälkeen, ilman puudutusta aikaisemminkin. Jos tutkimuksen aikana annetaan rauhoittavaa ja/tai kipua lievittävää lääkitystä, ei potilas saa ajaa itse autoa kotiin. Jos tutkimuksessa otettiin koepaloja, tulisi syödä tai juoda jotain kylmää ja pehmeää, esimerkiksi jäätelöä. Koepalojen vastaukset tulevat sekä lääkärille että potilaalle yleensä n. 4 viikon kuluttua tutkimuksesta.

Lähteet:

Arkkila P. Gastroskopia, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2017.

2 kommenttia