Terve.fi

Kaura on turvallinen vilja keliakiaa sairastaville

Kaura on turvallinen vilja keliakiaa sairastaville
Keliakiaa sairastavat joutuvat välttämään useimpia viljatuotteita, mutta kauran on todettu olevan turvallinen vaihtoehto myös keliaakikoille. Lue lisää.
Julkaistu 12.5.2017

Keliakiaa sairastavat joutuvat välttämään useimpia viljatuotteita, mutta kauran on todettu olevan turvallinen vaihtoehto myös keliaakikoille, kunhan se ei ole ollut kosketuksissa muiden viljojen kanssa. Tieto vahvistettiin katsauksessa, jossa käytiin läpi aiheesta tehtyjä tutkimuksia.

– Gluteeniton ruokavalio voi aiheuttaa ongelmia, sillä sitä noudattavat henkilöt eivät usein saa viljaruokien lukuisia terveyshyötyjä. Kaura sisältää vieläpä muihin viljoihin verrattuna erityisen paljon proteiinia, vitamiineja ja mineraaleja. Lisäksi se parantaa muutoin gluteenittomien tuotteiden rakennetta ja makua, kommentoi tutkimusta kirjoittanut Elena Verdu, gastroenterologian tutkija McMasterin yliopistosta Kanadasta.

Kaura ei sisällä gluteenia, mutta sen keliaakikoille aiheuttamien mahdollisten haittavaikutusten vuoksi sitä ei olla suositeltu osaksi gluteenitonta ruokavaliota. Aiheesta on kuitenkin saatu hyvin ristiriitaisia tuloksia viimeisen 50 vuoden aikana.

Tästä syystä tutkijat analysoivat 28 aiemmin tehtyä tutkimusta, joissa seurattiin, mitä vaikutuksia on kauran lisäämisellä keliaakikkojen ruokavalioihin. Tutkimuksista kahdeksan oli kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia ja loput seuraamistutkimuksia. Tutkimuksissa potilaita seurattiin vuoden ajan, ja kauran vaikutuksia tutkittiin verikokein.

– Analysoimissamme tutkimuksissa ei ollut lainkaan viitteitä siitä, että kauran lisääminen gluteenittomaan ruokavalioon lisäisi keliakian oireita tai pahentaisi tautia. Muutamien päinvastaisia tuloksia tuottaneen tutkimuksen taso ei ollut kovin korkea, eikä niitä voi välttämättä pitää yhtä luotettavina, Verdu summaa.

Siitä ollaan yhtä mieltä, että kauran syöminen itsessään on turvallista, mutta keliaakikon on varmistettava, ettei kaura ole ollut kosketuksissa muiden viljojen kanssa. Tämä onnistuu helposti esimerkiksi sertifikaattien avulla.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää

Kommentoi »