Terve.fi

Gluteeniyliherkkyys on keksittyä

Gluteeniyliherkkyys on keksittyä
Keliakia on todellinen tauti, gluteeniyliherkkyys on puolestaan keksittyä, väittää yhdysvaltalaistutkimus.
29.9.2014

Keliakia on todellinen tauti, gluteeniyliherkkyys on puolestaan keksittyä, väittää yhdysvaltalaistutkimus.

Keliakiaa, gluteeniyliherkkyyttä vai silkkaa kuvitelmaa?

Keliakia on todellista ja se todetaan lääketieteellisillä testeillä. Siitä kärsivä ei voi käyttää viljatuotteita, sillä niiden sisältämä gluteeni vahingoittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa.

Nukan vaurioituminen aiheuttaa ripulia, turvotusta, ummetusta ja ilmavaivoja sekä painon laskua.

Gluteeniyliherkkyys puolestaan on tavallisesti potilaan itse diagnosoima tila.

Gluteeniyliherkällä ei ole keliakiaa, mutta hän saa gluteiinia sisältävistä ruoka-aineista keliakian kaltaisia oireita. Gluteeniton ruokavalio usein helpottaa potilaiden oireita.

Oireilla ja gluteiinia sisältävillä ruuilla ei yhteyttä

Yhdysvaltalaistutkimuksessa potilaat jaettiin ryhmiin. Tutkimusryhmä oli vastuussa ruokien jakamisesta potilaille. Potilaat eivät itse tienneet, millaista ruokaa söivät.

Potilasryhmä, joka kuvitteli saavansa gluteenipitoista ruokaa, kärsi pahenevista oireista. Todellisuudessa heille tarjottu ruoka oli gluteenitonta.

– Emme löytäneet mitään biologisia todisteita siitä, että gluteeni aiheuttaisi gluteeniyliherkille heidän kuvailemiansa oireita, tutkijaryhmän jäsen Peter Gibson kertoo.

Gluteeni ei siis voinut aiheuttaa potilaille oireita. Myös muut mahdollisesti oireita aiheuttavat ruoka-aineet, kuten laktoosi, oli karsittu pois ruokavaliosta.

Tutkijaryhmä oli ymmällään. Vain muutama vuosi takaperin se uskoi gluteeniyliherkkyyden olemassa oloon.

Tulokset olivat kuitenkin kiistattomia: gluteeniyliherkkyyden oireet ovat psykologisia.

Gluteenittomista tuotteista tulossa iso trendi

Yhdysvalloissa on keliaakikkoja noin 1,8 miljoonaa.

Gluteenittomiin tuotteisiin kuluu 10,5 miljardia dollaria vuosittain. Vuonna 2015 summa hipoo jo 15 miljardia, kertoo buzzworthy.com.

Ja myynti vain kasvaa. Kun vuonna 2010 yhdysvaltalaistalouksista viisi prosenttia osti gluteenittomia tuotteita, oli vuonna 2013 luku jo 11 prosenttia.

Huimasta kasvusta ovat vastuussa itsensä gluteeniyliherkiksi mieltävät. Heitä on Yhdysvalloissa jo 18 miljoonaa.

– Noin 30 prosenttia yhdysvaltalaisista haluaisi vähentää syömänsä gluteenin määrää. Tällainen määrä kuluttajia herättää väistämättä myös markkinoiden kiinnostuksen, paikallisen markkinointiyrityksen varatoimitusjohtaja Harry Balzer kertoo.

Lähes puolet diagnosoi itsensä turhaan

Ihmiset kuvittelevat olevansa sairaita ja siirtyvät siksi gluteenittomaan ruokavalioon. Vaikka oireet helpottavat, ovat he silti itse aiheuttaneet itselleen taudin oireet, tutkimuksessa kerrotaan.

– Lähes puolet gluteeniyliherkkyydestä kärsivistä potilaista on tehnyt diagnoosinsa itse. Vain 16 prosenttia on saanut diagnoosinsa lääkäriltä, Gibson kertoo.

Monilla gluteenittomaan ruokavalioon siirtyneillä kuidun ja mineraalien saanti vähenee ja sokerin käyttö lisääntyy. Ruokavalio huononee väistämättä.

Ongelmia aiheuttaa myös se, että gluteenittomasta ruokavaliosta on lähes mahdotonta palata takaisin gluteenia sisältäviin ruokiin. Näin siksi, että tauon jälkeen oireet ovat usein aiempia voimakkaampia.

Onkin odotettavissa, että gluteeniyliherkkien määrä tulee jatkamaan kasvuaan.

Lähteet:

Lue myös:

12 kommenttia