Terve.fi

Lasten keliakia

Lasten keliakia
Keliakia eli gluteeni-intoleranssi on eräiden viljojen sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama ohutsuolen limakalvovaurio.
Julkaistu: 2.10.2013

Keliakia eli gluteeni-intoleranssi on eräiden viljojen kuten vehnän, rukiin, ja ohran sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama ohutsuolen limakalvovaurio. Nykykäsityksen mukaan kauran sisältämät valkuaisaineet eivät aiheuta keliaakikolle oireita.

Yliherkkyys (intoleranssi) gluteenille aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion. Tämä vaurioittaa suolen sisäpintaa niin, että suolen toiminta häiriintyy ja ravintoaineet eivät imeydy elimistöön kunnolla. Tästä seuraa ravintoaineiden puutos ja ravitsemushäiriöitä.

Useat tavanomaiset ruoka-aineet kuten leipä ja pasta sisältävät vehnää. Keliakiaa sairastaa noin neljä ihmistä 500:sta. Keliakian syytä ei tiedetä, mutta perintötekijät vaikuttavat vahvasti sairauden kehittymiseen

Keliakian oireet

Keliakian oireet voivat alkaa missä iässä tahansa, mutta koska ne voidaan helposti tulkita muiden sairauden oireiksi, sairaus jää usein diagnosoimatta pitkäksi aikaa.

Ensimmäiset oireet voivat alkaa silloin, kun lapsi alkaa syömään kiinteää ruokaa, esimerkiksi viljatuotteita. Lapsen paino ei nouse, pituuskasvu häiriintyy, hänen suolentoimintansa saattaa vaihdella, hänellä saattaa olla ripulia, vatsakipuja ja anemiasta johtuvaa ihon kalpeutta. Oireet alkavat yleensä vähitellen ja ne ovat harvoin äkillisiä.

Jos sairaus jätetään hoitamatta, lapsen paino laskee, hänellä on vatsan turvotusta ja hänen olonsa on heikko ja haluton.

Oireiden vakavuus vaihtelee eri ihmisillä ja siksi sairaus diagnosoidaankin usein vasta nuoruus- tai aikuisiässä.

Komplikaatiot

Yleisin keliakian aiheuttama komplikaatio on ravintoaineiden imeytymishäiriö, sillä vioittuneesta ohutsuolesta ravintoaineet eivät imeydy tehokkaasti elimistöön.

Keliakiassa ohutsuolen limakalvo on vaurioitunut ja limakalvon suolinukka, jonka kautta ravintoaineet imeytyvät, ei toimi kunnolla. Jos imeytymishäiriön annetaan jatkua pitkään, se johtaa painon laskuun, kasvun hidastumiseen, anemiaan ja vitamiinien puutostiloihin.

Keliakian hoito

Jos epäilet, että lapsellasi on keliakia, ota yhteys lääkäriin.

Lääkäri voi ottaa lapselta verikokeen keliakian diagnosoimiseksi nähdäkseen, onko tällä keliakialle tyypillisiä vasta-aineita.

Diagnoosin vahvistamiseksi ohutsuolen limakalvolta otetaan koepala (biopsianäyte) suolistoon viedyn tähystinputken (endoskoopin tai gastroskoopin) avulla. Tutkimus tehdään yleensä sairaalassa potilaan ollessa nukutettuna toimenpiteen aikana.

Mikroskooppitutkimuksen avulla voidaan tämän jälkeen todeta, onko lapsella keliakia.

Kun suolistoa ei kuormiteta gluteenilla, vaurioitunut limakalvo paranee ja lapsen tila kohenee muutaman viikon aikana.

Koska tyypillinen länsimainen ruokavalio sisältää usein gluteenia, ruokavalion sopeuttaminen gluteenittomaksi voi olla vaikeaa. On hyvä pyytää neuvoja ruokavalion muuttamisesta ravitsemusterapeutilta.

Suomessa toimii myös keliakiayhdistys, joka järjestää sopeutumisvalmennuskursseja keliakiaan sairastuneille ja heidän perheilleen. Keliakiaa sairastava lapsi on oikeutettu saamaan hoitotukea KELA:sta.

Gluteenittomia ruoka-aineita on paljon, esimerkiksi hedelmät, vihannekset, liha, riisi ja suurin osa maitotuotteista eivät sisällä gluteenia.

Lisäksi nykyisin hyvin varustetuissa kaupoissa myydään gluteenittomia erityistuotteita kuten gluteenitonta leipää, suolakeksejä, pastaa ja jauhoja.

Keliakian ennaltaehkäisy

Jos lapsellasi on keliakia, lapsi ei saa syödä mitään gluteenia sisältäviä ruoka-aineita. Pidä kirjaa sellaisista ruoka-aineista, joita lapsesi saa syödä ja joita hänen on vältettävä niiden sisältämän gluteenin vuoksi.

Tämän hetkisen tiedon mukaan keliakiaa sairastavat henkilöt joutuvat noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota koko loppuelämänsä.

Varmista, että kaikki ihmiset, jotka voivat tarjota ruokaa lapsellesi ovat tietoisia siitä, että hänellä on gluteeni-intoleranssi.

Vanhemmat lapset tulee opettaa ottamaan itse vastuu siitä, mitä he voivat syödä. On tärkeää, että gluteeni poistetaan lapsen ruokavaliosta kokonaan. Jo yhden gluteenia sisältävän ruoka-aineen syöminen voi aiheuttaa oireita. Suoliston paraneminen, joka alkaa heti kun siirrytään gluteenittomaan ruokavalioon, kestää yleensä noin kaksi viikkoa.

Kommentoi »