Terve.fi

Keliakian oireet

Keliakian oireet
Keliakian tyypillisiin oireisiin kuuluvat laihtuminen, ripuli tai löysät ulosteet, vatsakivut ja anemia.

Keliakian tyypilliset oireet aiheutuvat viljatuotteiden epätäydellisestä imeytymisestä ruuansulatuskanavassa. Tyypillisiin oireisiin kuuluvat: laihtuminen, ripuli / löysät ulosteet, vatsakivut, anemia.

Vähäoireiseen keliakiaan liittyvät lievät vatsaoireet, ulosteen löysyys ja ilmavaivat. Noin 50%:lla keliakiapotilaista saattaa olla sekundaarinen laktoosi-intoleranssi. Harvinaisempia oireita ovat suun haavaumat (aftat), hampaiden kiillevaurio, kipeä kieli, mahan turvotukset, luusto- / nivelkivut, iho-oireet, ummetus ja häiriöt kuukautisissa.

Muina oireina mainitaan mm. lapsettomuus, masennus tai muita psyykkisiä häiriöitä, hermosärkyä, lihaskipuja, sekä lapsilla todettava kasvun hidastuminen ja puberteetin myöhästyminen. Keliakian oireet ovat usein lieviä ja diagnoosiin pääseminen vie tämänkin vuoksi aikaa.

Anemia on merkki imeytymishäiriöistä ruuansulatuskanavassa ja voi johtaa keliakiadiagnoosin jäljille. Keliakiapotilaan anemia johtuu joko raudan tai foolihapon puutteesta tai molemmista.

Keliaakikoilla kalsiumin imeytymishäiriöitä ja siitä aiheutuvaa osteoporoosia esiintyy jonkin verran. Hoitoon reagoimaton laktoosi-intoleranssi voi myöhemmin osoittautua keliakiaksi. Kun dieetin ansiosta ohutsuolen limakalvo paranee, korjaantuu laktoosi-intoleranssi yleensä myös itsestään.

Lähteet:

Keliakia, Käypä hoito, Kustannus Oy Duodecim, 2010

Pertti Mustajoki, Keliakia, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim, 2017

Julkaistu: 5.4.2018
Kommentoi »