Terve.fi

Voiko tämä olla varmasti keliakia?

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 19.4.2017

Kysymys:

Sain lausunnon vatsalaukun tähystyksestä. Mikä on mielestäsi diagnoosi? Onko keliakia ihan selvä löydös?

PAD: 1: T64300 DUODENUM M58007 TOTAL VILLOUS ATROPHYWITH INFLAMMATION 1: T63500 GASTRIC CORPUS M00100 NORMAL TISSUE MORPHOLOGY 2. T63600 GASTRIC ANTRUM M43000 CHRONIC GASTRITIS

Lausunto: Gastropiataulukko Duodenium: Tulehdus: IEL (0-3):1 Atrofia (0-3): 3 Gastrinen metaplasia (0-3):0

Atrum: Tulehdus (0-3):2 Aktiviteetti (0-3):0 Intensinaalinen metaplasia (0-3):0 Atrofia (0-3):0 Helicobakteerit (0-3):0

Korpus: Tulehdus (0-3):0 Aktiviteetti (0-3):0 Intensinaalinen metaplasia (0-3):0 Atrofia (0-3):0 Helicobakteerit (0-3):0

1. Villusbiopsiat ovat edustavat. Niissä on selkeästi tasoittunut pinta. Kryptat ovat syvät. Intraepiteliaalisten lymfosyyttien määrä on hiukan lisääntynyt. Tulehdus on yllättävän niukka atrofiaan nähden. Keliakiaan viittaava morfologia.

Corpuslimakalvo on säännöllistä.

2. Antrumilla on selkeä gastriitti, johon ei liity helikobakteereja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ohutsuolen (duodenumin) koepalassa on näkynyt vahva pintasolukon ja sen myötä nukkalisäkkeiden (villusten) kato. Se on tyypillistä keliakialle ja vain keliakialle. Sen aiheuttaa yliherkkyys viljojen (ei kauran) gluteenille. Keliakia-diagnoosi on mielestäni selvä tämän löydöksen perusteella. Mahalaukun runko-osan limakalvo on normaali. Eteis- eli antrumosassa on krooniseen gastriittiin eli mahalaukun limakalvotulehdukseen viittaava löydös. Helikobakteeria, limaklavoatrofiaa (-katoa) tai metaplasiaa eli solumuutosta ei onneksi ole näkynyt.

Keliakia on hyvänlaatuinen suolistosairaus, jonka perushoito on gluteiiniton dieetti.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.