Sairaudet

Täsmätestit gluteeniherkkyyteen puuttuvat

Gluteeniherkillä ei ole ohutsuolessa nukkakatoa, mutta muuten oireet muistuttavat keliakiaa.

14.4.2015

Vehnä, ohra ja ruis aiheuttavat osalle aikuisista oireita, jotka voi selittää jokin muu vaiva kuin kotimaisen viljan gluteenista johtuvat sairaudet keliakia ja vilja-allergia, sanoo sisätautien professori Katri Kaukinen Tampereen yliopistosta.Hän kehottaa syömään leipää entiseen malliin ja tutkituttamaan keliakian sekä vilja-allergian. Vasta sitten voi epäillä gluteeniherkkyyttä.  Diagnoosin tekoa vaikeuttaa se, että gluteeniherkkyyden ja keliakian oirekuva on hyvin samankaltainen.

– Gluteeniherkkyydelle ei ole olemassa luotettavia testejä. Ainoa keino selvittää proteiinin sopimattomuus on poissulkudiagnoosi ja sokkoutus. Toisin sanoen jättää vilja kerrallaan ruokavaliosta ja seurata vointia.

Autovasta-aineilla kehitetään keliakian testausta

Keliakian autovasta-aineet ilmaantuvat jo taudin varhaisvaiheessa.  Tavallisesti vasta-aineet eli immunoglobuliinit tunnistavat elimistölle vieraita organismeja. Keliakiassa esiintyvät kudostransglutaminaasi- ja endomysiumvasta-aineet taistelevat omaa kehoa vastaan.Tutkimukset ovat osoittaneet, että näitä autovasta-aineita hyödyntämällä voidaan kehittää keliakian testausta.  Tulevaisuudessa keliakia voitaneen diagnosoida terveyskeskuksissa luotettavasti verinäytteistä. Vielä ei tiedetä, onko gluteeniherkkyyteen syypää viljan gluteeni. Esimerkiksi vehnänjyvässä on monia muitakin osia, kuten oma bakteeristonsa, joka voi aiheuttaa oireilua.Joskus gluteenittomalla ruokavaliolla olevien potilaiden oireet voivat jatkua. Vatsaoireiden taustalla voi olla jokin muu keliakiasta riippumaton suolistoalueen sairaus, kuten laktoosi-intoleranssi, hiivatulehdus, Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus tai ärtynyt suoli.Toisaalta oireet saattavat johtua myös keliakiaan liittyvästä autoimmuunitaudista, kuten kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnasta.

Gluteeniherkkyyden syitä ei tiedetä

Myös huono ruoansulatus, ennen kaikkea hapoton maha ja alentunut ruoansulatusnesteiden tuotanto, aiheuttaa ruoan mukana tulleiden bakteerien ja hiivojen lisääntymistä suolistossa.  Siitä seuraa kaasunmuodostusta ja kivuliaita suolikouristuksia ruokailun jälkeen.Syitä gluteeniherkkyyteen ei tiedetä. Yksi syy voisi Kaukisen mukaan olla, että lapset sairastavat aiempaa vähemmän bakteeritulehduksia. Myös ruoka-aineet ja elintavat ovat muuttuneet.Kotimainen viljakaan ei ole jalostuksen takia samanlaista kuin viisikymmentä vuotta sitten. Viljan gluteenin määrää on kasvatettu leivontateollisuuden tarpeisiin. Myös kaupan leipiin on lisätty gluteenia. Gluteeniherkillä ei ole todettu ohutsuolessa keliakialle tyypillistä nukkakatoa, mutta osalla on tulehdusreaktioita.

– Vaikka suolistossa olisi tulehdusta, se ei näy verikokeissa tulehdusarvon nousuna, koska oire on hyvin paikallinen, Kaukinen sanoo.

Gluteenin aikaansaamien sairauksien terveysvaikutukset: uusia näkymiä immunogenetiikkaan, diagnostiikkaan ja hoitoon -tutkimus on osa Tampereen yliopistossa ja Tampereen yliopistollisessa sairaalassa meneillään olevaa laajaa keliakian tutkimusprojektia.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt