Sairaudet

Vaihdevuodet jo nyt?

Kuumia aaltoja kolmekymppisenä? Haluttomuutta? Munasarjojen toiminta voi loppua paljon ennen aikojaan.

Teksti Taru Jussila
Kuvat Antti Sepponen
14.6.2010

Onko saamaton ja vetelä olo? Unta on hankala saada. Seksi ei kiinnosta ja alapää on jotenkin kovin kuiva. Tuntuuko välillä kuin saisit kuumia aaltoja? Vähän kuin olisi vaihdevuodet… Ei kai se ole mahdollista kolmekymppisenä?

Se on mahdollista! Munasarjojen toiminta voi loppua vaikka kaksikymppisenä. Vaihdevuosia nimitetään ennenaikaisiksi, kun ne alkavat ennen 40:tä ikävuotta. Keskimääräinen vaihdevuosien alkamisikä on 51 vuotta, mutta alkamisaika on yksilöllinen: se voi olla yhtä hyvin 45 vuotta kuin 55 vuotta.

POF eli premature ovarian failure, suomeksi ennenaikainen munasarjatoiminnan loppuminen, ei ole yleinen sairaus. POF-nimeä ei ole varsinaisesti edes suomennettu, vaan puhutaan ennenaikaisista vaihdevuosista. POF voi alkaa jo teini-iässä, kaikilla kuukautiset eivät kenties ehdi alkaa lainkaan.

Yhdysvalloissa on arvioitu, että ennenaikaiset vaihdevuodet joutuu kohtaamaan 15–29-vuotiaana yksi nainen tuhannesta. 30–39-vuotiaana vaihdevuodet alkavat yhdellä sadasta. Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, dosentti Tomi Mikkola Naistenklinikalta uskoo, että Yhdysvaltojen luvut pitävät paikkansa myös Suomessa.

Miten ennenaikainen munasarjatoiminnan loppuminen tarkoittaa? 

Naisella on syntyessään noin kaksi miljoonaa follikkelia eli munarakkulaa munasarjoissaan. Teini-iässä niitä on noin 300 000–400 000, mutta kaikki eivät kypsy irtoavaksi munasoluksi saakka. Kun niiden kehitys loppuu tai eri syistä estyy, alkavat vaihdevuodet – ”normaalit” tai ennenaikaiset.

Kuukautiset voivat vielä tulla, vaikka ennenaikaiset tai ihan tavalliset vaihdevuodet olisivat jo alkamassa. Aluksi kuukautiskierto usein lyhenee ja sitten pitenee, kunnes hiipuu kokonaan.

Kuukautiskierron epäsäännöllistyminen ja vuotovaihtelut sekä -häiriöt ovat tyypillisiä, mutta hankalasti tulkittavia merkkejä ennenaikaisista vaihdevuosista. Kuukautiskierron epäsäännöllisyys ja poisjääminenkin voivat tosin johtua monesta muustakin asiasta, aina stressistä alkaen.

POF:n oireet ovat kuin normaaliin aikaan alkavissa vaihdevuosissa. Oireiden kokeminen on hyvin yksilöllistä, ja ne saattavat jäädä jopa huomaamatta tai ainakin tunnistamatta.

Kuukautisten epäsäännöllisyyden ja loppumisen lisäksi vaihdevuosioireita ovat kuumat aallot, yöhikoilu, unihäiriöt, sydämen tykytys, emättimen limakalvojen kuivuus, seksuaalinen haluttomuus ja mahdolliset yhdyntäkivut, mielialavaihtelut, saamattomuus ja ärtyneisyys.

Terveysriskejä & korvaushoitoa 

Ennenaikaisista vaihdevuosista seuraa lukuisia terveysriskejä. Osteoporoosin ja sydän- sekä verisuonisairauksien riski kasvaa. Myös kolesteroli tuppaa nousemaan, kuten vaihdevuosien jälkeen on tavallista.

Lapsien saaminen ei enää munasarjojen toiminnan loputtua ole mahdollista. Yhdysvaltalaislukujen mukaan 6–8 prosenttia sairastuneista onnistuu hoitojen avulla aikaansaamaan raskauden.

Kehon ikääntyminen ei dosentti Mikkolan mukaan varsinaisesti kiihdy vaihdevuosien alettua.

– Munasarjojen toiminta ei sinällään estä tai lisää vanhenemista. Siitäkin on näyttöä, ettei edes vaihdevuosihormonihoito estä vanhenemista. Iho ja limakalvot toki ohentuvat, jos estrogeenitaso on matala, jolloin hormonikorvaushoito auttaa.

Ennenaikaisiin vaihdevuosiin sairastuneille aloitetaan tyypillisesti hormonikorvaushoito. He saavat sitä yleensä noin 50 ikävuoteen saakka. Hoito otetaan useimmiten suun kautta, mutta myös hormonikierukan käyttö on mahdollista.

Estrogeenin lisäksi otetaan keltarauhashormonia, jos kohtu on tallella. Hormonikorvaushoidoksi sopii myös ehkäisypillereiden käyttö, erityisesti jos ei ole raskaustoiveita.

Lisäksi suositellaan hyviä elämäntapoja: terveellistä ravintoa ja liikuntaa. Muun muassa tupakointi on yhdistetty ennenaikaisiin vaihdevuosiin. Tupakoivat naiset saavat ”normaalissa” iässäkin alkavat vaihdevuodet noin kaksi vuotta aiemmin kuin ei-tupakoivat.

Kova paikka 

Munasarjojen toiminnan loppuminen on naiselle kova paikka varsinkin, jos lapsia ei vielä ole ja lapset olisivat toivottuja. Moni kokee myös vanhuuden alkavan vaihdevuosien myötä.

– Sairauteen reagoiminen on kovin yksilöllistä, mutta toki se iso asia on – monelle todella iso. Puhummekin nuoremmille potilaille usein munasarjojen toiminnan loppumisesta emmekä ennenaikaisista vaihdevuosista. Varsinkin nuoremmat potilaat mieltävät vaihdevuodet mummotaudiksi.

Vaihdevuodet vaikuttavat laajalti terveyteen ja ylipäätään elämään, parisuhteeseenkin. Seksuaalielämälle aiheutuvat fyysiset haasteet saadaan Mikkolan mukaan hormonikorvaushoidolla minimoitua.

– Seksuaalisuus on onneksi paljon enemmän kuin hormonit, joskin niillä siinä oma merkityksensä on, toteaa Mikkola.

Ennenaikaiset vaihdevuodet eivät ole vain gynekologinen vaiva, ne ovat sairaus. Munasarjojen toiminta loppuu usein syöpähoitojen yhteydessä. Esimerkiksi rintasyöpäpotilailla sytostaatti- eli solusalpaajahoidot saavat vaihdevuodet alkamaan 70 prosentilla. Myös kirurgiset toimenpiteet kohdun ja munasarjojen alueella altistavat POF:lle.

Syy usein arvoitus 

POF on sairaus, joka vaatii yleensä lisätutkimuksia. Tästä huolimatta syytä sairauteen ei läheskään aina löydetä, mikä tekee sairaudesta entistä hankalammin hyväksyttävän.

Syöpähoitojen ja munasarjojen poiston lisäksi POF:n aiheuttajiksi tunnetaan X-kromosomin vaurioiden aiheuttamat perinnölliset kehitysvammat. Myös erilaisten autoimmuunisairauksien, joissa oma elimistö käy omia kudoksiaan vastaan, tiedetään toisinaan liittyvän POF:iin. Lisäksi eräät virussairaudet, kuten vyöruusu, on liitetty POF:iin.

POF varmennetaan yleensä FSH-arvon perusteella. FSH on follikkeleita stimuloiva hormoni. FSH-arvo joudutaan tyypillisesti mittaamaan useasti, koska arvo voi heittelehtiä.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi