1. Mikä ihmeen menopaussi?
Vaihdevuosien aikana naisen munasarjojen toiminta heikkenee ja lopulta sammuu. Yleensä vaihdevuodet alkavat noin 50-vuotiaana ja tavallinen merkki niistä on kuukautisten loppuminen. Kuumat aallot, hikoilu, masentuneisuus, seksuaalinen haluttomuus ja ärtyneisyys ovat menopaussin tavallisia oireita. Toistuva yöheräily on myös yleistä vaihdevuosien aikana. Nivelsärky, ihon huononeminen sekä hiusmuutokset voivat olla oireita, joita ei aina osata liittää vaihdevuosiin.
2. Ennenaikaiset vaihdevuodet voivat periytyä.
Jos äidilläsi on todettu ennenaikaiset vaihdevuodet, ne voivat tulla myös sinulle. Ne ovat kuitenkin hyvin harvinaiset ja yleensä niiden alkamiselle ei löydetä mitään syytä. Ennenaikaisuutta kuitenkin aiheuttavat esimerkiksi syöpähoidot, krooniset autoimmuunisairaudet, kuten punahukka sekä munasarjojen leikkaus. Tupakanpolton on myös todettu aikaistavan vaihdevuosien alkua. Vaihdevuodet ovat ennenaikaiset, jos kuukautiset loppuvat alle nelikymppisenä.
3. Vaihdevuodet voivat kestää jopa 20 vuotta.
Vaihdevuosien kesto on hyvin yksilöllistä. Jos oireet ovat selkeitä ja voimakkaita, vaihdevuodet kestävät yleensä noin kymmenen vuotta. Joillakin voi ilmetä vain lievää hikoilua vaihdevuosien aikana ja silloin niiden kesto voi jäädä vain muutamiin vuosiin. Vaihdevuosioireet voivat kestää jopa 20 vuotta.
4. Kasvisrohtovalmisteilla ei ole tieteellisesti tutkittuja hyötyjä.
Erilaisia kasvisrohtovalmisteita vaihdevuosien hoitoon löytyy markkinoilta todella paljon. Niillä ei kuitenkaan ole mitään tieteellisesti tutkittuja hyötyjä verrattuna lumelääkkeisiin. Jotkut naiset ovat kuitenkin kokeneet rohdosvalmisteiden lievittäneen oireita. Suosittuja valmisteita ovat esimerkiksi soija, puna-apila, salvia sekä mäkikuisma. Mäkikuisman on tutkittu auttavan alakuloisuuteen ja masentuneisuuteen, mutta sillä on yhteisvaikutuksia eri lääkkeiden kanssa. Kannattaakin apteekista kysellä, voiko kyseistä rohtoa käyttää, jos itsellä on käytössä jokin lääkitys.
5. Liikunta on kaiken A ja O.
Liikunnalla voi vaikuttaa vaihdevuosien oireiden lievittämiseen. Esimerkiksi muutaman kerran viikossa tehdyt kävelylenkit voivat auttaa. Riittävä liikunta auttaa tasapainottamaan elimistöä. Tupakanpoltosta kannattaa luopua, sillä sen on tutkittu pahentavan vaihdevuosien oireita. Myös alkoholi, kahvi ja mausteiset ruuat voivat pahentaa oireita. Päälle kannattaa pukea paljon ohuita vaatekertoja, joita voi sitten kuumien aaltojen sattuessa vähentää.
+ Muista tarkistuttaa terveytesi.
Viidenkympin iässä kannattaa käydä keskustelemassa gynekologin tai terveydenhoitajan kanssa omasta terveydestä ja vaihdevuosien oireista. Vaikka eläisi terveenä, on silti hyvä käydä tekemässä terveyskartoitus. Näin voidaan ennaltaehkäistä naisilla yleisiä sydän- ja verisuonisairauksia.
Juttua varten on haastateltu lääketieteen ja kirurgian tohtori Pauliina Tuomikoskea.