Terve.fi

Vaihdevuodet sekoittavat tunteet ja pään

Vaihdevuodet sekoittavat tunteet ja pään
Vaihdevuodet lähenevät. Olet kiukkuinen kuin ampiainen ja alakuloinen ilman syytä? Tunteidesi takana ovat luultavasti hormonit.
Julkaistu: 5.9.2019
Vaihdevuodet alkavat, kun munasarjat lakkaavat vähitellen erittämästä naissukuhormoneita. Tämä hormonivaje voi sekoittaa pään ja tunteet.
– 60–70 prosenttia naisista kokee jonkinlaisia mielialaongelmia vaihdevuosien aikana, synnytys- ja naistentautiopin professori Päivi Polo Turun yliopistollisesta keskussairaalasta sanoo.
Vaihdevuosien oireiden laatu ja määrä vaihtelee. Toiset selviävät vähällä, osan olo tuntuu vuosia siltä kuin meneillään olisi paha PMS.
– Voi olla, että naisessa on ennenkin ollut särmää, mutta vähentynyt estrogeenintuotanto tekee monet huomattavasti aiempaa ärtyisemmiksi, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan sanoo.
Alakuloisuus, saamattomuus, uupumus ja innostuksen puute voivat myös liittyä vaihdevuosiin. Asiat, joihin ennen suhtautui intohimoisesti, saattavat menettää hohtonsa. Joskus on ilman syytä iloinen, mutta useammin surullinen ja itkeskelee.
Itsetunto ja itsekunnioitus voivat myös heiketä. Moni tulee entistä herkemmäksi ja pahoittaa mielensä helpommin kuin ennen.
– Kauheimpia oireita on ahdistuneisuus, Kajan sanoo.
Siitä seuraa usein unihäiriöitä, jotka puolestaan laskevat mielialaa entisestään. Kun vaihdevuosien kuumat aallot saattavat muutenkin valvottaa, kierre syntyy helposti.

Mitä minussa tapahtuu?

Mielialaoireet voivat alkaa pikkuhiljaa. Keski-ikä on monen naisen elämässä myrskyisää aikaa, kun lapset kasvavat aikuisiksi ja lentävät pesästä. Työelämän jatkuvat muutokset ja taloudelliset ongelmat voivat stressata, omat vanhemmat sairastella ja parisuhdekin rakoilla. Siksi mielialan muutoksia ei välttämättä yhdistä hormoneihin.
Pääsyyllinen mielialan heilahtelujen takana saattaa kuitenkin olla elimistön laskenut estrogeenitaso: yli 90 prosenttia naisista, joiden elimistössä on liian vähän estrogeenia, kertoo ärtyneisyytensä lisääntyneen.
Hormoneista johtuvaa unettomuutta ei osata tulkita oikein.
Estrogeenilla on suora yhteys mieleen, sillä se vaikuttaa aivojen hermovälittäjäaineisiin eli muun muassa serotoniiniaineenvaihduntaan. Serotoniini on mielihyvähormoni, joka nostaa mielialaa. Sen puute puolestaan laskee sitä.
– Kun estrogeenin määrä vähenee, se romahduttaa aivojen serotoniinipitoisuuden, Maija Kajan sanoo.
Unettomuus on myös tyypillinen oire. Tutkimusten mukaan yli 45-vuotiaiden naisten uniongelmien tavallisin syy on liian vähäinen estrogeeni. Sitäkään ei välttämättä tule ajatelleeksi. Jos estrogeenitaso on matala, stressinsietokyky voi olla erittäin huono. Silloin voi tuumia, että unettomuus johtuu stressistä. Aina hormoneista johtuvaa unettomuutta ei osata lääkärissäkään tulkita oikein.
Ympäristö ja elämäntavat vaikuttavat uneen: miten parantaa unenlaatua?
– Jos nainen kärsii aamuyön unettomuudesta, on itkuherkkä ja alakuloinen, tulee helposti diagnoosiksi masennus, Kajan sanoo.
Tällöin ongelmaa aletaan hoitaa aivojen serotoniiniaineenvaihduntaan vaikuttavilla mielialalääkkeillä. Tehokkaampi ja luonnollisempi hoito olisi Kajanin mukaan kuitenkin estrogeenia lisäävä hormonihoito.
Mielialaan voi vaikuttaa myös androgeenien väheneminen. Androgeenit ovat mieshormoneita, mutta naisenkin elimistö tuottaa niitä. Ne vähenevät iän mukana, ja seurauksena saattaa ­olla masentuneisuutta, saamattomuutta, innottomuutta, energisyyden heikkenemistä ja kosketusherkkyyden ­eli seksuaalisen nautinnon huononemista. Tähänkin auttaa hormonihoito.

Hyvä paha hormonihoito

Hormonihoidoilla on vähän epäilyttävä maine, sillä estrogeenihoito lisää hieman rintasyöpäriskiä. Siksi moni nainen ei halua hoitoa, eivätkä kaikki lääkärit myöskään suosittele sitä. Mikäli sairastaa rintasyöpää tai muuta hormoniriippuvaista syöpää, hormonihoito pitääkin lopettaa ainakin syövän hoidon ajaksi.
Toinenkin miinuspuoli hoidoilla on.
– Hormonikorvaushoito tuo tietyssä annostelumuodossa kuukautiset takaisin, Päivi Polo sanoo.
Sitä moni nainen ei halua. Myös lihomista pelätään. Tutkimusten mukaan naiset, jotka käyttävät hormonihoitoa, kyllä lihovatkin. Ne, jotka eivät käytä, lihovat kuitenkin enemmän.
Syynä on jälleen naissukuhormoneiden väheneminen. Kun hormonitoiminta muuttuu, samoin käy aineenvaihdunnalle. Siksi paino alkaa helposti nousta vaihdevuosien aikana. Lihomisen pelossa hormonihoitoa ei siis kannata jättää väliin.
–Jos nainen ei käytä hormonihoitoa, hän tulee ottaneeksi hyvin merkittävän riskin sairastua sepelvaltimotautiin ja kakkostyypin diabetekseen. Kolesteroli voi nousta ja luut haurastua, Maija Kajan sanoo.
Hormonihoito onkin täsmäapu moneen vaihdevuosien tuomaan fyysiseen ja henkiseen oireeseen. Kun laskeneet estrogeenitasot saadaan kohdilleen, aivojen serotoniinituotanto toimii jälleen normaalisti ja mieliala paranee.
Mielialaoireista voi kärsiä, vaikka vaihdevuodet eivät muuten vielä näyttäisi merkkejä itsestään. Estrogeenitaso voi nimittäin olla laskussa, vaikka kuukautiset olisivat vielä säännölliset ja munasarjat vaikuttaisivat virkeiltä. Hormonihoitoa kannattaakin Kajanin mukaan kokeilla heti, kun oireiden arvellaan liittyvän estrogeenin vähyyteen. Hoitoa voi jatkaa kuinka kauan vain.
– Estrogeenihoidon aloittamisen jälkeen moni nainen hämmästyy, miten hyvin voikaan nukkua, Kajan sanoo.

Vaihdevuodet vapauttavat

Vaihdevuosien mukana voi tulla fyysisiä oireita, jotka vaikuttavat mielialaan. Painonnousu saattaa ahdistaa ja virtsankarkailu hävettää. Surulliseksi voi tehdä myös tieto, ettei voi enää tulla raskaaksi.
Toisaalta sama asia voi olla helpotus, kun ei enää tarvitse käyttää ehkäisyä eikä pelätä raskautta. Kuukautisten loppuminen parantaa myös elämänlaatua varsinkin, jos vuodot ovat olleet runsaat ja PMS-oireet pahat.
Aina PMS-oireista ei tosin välttämättä pääse eroon, vaan niistä voi tulla ilman hormonihoitoa jokapäiväisiä.
– Voi olla hyvinkin vapauttava ajatus, ettei ole enää lisääntymisen taakkaa, Päivi Polo sanoo.
Nykyisin 50-vuotias nainen on myös usein huomattavasti paremmassa kunnossa ja nuoremman näköinen kuin saman ikäinen nainen 50 vuotta sitten. Aikuista elämää on edessä vielä ainakin kolmannes, ja elämästä voi lastenhoitovelvollisuuksien päätyttyä nauttia vapaammin.
Isovanhemmuus voi sekin tuoda osaltaan paljon iloa elämään. Lastenlasten hoitaminen on yleensä paljon mukavampaa kuin omien lasten hoitaminen.
– Menopaussin voi nähdä mahdollisuutena, Polo sanoo.

Vaihdevuodet alkavat tupakoijalla aiemmin

Vaihdevuosien alkamiseen ei juuri voi vaikuttaa muuten kuin tupakoimalla. Paljon tupakoivien naisten vaihdevuodet alkavat keskimäärin noin puolitoista vuotta muita aikaisemmin. Tupakka on myrkkyä munasarjoille. Jos haluaa tsempata munasarjojaan, kannattaa siis tumpata.
Moni kokee, että vaihdevuosien mielialaoireita voi helpottaa liikunnalla. Pelkkä kevyt kävely ei riitä, vaan myös pulssin pitäisi nousta ja hiki saada pintaan noin kolme kertaa viikossa. Lisäksi tarvitaan lihaskuntotreeniä ja venyttelyä.
Kulttuurin harrastaminen voi myös auttaa. Tutkimusten mukaan esimerkiksi taidenäyttelyt, konsertit ja elokuvissa käynti parantavat mielialaa.
Jos haluaa tsempata munasarjoja, kannattaa tumpata tupakka.
D-vitamiinistakin saattaa olla hyötyä. Se on nimittäin rakenteeltaan hyvin lähellä estrogeenia.
– Hyvä D-vitamiinivarasto voi vähentää matalaan estrogeenitasoon liittyviä oireita ja estrogeenin vähyydestä johtuvia tautiriskejä, Maija Kajan sanoo.
Hormonikorvaushoitoa nämä keinot eivät korvaa, eivätkä ne suinkaan toimi kaikilla.
Terveelliset elämäntavat ja aktiivinen elämänote parantavat kuitenkin yleistä hyvinvointia.
Äärimmäisyyksiin terveellisyyttä ei kuitenkaan kannata viedä, vaan elämässä on hyvä pitää mukana sopiva rentous.
Vaikka runsas alkoholinkäyttö on haitaksi sekä keholle että mielelle, esimerkiksi lasillinen kasviestrogeenia sisältävää punaviiniä silloin tällöin voi tehdä ihan hyvää.
– Absolutismi on usein haitallisempaa kuin kohtuukäyttö, sillä se voi kertoa neuroottisesta mielenlaadusta, Päivi Polo summaa.
Elämä ei ole niin vakavaa – eivät edes vaihdevuodet.
2 kommenttia