Sairaudet

Estrogeeni

Naisille on käytetty vaihdevuosiin hormonikorvaushoitoja vuosikymmenten ajan. Saman ajan on tiedetty näiden valmisteiden suotuisa vaikutus myös luukadon estoon ja hoitoon. Tänä aikana sekä valmistevalikoima että käyttöalue on monipuolistunut voimakkaasti.

27.3.2006 Terve.fi

Aivan viime vuosiin saakka on ollut käsitys, että luuvaikutukseen tarvitaan 2 mg estradiolia. Nyt tämä käsitys on lukuisten tutkimusten perusteella selkeästi kumottu. Annos voidaan puolittaa käytännössä ilman tehon heikkenemistä. Positiivista luuvaikutusta on todettu jopa huomattavasti pienemmillä annoksilla. Tehoissa ei ole eroa, annetaanko lääke tabletteina vai ihon kautta. Tupakoitsijalle kuitenkin ihon kautta annostelu näyttää tehokkaammalta..

Toisena suurena askeleena voidaan pitää vuodottomien valmisteiden tuloa markkinoille. Nämä valmisteet käsittävät joka tabletissa/laastarissa tietyn annoksen estrogeenia ja progestiinia. Progestiini estää endometriumin paksunemisen eikä tyhjenemisvuotoa (kuukautisten kaltainen vuoto) tarvita. Kokonaisuutena pienemmällä annoksella ja vuodottomuudella (hormonivalmisteet, joiden käytön aikana ei ole kuukautisia) näyttää olevan aivan keskeinen merkitys hoitojen hyväksyttävyydelle. Estrogeenilla tiedetään satojen tutkimusten perusteella olevan hyvä mineraalitiheyttä kohottava vaikutus, mutta laajat kontrolloidut murtumatutkimukset puuttuvat. Olemassa olevat seurantatutkimukset tukevat vahvasti myös murtumien vähenemistä annetuilla hoidoilla.

Hormonien monipuolinen ja samanaikainen lukuisiin elimiin kohdistuva hoitovaikutus kannattaa muistaa, kun lääkitystä annetaan jonkin yksittäisen asian takia. Annoksen pienentäminen näyttää vähentävän ratkaisevasti hormonihoitojen mahdollisia haittavaikutuksia.

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi