Terveys

Kuukautiskuppi

Kuukautiskuppi on vaihtoehto kertakäyttöisille kuukautissuojille. Vuoto kertyy kuppiin, josta se tyhjennetään pois.

Teksti Mari Kataja
12.10.2007 Terve.fi

Jos naisella on elämänsä aikana 38 hedelmällistä vuotta, kuluu häneltä yhteensä 9880 kertakäyttöistä sidettä kuukautisilta suojautumiseen. Kuukautiskuppeja puolestaan viiden vuoden välein vaihdettuna kuluu vain alle kahdeksan.

Mikä kuukuppi oikein on?

Kuukautiskuppi on kupin muotoinen kuukautiskerääjä, joka sijoitetaan kuukautisten ajaksi naisen emättimeen. Kuukautiskuppi ei ime vuotoa tamponien tavalla, vaan vuoto kertyy kuppiin, josta se välillä tyhjennetään pois. Kuppi ei kuivata emättimen limakalvoja ja emättimen normaali kosteustasapaino pysyy yllä. Kuukautiskuppia ei ole myöskään yhdistetty toksiseen sokkioireyhtymään eli TSS:aan. Kuukautiskupit ovat uudelleenkäytettäviä ja oikein käytettynä sekä hoidettuna kestävät noin kymmenen vuotta.

Kuukautiskuppeja on saatavilla useampaa eri merkkiä. Toimintaperiaate kaikissa on sama, mutta ne voivat erota keskenään materiaaliltaan, vetoisuuksiltaan, ulkonäöltään ja muotoilultaan. Osa kupeista on myös pehmeämpiä, osa jäykempiä. Saatavilla on luonnonkumista valmistettuja kuppeja sekä lateksiallergikoillekin sopivia silikonista valmistettuja kuppeja. Valittavana on kuppimalli joko synnyttäneelle tai yli 30-vuotiaalle naiselle sekä malli synnyttämättömälle naiselle. Kuukautiskuppeja voi ostaa nettikaupoista, apteekeista, äitiystarvikeliikkeistä ja ekokaupoista.

Miten kuukautiskuppia käytetään?

Kuukautiskupin toiminta perustuu alipaineen vaikutukseen eli asetettaessa kuppi emättimeen, kupin sisäpuolelle muodostuu alipaine, joka pitää kupin tiiviisti paikoillaan. Myös emättimen lihakset pitävät kuppia paikoillaan. Kuppi saadaan pois paikoiltaan, kun sitä litistetään pohjasta, jolloin kupissa oleva alipaine poistuu.

Ennen ensimmäistä käyttökertaa kuppi tulee desinfioida. Kuppi asetetaan emättimen alaosaan, jossa se kerää kuukautisvuodon. Asetettaessa kuppi litistetään pienemmäksi ja se työnnetään emättimen alaosaan antenniaan myöten. Jos emätin on kuiva, kuukautiskupin asettaminen voi olla vaikeaa. Tällöin voi ottaa avuksi liukastusvoiteen.

Kupin tyhjennystarve riippuu kuukautisvuodon määrästä. Se tulee kuitenkin tyhjentää ja pestä vähintään kaksi kertaa vuorokaudessa. Kaikissa kupeissa on poistamista helpottava nipukka. Poistettaessa kuppia on sitä litistettävä, jotta alipaine saadaan pois ja poistaminen helpottuu. Kuppi huuhdellaan viileällä vedellä ja se voidaan pestä miedolla saippualla (hajustamaton, pH alle 3,5) ja kuumalla vedellä. Kuppi suositellaan desinfioitavaksi vähintään kerran kierron aikana. Silikoniset kupit voidaan desinfioida kiehuvassa vedessä. Luonnonkumiset voidaan desinfioida esimerkiksi etikkavedellä.

Lähteet:

http://www.lunette.fi

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuukautiskuppi

http://kuukuppikunta.net/ 

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi