Terve.fi

Tytöstä naiseksi

Tytöstä naiseksi
Kuukautiset, lempinimeltään menkat, kertovat naisen sukukypsyydestä eli mahdollisuudesta hankkia jälkeläisiä.
Julkaistu 27.6.2006

Kuukautiset alkavat 10–16 vuoden iässä, keskimäärin 12–13-vuotiaana ja loppuvat vaihdevuosiin noin 51-vuotiaana.

Tyypillisimmät kuukautiskierron häiriöt ovat kuukautisten puuttuminen, kivuliaat kuukautiset sekä ajankohdaltaan tai määrältään poikkeava vuoto. Tyypillisin syy kuukautisten puuttumiseen on raskaus. Stressi, jännitys ja elimistön rasvakudoksen määrän vaihtelut (laihtuminen/lihominen) vaikuttavat herkästi kierron säännöllisyyteen. Mikäli kuukautiset eivät ole alkaneet 16–18 ikävuoteen mennessä, ovat jatkotutkimukset gynekologilla aiheelliset.

Kuukautiset johtuvat siitä, että hedelmöittyneen munasolun vastaanottoon valmistautunut kohdun limakalvo irtoaa ja vuotaa pois, jos raskaus ei ala. Kuukautiskierto (kuukautisten alkamispäivästä seuraavien kuukautisten alkuun) on tavallisesti 25–35 vuorokautta ja vuodon kesto 2–7 vuorokautta.

Kuukautiskipu on yleinen oire

Kuukautiskivulla tarkoitetaan voimakasta kuukautisten aikaan esiintyvää kipua, joka haittaa normaalia elämää ja toimintaa. Kuukautiset voivat olla kivuliaat heti alkamisestaan lähtien. Oire on yleensä aina silloin toiminnallinen, eikä oireen takaa löydy kohdun tai muiden synnytinelinten sairautta. Kivun syynä ovat kohdun limakalvolta vapautuvat prostaglandiinit, jotka aiheuttavat kohdun supistelua. Kivun lisäksi voi esiintyä pahoinvointia, suolentoiminnan muutoksia ja päänsärkyä. Hoidoksi sopivat kipulääkkeet tai e-pillerit.

Aiemmin kivuttomat kuukautiset voivat myöhemmässä vaiheessa muuttua kivuliaiksi. Syynä voi olla endometrioosi, adenomyoosi tai kohdun myoomat. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy vatsaontelon tai munasarjojen pinnalla. Kuukautisten aikaan väärässä paikassa olevat pesäkkeet myös vuotavat ja aiheuttavat kivun. Hoitona käytetään kipulääkkeitä, e-pillereitä, keltarauhashormonia ja joskus pesäkkeitä poltetaan vatsaontelon tähystysleikkauksessa. Adenomyoosissa kohdun limakalvo tunkeutuu kohtulihaksen sisälle aiheuttaen kipuja ja mahdollisesti välivuotoja. Sairaus on vaikea diagnosoida ja pahimmissa tapauksissa kohtu voidaan joutua poistamaan. Myoomia eli kohdun hyvänlaatuisia lihaskasvaimia esiintyy yleensä iäkkäämmillä naisilla ja ne voivat aiheuttaa kuukautiskipuja ja runsaita vuotoja. Oireita aiheuttaessaan myoomat pyritään poistamaan. Oireettomat myoomat eivät tarvitse hoitoa, riittää kun niiden mahdollista kasvua seurataan.

Runsaiden kuukautisten sekä tiputtelu- ja välivuotojen syynä voivat olla myooman lisäksi kohdun limakalvon polyyppi tai liikakasvu, adenomyoosi ja kuparikierukka. Aina syytä ei löydy. Tärkeintä on tehdä gynekologinen tutkimus ja ottaa papa- sekä kohdun limakalvonäyte. Hoitona käytetään mm. keltarauhashormoneja, polyypin tai myooman poistoa, limakalvon lämpöpallohoitoa ja hormonikierukkaa. Keltarauhashormonia paikallisesti kohdun limakalvolle vapauttava hormonikierukka kuivattaa limakalvoa ja vähentää vuotoja sekä kuukautiskipuja. Paikallisesti kohtuun annosteltavalla hormonilla vältetään keltarauhashormonin sivuvaikutukset kuten turvotus.

Pinna tiukalla ennen kuukautisia?

Päivät ennen kuukautisten alkua voivat tuoda osalle naisista monenlaista vaivaa. Näitä oireita kutsutaan nimellä premenstruaalisyndrooma eli PMS. Tyypilliset PMS:n oireet ovat väsymys, ärtyneisyys, mielialamuutokset, turvotus, rintojen pingotus ja unihäiriöt. Oireilu on hyvänlaatuista ja häviää itsestään kuukautisvuodon alettua. Syndrooman hoidossa korostuu terveellisten elämäntapojen noudattaminen.

Kommentoi »