Myoomat ovat hyvänlaatuisia kohdun lihaskasvaimia, joita 20 – 30 % yli 30-vuotiaista suomalaisnaisista kantaa, usein tietämättään.

Useimmiten myoomat ovat pieniä, eivät aiheuta oireita, eivätkä ne silloin tarvitse hoitoakaan.

Lisätietoa myoomien oireista.

Myoomien syntyä tai siihen vaikuttavia tekijöitä ei juuri tunneta. Harvinainen myoomien syy on vallitsevasti periytyvä geenimutaatio, johon liittyy vaikean taudinkuvan lisäksi myös ihon hyvänlaatuisia lihaskasvaimia.

Naishormoni estrogeeni lisää myoomien kasvua ja keltarauhashoroni eli progesteroni joko stimuloi tai estää myoomien kasvua. Tämän vuoksi myoomat usein pienentyvät vaihdevuosien jälkeen itsestään.

Lähteet:

Grénman S. & Auranen. A. Naistentaudit ja Synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Heinonen P. Hyvänlaatuiset gynekologiset muutokset ja kasvaimet, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Terve.fi

Kipuun väsynyt, mikähän minulla on?

Hei! Olen juossut lääkäristä toiseen jo pitkään. Eka käynti muistaakseni tammikuussa 2008. Minulla on todella pahat alaselkävaivat (ja myös hieman vatsan puolella oik. alavatsa) käytössä nyt jo huumereseptillä saatavat lääkkket. Eli kipulääkitys nyt Lyrica 3 x2 tbl päivässä, Panadol 6 x päivässä (joskus olen joutunut ottamaan 8 x panacodia päivässä) ja lisäksi Oxynorm tarvittaessa 1- 4 krt päivässä. Tuo Lyrica-annos nostettiin tuohon 3 pv. sitten. Ja kaksi päivää näköjään auttoikin, mutta tänään taas ei tunnu mikään auttavan. Olen toivoton ja hädissäni tilanteesta. Olen käynyt ENMG-tutkimuksessa tällä viikolla, jossa todettiin lievä hermovaurio. Kysynkin nyt, että voiko lievä hermovaurio aiheuttaa näin kovat kivut? Nämä kivut on järkyttäviä. Oireet ovat minulla alkaneet n. puoli vuotta section jälkeen. Section jälkeen minulla oli vatsassa tulehdus, mikä ei meinannut millään rauhoitttua, eikä oikeaa antibioottia meinannut löytyä. Makasin silloin 16 pv antibioottitipassa sairaalassa. Silloin minut meinattiin laittaa magneettikuvaan, mutta säästettiinpä siinä kohtaa ja laitettiin minut särkylääkkeiden ja vauvan kanssa kotiin, heti kun crp rupesi laskemaan. Ja puoli vuotta tuon leikkauksen jälkeen minulla oli oik. reisi puutunut. Tuossa leikkauksen jälkeisessä tulehduksessa minulla oli oik. alavatsa ja kylki todella kipeä. Ultrassa ei näkynyt poikkeavaa. Viime viikolla kävin gynegologilla, mutta hän ei ollut oikein tilanteestani selvillä. Muuta poikkeavaa ei löytynyt, kuin että myooma oli tullut kohtuun oik. puolelle. Ja nämä vaivat siis alkoivat niin, että rupesi tiukkaamaan ensin oik. kylkeä ja sen jälkeen oik. alavatsaa ja selkää rupesi koskemaan. Nyt siis kivut ovat yltyneet sietämättömiksi. Olin jo pari päivää sairaalassakin näitten takia, kun en pystynyt enää ollenkaan nukkumaan ja tuli ns. läpilyöntikipuja. Eli kipulääkkeistä huolimatta kivut vaan tuli läpi ja tärisin vain. Sain sitten nämä kovat lääkkeet mukaan ja komennon kotiin. Olisin halunnut, että minut olisi tutkittu heti perin pohjin, mutta ei, laitettiin vaan kotiin odottamaan tutkimuksia. Magneettikuvaus minulla on 23.2. Mutta tuntuu toivottomalta kovien kipujen kanssa odottaa niin kauan, mutta yritän jaksaa. Alavatsan ultra minulle myös tehtiin tällä viikolla, muuta ei näkynyt kuin nestetilkka fossa douglasissa. Tuntuu että minua ei oteta tosissaan. Varmaankin jollakin tähystyksellä, esim. laparoskopia voisi selvitä jotakin, jos tämä on vatsaperäistä.Olen 38 v.n. 169cm ja 85-88kg mitä teen?