Terve.fi

Kipuun väsynyt, mikähän minulla on?

Sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Ilkka Kuisma
Julkaistu 12.2.2009

Kysymys:

Hei!

Olen juossut lääkäristä toiseen jo pitkään. Eka käynti muistaakseni tammikuussa 2008. Minulla on todella pahat alaselkävaivat (ja myös hieman vatsan puolella oik. alavatsa) käytössä nyt jo huumereseptillä saatavat lääkkket. Eli kipulääkitys nyt Lyrica 3 x2 tbl päivässä, Panadol 6 x päivässä (joskus olen joutunut ottamaan 8 x panacodia päivässä) ja lisäksi Oxynorm tarvittaessa 1- 4 krt päivässä. Tuo Lyrica-annos nostettiin tuohon 3 pv. sitten. Ja kaksi päivää näköjään auttoikin, mutta tänään taas ei tunnu mikään auttavan. Olen toivoton ja hädissäni tilanteesta. Olen käynyt ENMG-tutkimuksessa tällä viikolla, jossa todettiin lievä hermovaurio. Kysynkin nyt, että voiko lievä hermovaurio aiheuttaa näin kovat kivut? Nämä kivut on järkyttäviä. Oireet ovat minulla alkaneet n. puoli vuotta section jälkeen. Section jälkeen minulla oli vatsassa tulehdus, mikä ei meinannut millään rauhoitttua, eikä oikeaa antibioottia meinannut löytyä. Makasin silloin 16 pv antibioottitipassa sairaalassa. Silloin minut meinattiin laittaa magneettikuvaan, mutta säästettiinpä siinä kohtaa ja laitettiin minut särkylääkkeiden ja vauvan kanssa kotiin, heti kun crp rupesi laskemaan. Ja puoli vuotta tuon leikkauksen jälkeen minulla oli oik. reisi puutunut. Tuossa leikkauksen jälkeisessä tulehduksessa minulla oli oik. alavatsa ja kylki todella kipeä. Ultrassa ei näkynyt poikkeavaa. Viime viikolla kävin gynegologilla, mutta hän ei ollut oikein tilanteestani selvillä. Muuta poikkeavaa ei löytynyt, kuin että myooma oli tullut kohtuun oik. puolelle. Ja nämä vaivat siis alkoivat niin, että rupesi tiukkaamaan ensin oik. kylkeä ja sen jälkeen oik. alavatsaa ja selkää rupesi koskemaan. Nyt siis kivut ovat yltyneet sietämättömiksi. Olin jo pari päivää sairaalassakin näitten takia, kun en pystynyt enää ollenkaan nukkumaan ja tuli ns. läpilyöntikipuja. Eli kipulääkkeistä huolimatta kivut vaan tuli läpi ja tärisin vain. Sain sitten nämä kovat lääkkeet mukaan ja komennon kotiin. Olisin halunnut, että minut olisi tutkittu heti perin pohjin, mutta ei, laitettiin vaan kotiin odottamaan tutkimuksia. Magneettikuvaus minulla on 23.2. Mutta tuntuu toivottomalta kovien kipujen kanssa odottaa niin kauan, mutta yritän jaksaa. Alavatsan ultra minulle myös tehtiin tällä viikolla, muuta ei näkynyt kuin nestetilkka fossa douglasissa. Tuntuu että minua ei oteta tosissaan. Varmaankin jollakin tähystyksellä, esim. laparoskopia voisi selvitä jotakin, jos tämä on vatsaperäistä.Olen 38 v.n. 169cm ja 85-88kg mitä teen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Varmaan tuntuu joskus, ettei sinua ja kipujasi ole otettu tarpeeksi vakavasti, mutta uskoisin, että kyseessä on enemmänkin diagnosoinnin vaikeus. Ei ole pystytty diagnosoimaan, mikä on oireiden syy. Kun oireet vatsalla ja kyljessä ovat alkaneet pitkittyneen sektionjälkeisen tulehduksen jälkeen, tulee ensinnä mieleen kiinnikekipu. Kun mukana on myös voimakkaita alaselkäkipuja ja ENMG:ssä lievään hermovaurioon sopivia löydöksiä, voisi olla mahdollista, että kyseessä on selkärankaperäinen tai muu hermosärky. Se,että Lyrica on jonkinverran auttanut kipuun, viittaa myös hermosärkyyn.Samoin se, että suoliston toimntahäiriöitä ei ilmeisesti mainittavasti ole ollut ja gynekologisessa tutkimuksessa ei ollut mainittavaa kipua selittävää löydöstä. Magneettikuvaus on sentään 10 päivän kuluttua. Siinä selviää sekä lannerangan että vatsan elinten tila hyvin tarkkaan. Uskon, että sen tutkimuksen jälkeen ollaan paljon viisaampia. Toivotan kärsivällisyyttä siihen saakka.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.