Terve.fi

Myoomien oireet

Myoomat oireilevat vaihtelevat koon, lukumäärän ja sijainnin mukaan. Jos myooma sijaitsee sisällä lihaksessa, voi se olla oireeton. Lue lisää.

Myoomien sijainti, koko ja lukumäärä vaikuttavat niiden aiheuttamiin oireisiin. Usein lihaksen sisällä sijaitseva myooma on oireeton. Kohdun limakalvonalainen myooma puolestaan voi aiheuttaa verenvuotoa emättimestä, mikä ilmenee pitkittyneinä kuukautisina, vuotona kuukautisten välillä, sekä tavallista runsaampana verisenä vuotona.

Hyvin suuret myoomat voivat lihaksen sisällä tai kohdun ulkopuolella sijaitessaankin aiheuttaa painontunnetta alavatsalle. Joskus myooma voi jopa olla virtsaamiseen tai ulostamiseen liittyvien oireiden taustalla. Tämä johtuu siitä, että kookas myooma painaa virtsarakkoa tai suolta johtaen ummetukseen tai tihentyneeseen virtsaamistarpeeseen. Kohdunsisäinen myooma voi mekaanisesti vaikeuttaa lasten saamista.

Kohdun lihaskasvainten diagnostiikka perustuu edellä mainittuihin oireisiin ja sisätutkimukseen tuntuvaan kasvaimeen. Kasvainepäilyn herätessä diagnoosi varmistetaan gynekologisella ultraäänitutkimuksella, jossa nähdään myooman sijainti ja koko. Gynekologisessa ultraäänessä poissuljetaan myös munasarjakasvaimet.

Lähteet:

Grénman S. & Auranen. A. Naistentaudit ja Synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Heinonen P. Hyvänlaatuiset gynekologiset muutokset ja kasvaimet, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Julkaistu: 15.4.2018
Kommentoi »