Terve.fi

Kysy asiantuntijalta terveydestä - 12347

Naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri

Annika Tulenheimo-Silfvast
Julkaistu: 7.5.2001

Kysymys:

Hei Olin laparoskopiassa, jossa minulta poistettiin endometrioosia. Minulla oli havaittu uä-kuvassa myooma kohdun takaseinämässä. Ko. laparoskopiassa sitä ei havaittu. Nyt kun olin yksityisellä puolella jälkitarkastuksessa ko. myooma taas näkyi. Ihmetellessäni tätä minulle selitettiin, että myoomani on kohdun sisällä ja siksi se ei näkynyt laparoskopiassa. Mitä tarkoittaa kohdun takaseinä (eli onko tässä kysessä sama myooma vai joku eri)?

Laparoskopian jälkeen minulla on taas palautuneet mm. kuukautiskivut ja kipuja on myös kuukautisten välilllä,joten epäilen,että kaikkea endometrioosia ei saatu pois. Syön e-pillereitä ja kuukautiskipujen vuoksi olen aina yrittänyt pidentää pillereiden ottoaikaa eli normaalin 21+7 sijaan syön esim. 28+7. Tiedän, että tästä ei varsinaisesti ole esim. hyötyä endometrioosin kehittymisen kannalta. Onko pillerijakson pidentämisestä haittaa joko a) endometrioosille tai b) myoomalle?

Myoomani koko on ultrassa ollut noin 2*2 cm. Minulla on kuitenkin runsaat kuukautiset ja siis alavatsakipuja. Suunnittelen raskautta. Minulle on epäselvää se että, milloin on aiheellista mennä myooman vuoksi lisätutkimuksiin. Onko aiheena myooman tietty koko vai se, että raskaus ei pillereiden lopettamisen jälkeen alkaisi?

E-pillereistä minulla tulee jonkin verran juuri taukojakson aikana päänsärkyä. Luin jostakin, että se liittyy estrogeenitason muutokseen. Miten? Olisiko hormonikierukan käytölle esteenä esim. myooma? Olen ymmärrtänyt,että endometrioosin ollessa kyseessä pillerit voisivat parmmin pitää tautia kurissa kuin hormonikierukka. Onko käsitykseni oikea?

Laparoskopian jälkeen olen ollut väsynyt kipujen palautumisen vuoksi ja myös siksi, että hoitoni takkusi moneen otteeseen. Aina kun yritin kysyä jotakin, minulle kerrottiin, että olen ymmärtänyt jonkin asian väärin. En tosiaankaan vieläkään ymmärrä(!), eivätkö sairaalassa lääkärit ja hoitajat ole juuri sitä varten, että potilaalle kerrottaisiin ja selitettäisiin asioita. Tuskin minun pitää sairastuessani alkaa avoimen yliopiston lääketieteen kursseja suorittaa. Sairaalan paikkavarauksessa minulle mm. kerrottiin ettei uä-tutkimus kuulu normaaliin gyn. tutkimukseen ja minulle varattiin aika tutkimushuoneeseen jossa tätä ei voitu tehdä ja siksi jouduinkin hyppäämään sairaalassa ylimääräisiä kertoja kun ne kuvat piti kuitenkin ottaa.. Viimeksi olin v.1993 yksityisellä puolella ollut gynellä, jolloin uä-tutkimusta ei tehty, joka vuosi sen jälkeen.. ( Kummallista, että lukuisista väärinymmärryksistäni huolimatta, olen onnistunut suorittamaan korkeakoulututkinnon ja olen opiskellut pääaineeni lisäksi 4 sivuainetta.. ) Lähtiessäni sairaalasta omahoitajani laitettiin käymään kanssani kehittämiskeskustelua (=hoitamaan ja selittämään muiden mokia (?)).Valitettavasti se oli mielestäni siinä vaiheessa jo turhaa. Osittain siksi ( =asioiden takkuaminen ja väsymys ) olen jatkanut e-pillereiden syömistä ja voin jo kuvitella kuinka monta “väärinymmärrystä” kohtaisin raskaana ollessani..Sain myös pahan allergisen ihottuman, mutta käydessäni allergiatesteissä yksityisellä puolella ( olisin kyllä saanut lähetteen allergiasairaalaan, mutta kieltäydyin vastaanottamasta lähetettä, tuntematta allergiasairaalaa uskon kuitenkin että siellä asiat sujuvat mallikkaasti ), minkäälaista allergiaa ei löytynyt, ainoastaan dermatologisia reaktioita “liimalapuille”.

Verenpaineeni on usein matalahko ja minua pyörryttää herkästi. Olen kuitenkin yrittänyt nyt kevään tultua kohottaa kuntoani pitkillä kävelylenkeillä. Juokseminen ei tunnu endometrioosini vuoksi hyvältä.Kysyisin vielä, että voitaisiinko esim.hysteroskopia tehdä paikallispuudutuksessa?

Olen erittäin iloinen siitä, että minulla on välillä mahdollisuus hakeutua myös yksityiselle puolelle saamaan apua tarpeen mukaan, koska minkäälaisia “väärinymmärryksiä” en ole tähän asti onneksi kohdannut.

Vastauksesta kiittäen Anniina

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei! Ilmeisesti myomasi sijaitsee kohdun takaseinän sisällä, siis lihaksen sisällä. Tällöin se näkyy helposti ultraäänessä, mutta ei kohtua ulopuolitse tarkastellessa laparoskopiassa. Kohdun seinämän sisällä sijaitseva myoma ei estä raskaaksituloa ja kun se ole kovin kookas on sen parempi antaa olla kuin tehdä kohtuun haavoja.

Pillerijakson pidentämisestä ei ole haittaa, tuskin myöskään hyötyä. Toinen vaihtoehto olisi käyttää kaksi liuskaa pillereitä peräkkäin ja siten harventaa kuukautisten väliä.

Hormonikierukan käyttöä ei myoma estä. Hormonikierukka on myös hyvä endometrioosin hoidossa, mutta kokonsa puolesta se voi olla hankala synnyttämättömällä.

Hysteroskopian, joka tehdään pelkästään tutkimusmielessä, voi tehdä ilman puudutustakin, eli polikliinisena toimenpiteenä. Jos sen sijaan siihen yhdistää jotakin hoidollista toimenpidettä, muuttuu tekniikka nukutuksen vaativaksi. Hysteroskiopian avulla ei endometrioosia pysty tutkimaan, sen sijaan voi arvioida, pullistaako myoma kohtuontelon puolelle. Mutta ultraääni saattaa olla tässä arviossa yhtä hyvä, tilanteesta riippuen. Terveisin

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.