Terve.fi

Myoomat ja hormonikierukka

Työterveyslääkäri

Antto Kajava
Julkaistu 3.9.2006

Kysymys:

Minulla todettiin kaksi myoomaa kohdussani viime keväänä. En ole synnyttänyt. Kuukautisvuotoni on muuttunut runsaaksi, ja kipuja on muulloinkin kuin kuukautisten aikana. Vuodossa on myös hyytymiä. Olen miettinyt hormonikierukan laittoa. Sattuuko se ja laitetaanko sitä synnyttämättömälle? Saako toimenpiteeseen puudutuksen? Entä ovatko myoomat este hormonikierukan laittamiselle? Myoomat ovat todella kaukana kohdun pohjassa asti. Mikä aika kuukautiskierrossa olisi paras aika kierukan laittamiselle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuukautisvuodon hyytymät voivat olla aihe tarkempaan selvittelyyn, sillä ne voivat liittyä esimerkiksi juuri myoomiin. Selvitys on tärkeä, sillä mikäli myooma pullistuu kohtuonteloon, se pitäisi ?höylätä? pois ennen hormonikierukan asentamista.

Synnyttämättömällekin voidaan asentaa hormonikierukka. Asetinputki on melko paksu, ja siksi toimenpide voi olla kivulias. Tavallisella vastaanotolla voidaan tällaisessa tapauksessa puuduttaa kohdunkaulaa. Hormonikierukka asennetaan kuukautisvuodon aikana.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.