Kierukka on tehokas, pitkäkestoinen ja hyvin siedetty ehkäisymenetelmä. Kierukka pitää myös kehon hormonitasot varsin luonnollisina. Kierukka sopii ehkäisymenetelmäksi useimmille naisille. Kierukoista on valittavana joko kuparikierukka tai hormonikierukka.
Kierukoiden hyvä puoli on se, että ne sopivat myös migreenistä kärsiville. Hormonikierukka sisältää vain keltarauhashormonia, ja kuparikierukka ehkäisee kuparilangan avulla. Hormonikierukka on mainio vaihtoehto myös ylipainoisille naisille.
Jos haluat täysin hormonittoman ehkäisyn, on kuparikierukka hyvä valinta. Toisaalta kuparikierukka lisää usein kuukautisvuotoa eikä hoida kuukautiskipuja.
Ennen kierukan asetusta otetaan usein PAPA- eli irtosolunäyte. Myös mahdolliset infektiot poissuljetaan.
Hormonikierukka on yleisempi kuin kuparikierukka. Yhdeksän naista kymmenestä päätyy siihen ja sitä käytetään ehkäisyn lisäksi runsaiden ja kivuliaiden kuukautisvuotojen hoitoon. Hormonikierukasta voi olla apua myös endometrioosiin. Kuparikierukka puolestaan lisää usein kuukautisvuotoa eikä hoida kuukautiskipuja. Jotkut naisista valitsevat kuitenkin kuparikierukan, koska he haluavat täysin hormonittoman ehkäisyn.
Kuparikierukka aiheuttaa kohdun limakalvolle steriilin tulehdusreaktion, joka ehkäisee siittiöiden hedelmöittämiskykyä heikentämällä niiden kulkua munatorviin. Se myös muuttaa munatorvien eritteen sukusoluille epäedulliseksi ja siten häiritsee hedelmöittymistä. Kierukan ehkäisyteho perustuu toissijaisesti siihen, että se estää munasolun kiinnittymisen kohdun limakalvolle. Munasolun irtoamiseen kierukka ei vaikuta, vaan munasarjat jatkavat toimintaansa normaalisti.
Kohdunsisäinen hormoniehkäisin eli hormonikierukka koostuu muovisesta rungosta ja “käsivarsista” sekä runkoon liitetystä hormonia vapauttavasta sylinteristä. Kierukan varresta vapautuu pieniä määriä synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia tasaisesti kohdun limakalvolle, josta sitä imeytyy pieniä määriä myös verenkiertoon. Kierukka viedään “supussa” asetinputkella kohtuun, missä se laukaistaan auki. Kierukka pysyy paikallaan avattujen “käsivarsien” avulla. Langat jäävät noin 1 – 2 cm kohdunkaulasta emättimen puolelle, mistä kierukka on aikanaan helppo poistaa langoista vetämällä.
Kierukka ehkäisymenetelmänä on hyvä vaihtoehto jos pelkää, että unohtaa ottaa ehkäisypillerin. Kierukan ehkäisyteho on hyvä. Kierukkaa kannattaa harkita, jos pelkää, että unohtaa ottaa pillerit.
Kierukan kanssa voi käyttää tamponia ja kuukuppia. Jos kierukan poistoon tarkoitetut narut ovat pitkät, kuukautissuojat kannattaa poistaa tavallista varovaisemmin.
Kierukan asettaa gynegologi ja mahdolliset tulehdusoireet on tutkittava ja hoidettava ennen kierukan asetusta. Kierukka asennetaan ja poistetaan usein kuukautisten aikana, mutta asennus voidaan tehdä missä vaiheessa kuukautiskiertoa vain.