Nuorikin hyötyy kierukasta

Nuorikin hyötyy kierukasta
Etsitkö pitkäikäistä, helppoa ja melko halpaa ehkäisymenetelmää? Toisin kuin moni luulee, kierukka pitää kehon hormonitasot varsin luonnollisina.
Julkaistu 2.10.2018

Kierukka on vanhempien naisten ehkäisymenetelmä. Vain synnyttäneet käyttävät kierukkaa. Näin moni luulee.

– Totta kymmenisen vuotta sitten mutta ei enää, korjaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katja Kero TYKS Naistenklinikalta ja Aura Klinikalta. Hän on myös seksuaalineuvoja.

Aiemmin uskottiin, että tulehdusten riski kasvaa, jos kierukkaa käyttää nuori, jolla on vilkas seksielämä. ­Ennen moni myös arkaili kierukan asentamista nuorelle.

– Kokemusta ei ollut yhtä paljon kuin nykyään. ­Pelättiin, ettei kierukka mahtuisi synnyttämättömälle naiselle.

Ajat ovat muuttuneet. Nyt kierukka voi olla jopa ensimmäinen ehkäisymenetelmä. Se voi olla hyvä vaihto­ehto,

jos yhdistelmäehkäisy­pillerit tai minipillerit eivät sovi.

Kierukka käy migreeniä poteville

Yhdistelmäehkäisypillereissä on sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. E-pillerit eivät sovi kaikille.

– Aurallinen migreeni estää yhdistelmä­ehkäisypillerien käytön, koska niissä on ­estrogeenia. Yhdessä ne lisäävät aivo­infarktin vaaraa, Kero sanoo.

Kierukat sopivat migreenistä kärsiville. Hormoni­kierukka sisältää vain keltarauhashormonia, ja kupari­kierukka ehkäisee kupari­langan avulla. Hormoni­kierukka on mainio vaihto­ehto myös ylipainoisille naisille.

– Se suojaa kohdun limakalvoa liika­kasvulta ja kohtu­syövältä, jotka voivat liittyä ylipainon aiheuttamiin vuoto­häiriöihin.

Yhdistelmäehkäisy kasvattaa hivenen laskimotukosriskiä. Sen taustalla voi olla myös ylipaino, tupakointi tai kohonnut ­verenpaine.

Pelkkää keltarauhashormonia sisältävillä mene­tel­millä tätä vaaraa ei ole. Niistä kapseli ja hormoni­kierukka säilyttävät tehonsa vuosia, mutta minipilleri vain, jos sen muistaa ottaa.

Kierukkaa kannattaa harkita, jos pelkää, ­että unohtaa ottaa pillerit. Kierukan ehkäisyteho on ­todella ­hyvä, koska se ei vaadi päivittäistä muistamista.

Käypä hoito -suosituksen mukaan sadasta ­hor­monikierukkaa ­käyttävästä naisesta ­0,1–0,2 ­ tulee vuoden ­aikana raskaaksi. Kupari­kierukan luku on 0,8.

Kierukka ehkäisee tuotteesta riippuen kolmesta seitsemään vuotta.

Vuoto voi muuttua

Kierukka saa naisen vuotamaan valtavasti. Kuu­kautiskivut lisääntyvät. Taas Katja Kero saa korjata.

– Kupari- ja hormonikierukan toiminta­periaate ja myös haitat ovat erilaisia.

Kuparikierukka lisää usein kuukautisvuotoa ­eikä ­hoida kuukautiskipuja. Jotkut naisista valitsevat kuitenkin kuparikierukan, koska he haluavat täysin hormo­nittoman ehkäisyn.

Yhdeksän naista kymmenestä päätyy hormoni­kierukkaan. Sitä käytetään ehkäisyn ­lisäksi ­runsaiden kuukautisvuotojen ja -kipujen hoitoon. Siitä voi ­saada apua myös endometrioosiin.

Hormonikierukka saattaa aiheuttaa aluksi tiputtelu­vuotoa. Yleensä se kestää muutaman kuukauden ajan. Sen jälkeen monen tiputtelu- ja kuukautisvuodot ­vähenevät tai jäävät pois.

Häviävätkö halut?

Naama kukkii, ja seksihalut menevät. Pitävätkö nämä luulot paikkansa?

– Yhdistelmäehkäisy hoitaa ihoa. Kun siitä siirtyy hormonikierukkaan, iho voi rasvoittua entiseen tapaan ja nainen yhdistää vaivan kierukkaan. Mahdollinen akne saattaa pahentua ilman kierukkaakin, Kero vastaa.

Ehkäisymuotoa ei voi syyttää haluttomuudesta.

– Kierukat eivät estä munasolun irtoa­mista tai ­vähennä vapaan testosteronin määrää veren­kierrossa. Hormonitasot pysyvät siis varsin luonnonmukaisina. ­Haluttomuuden taustalta löytyy usein muita tekijöitä.

Kierukan kanssa voi käyttää tamponia ja kuukuppia. Jos kierukan poistoon tarkoitetut narut ovat pitkät, kuukautissuojat kannattaa poistaa tavallista varovaisemmin.

Lääkäri voi lyhentää lankoja, kuten silloinkin, jos ne haittaavat kumppania seksissä. Langat todellakin voivat sattua penikseen.

Kipulääkettä etukäteen

Naisella tulisi olla ainakin yksi kokemus gyne­kologisesta sisätutkimuksesta ennen kuin kierukka asetetaan kohtu­onteloon.

– Synnyttämättömällä naisella kohdun­kaulakanava on hieman tiukempi ja kohtu pienempi kuin synnyttäneellä. Silloin toimenpide voi aiheuttaa hetkellistä kipua.

Lääkäri voi käyttää paikallispuudutetta, ja nainen voi ottaa tulehduskipulääkettä puoli tuntia ennen toimen­pidettä.

Kolmen ja viiden vuoden hormonikierukoissa asetusputki on hieman sirompi kuin seitsemän vuoden kierukassa. Tämä voi helpottaa kierukan laittoa.

– Kierukan asettamisen jälkeen kohtu voi ihmetellä uutta tilannetta pari päivää. Tämä tuntuu kuukautis­kivun kaltaisena kipuna.

Ensimmäisellä kerralla kierukka laitetaan usein paikoilleen kuukautisten aikana.

Kierukka kannattaa myös poistaa kuukautisten ­aikana. Silloin ei ole vaaraa raskau­desta. Jos kierukka otetaan pois muulloin eikä raskaus ole toiveena, täytyy käyttää muuta ehkäisyä, kuten kondomia, seitsemän päivän ajan ennen poistoa.

Raskaaksi voi tulla heti kierukan poistamisen jälkeen.

Kierukka maksaa apteekissa noin 100–150 euroa. ­Jotkin kunnat tarjoavat sen ilmaiseksi tai halvemmalla terveyskeskuksissa

Lähteet: lääkeinfo.fi ja Käypä hoito -suositus

Kommentoi »