Kierukka on vanhempien naisten ehkäisymenetelmä. Vain synnyttäneet käyttävät kierukkaa. Näin moni luulee.
– Totta kymmenisen vuotta sitten mutta ei enää, korjaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Katja Kero TYKS Naistenklinikalta ja Aura Klinikalta. Hän on myös seksuaalineuvoja.
Aiemmin uskottiin, että tulehdusten riski kasvaa, jos kierukkaa käyttää nuori, jolla on vilkas seksielämä. Ennen moni myös arkaili kierukan asentamista nuorelle.
– Kokemusta ei ollut yhtä paljon kuin nykyään. Pelättiin, ettei kierukka mahtuisi synnyttämättömälle naiselle.
Ajat ovat muuttuneet. Nyt kierukka voi olla jopa ensimmäinen ehkäisymenetelmä. Se voi olla hyvä vaihtoehto,
jos yhdistelmäehkäisypillerit tai minipillerit eivät sovi.
Kierukka käy migreeniä poteville
Yhdistelmäehkäisypillereissä on sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. E-pillerit eivät sovi kaikille.
– Aurallinen migreeni estää yhdistelmäehkäisypillerien käytön, koska niissä on estrogeenia. Yhdessä ne lisäävät aivoinfarktin vaaraa, Kero sanoo.
Kierukat sopivat migreenistä kärsiville. Hormonikierukka sisältää vain keltarauhashormonia, ja kuparikierukka ehkäisee kuparilangan avulla. Hormonikierukka on mainio vaihtoehto myös ylipainoisille naisille.
– Se suojaa kohdun limakalvoa liikakasvulta ja kohtusyövältä, jotka voivat liittyä ylipainon aiheuttamiin vuotohäiriöihin.
Yhdistelmäehkäisy kasvattaa hivenen laskimotukosriskiä. Sen taustalla voi olla myös ylipaino, tupakointi tai kohonnut verenpaine.
Pelkkää keltarauhashormonia sisältävillä menetelmillä tätä vaaraa ei ole. Niistä kapseli ja hormonikierukka säilyttävät tehonsa vuosia, mutta minipilleri vain, jos sen muistaa ottaa.
Kierukkaa kannattaa harkita, jos pelkää, että unohtaa ottaa pillerit. Kierukan ehkäisyteho on todella hyvä, koska se ei vaadi päivittäistä muistamista.
Käypä hoito -suosituksen mukaan sadasta hormonikierukkaa käyttävästä naisesta 0,1–0,2 tulee vuoden aikana raskaaksi. Kuparikierukan luku on 0,8.
Kierukka ehkäisee tuotteesta riippuen kolmesta seitsemään vuotta.
Vuoto voi muuttua
Kierukka saa naisen vuotamaan valtavasti. Kuukautiskivut lisääntyvät. Taas Katja Kero saa korjata.
– Kupari- ja hormonikierukan toimintaperiaate ja myös haitat ovat erilaisia.
Kuparikierukka lisää usein kuukautisvuotoa eikä hoida kuukautiskipuja. Jotkut naisista valitsevat kuitenkin kuparikierukan, koska he haluavat täysin hormonittoman ehkäisyn.
Yhdeksän naista kymmenestä päätyy hormonikierukkaan. Sitä käytetään ehkäisyn lisäksi runsaiden kuukautisvuotojen ja -kipujen hoitoon. Siitä voi saada apua myös endometrioosiin.
Hormonikierukka saattaa aiheuttaa aluksi tiputteluvuotoa. Yleensä se kestää muutaman kuukauden ajan. Sen jälkeen monen tiputtelu- ja kuukautisvuodot vähenevät tai jäävät pois.
Häviävätkö halut?
Naama kukkii, ja seksihalut menevät. Pitävätkö nämä luulot paikkansa?
– Yhdistelmäehkäisy hoitaa ihoa. Kun siitä siirtyy hormonikierukkaan, iho voi rasvoittua entiseen tapaan ja nainen yhdistää vaivan kierukkaan. Mahdollinen akne saattaa pahentua ilman kierukkaakin, Kero vastaa.
Ehkäisymuotoa ei voi syyttää haluttomuudesta.
– Kierukat eivät estä munasolun irtoamista tai vähennä vapaan testosteronin määrää verenkierrossa. Hormonitasot pysyvät siis varsin luonnonmukaisina. Haluttomuuden taustalta löytyy usein muita tekijöitä.
Kierukan kanssa voi käyttää tamponia ja kuukuppia. Jos kierukan poistoon tarkoitetut narut ovat pitkät, kuukautissuojat kannattaa poistaa tavallista varovaisemmin.
Lääkäri voi lyhentää lankoja, kuten silloinkin, jos ne haittaavat kumppania seksissä. Langat todellakin voivat sattua penikseen.
Kipulääkettä etukäteen
Naisella tulisi olla ainakin yksi kokemus gynekologisesta sisätutkimuksesta ennen kuin kierukka asetetaan kohtuonteloon.
– Synnyttämättömällä naisella kohdunkaulakanava on hieman tiukempi ja kohtu pienempi kuin synnyttäneellä. Silloin toimenpide voi aiheuttaa hetkellistä kipua.
Lääkäri voi käyttää paikallispuudutetta, ja nainen voi ottaa tulehduskipulääkettä puoli tuntia ennen toimenpidettä.
Kolmen ja viiden vuoden hormonikierukoissa asetusputki on hieman sirompi kuin seitsemän vuoden kierukassa. Tämä voi helpottaa kierukan laittoa.
– Kierukan asettamisen jälkeen kohtu voi ihmetellä uutta tilannetta pari päivää. Tämä tuntuu kuukautiskivun kaltaisena kipuna.
Ensimmäisellä kerralla kierukka laitetaan usein paikoilleen kuukautisten aikana.
Kierukka kannattaa myös poistaa kuukautisten aikana. Silloin ei ole vaaraa raskaudesta. Jos kierukka otetaan pois muulloin eikä raskaus ole toiveena, täytyy käyttää muuta ehkäisyä, kuten kondomia, seitsemän päivän ajan ennen poistoa.
Raskaaksi voi tulla heti kierukan poistamisen jälkeen.
Kierukka maksaa apteekissa noin 100–150 euroa. Jotkin kunnat tarjoavat sen ilmaiseksi tai halvemmalla terveyskeskuksissa
Lähteet: lääkeinfo.fi ja Käypä hoito -suositus