Terve.fi

Hormonikierukka ja näppylät

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 30.4.2010

Kysymys:

Olen 42-vuotias nainen, ja minulle laitettiin hormonikierukka vuosi sitten. Olen kierukkaan osittain tyytyväinen, muun muassa kuukautiset ovat jääneet kokonaan pois. Hormonikierukassa on silti myös huonoja puolia: kasvoihini, yläselkään ja rintaan on tullut valtavasti näppylöitä. Kasvoihin on tullut myös ruusufinnejä.Sain näppylöiden hoitoon lääkäriltä 8 kuukautta sitten Apocyclin-nimistä lääkettä. Se on auttanut melko hyvin. Käytin lääkettä monta kuukautta, ja heti lääkekuurin lakattua näppylät ilmestyivät uudelleen. En ole käynyt lääkärissä uudelleen lääkekuurin saamisen jälkeen, koska lääkäri vähätteli ”näppylävaivaani”. Murrosiässä minulla oli jonkin verran finnejä, ja kolmen lapsen syntymän jälkeen kävin läpi myös finniaikoja.Mikä siis neuvoksi: jatkanko edelleen Apocyclinin syömistä, vai onko järkevintä otattaa kierukka pois? Miten kauan on yleensä järkevää käyttää kyseistä lääkettä? Tuntuu hölmöltä hoitaa kierukasta tulevia ongelmia lääkkeellä!

Vastaus:

Hormonikierukka on aivan erinomainen ja luotettava ehkäisykeino. Se hoitaa lisäksi myös useita kuukautisvuotoihin liittyviä vaivoja. Kierukan keltarauhashormonipitoisuus on verenkierrossa varsin alhainen, mutta valitettavasti se aiheuttaa osalle käyttäjistään ihon rasvoittumista ja aknea. Yleensä tämä taipumus tasaantuu iän myötä, mutta osalla taipumus säilyy. Ihosi tilanne ei ole rauhoittunut edes pitkän antibiootin käytön myötä, jolloin mielestäni ei ole järkevää jatkaa antibiootin käyttöä.Kysymyksestäsi ei selviä, onko sinulla mahdollisesti jokin perussairaus­, joka ehkä vaikuttaa ehkäisyn valintaan. Vaihtoehtoja ehkäisylle on, joten aknesta ja näppylöistä ei kannata kärsiä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.