Terve.fi

Hormonikierukka

Hormonikierukka
Kohdunsisäinen hormoniehkäisin eli hormonikierukka: Hormonikierukka vapauttaa pieniä määriä synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia. Mistä hormonikierukan saa?
Teksti

Julkaistu 7.11.2005

Kohdunsisäinen hormoniehkäisin eli hormonikierukka muodostuu muovisesta rungosta ja “käsivarsista” sekä runkoon liitetystä hormonia vapauttavasta sylinteristä. Kierukan varresta ehkäisin vapauttaa pieniä määriä synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia tasaisesti kohdun limakalvolle, josta sitä imeytyy pieniä määriä myös verenkiertoon.

Kaikki hormonaaliset menetelmät vähentävät kokonaisvuodon määrää ja siten anemiaa, mutta hormonikierukalla tämä vaikutus on erityisen selvä sen kohdun limakalvolle eli endometriumiin kohdistuvan voimakkaan paikallisvaikutuksen vuoksi. Kohdunsisäistä hormoniehkäisintä käytetään raskauden ehkäisyn ohella myös runsaiden kuukautisten hoitoon ja lievittämään kuukautiskipuja sekä osana vaihdevuosien hormonihoitoa.

Hormonikierukan ostoon apteekista tarvitaan lääkärinmääräys ja sen asettaa lääkäri. Yleensä kierukka tulee olla itsellä mukana vastaanotolle mentäessä.

Hormonikierukka asetetaan kuten “tavallinen” kierukka

Hyvän ehkäisytehon turvaamiseksi heti asetuksesta alkaen, kierukka laitetaan paikoilleen seitsemän vuorokauden sisällä kuukautisvuodon alkamisesta. Tällä ajoituksella on myös muita etuja. Kohdun kaulakanava on tällöin hiukan väljempi kuin muissa kierron vaiheissa, mikä helpottaa asetusta. Myös tulehdusriski on kuukautisvuodon aikana pienempi.

Usein ennen kierukan asetusta otetaan Papa- eli irtosolunäyte. Myös mahdolliset infektiot poissuljetaan. Kohdunkaulaa väljennetään tarvittaessa ja kohdusta otetaan yleensä ns. sisämitta. Tämän jälkeen kierukka viedään “supussa” asetinputkella kohtuonteloon, missä se laukaistaan auki. Kierukka pysyy paikallaan avattujen “käsivarsien” avulla. Langat jäävät noin 1 – 2 cm kohdunkaulasta emättimen puolelle, mistä kierukka on aikanaan helppo poistaa langoista vetämällä. Jos aikaisemman kierukan langat ovat häirinneet esimerkiksi yhdynnässä, langat voidaan leikata niin lyhyiksi, että ne vetäytyvät kokonaan kohdun kaulakanavaan.

Jotkut naiset kokevat kierukan asetuksen epämukavana ja jotkut jopa kivuliaana. Kierukan laittoon voikin varautua ottamalla noin tuntia ennen toimenpidettä apteekista ilman reseptiä saatavaa tulehduskipulääkettä. Myös asennuksen jälkeen kohdun supistelu voi aiheuttaa kuukautiskivun tyyppistä vaivaa seuraavan vuorokauden aikana. Tätäkin voi lievittää tulehduskipulääkkeellä.

Hormonikierukan asetukseen voi liittyä kohtutulehdus, joka johtuu useimmiten jo asetushetkellä kohdun kaulakanavassa olleen tulehduksen nousemisesta kierukan mukana kohtuun. Joskus antibioottihoidon lisäksi kierukka joudutaan poistamaan. Uusi kierukka voidaan asettaa, kun tulehdus on todettu parantuneeksi. Suomessa kierukan asetukseen liittyvät tulehdukset ovat harvinaisia, koska naisten Papa- ja tulehdusnäytteet on tutkittu ennen asetusta.

Säännölliset lääkärintarkastukset ovat paikallaan

Kierukan sijainti varmistetaan toteamalla langan päät emättimessä. Jos langat eivät ole näkyvissä, kierukan olemassaolo ja sijainti voidaan tarkistaa ultraäänitutkimuksella, mikä on kivuton toimenpide. Irtosolunäyte otetaan usein vuositarkastusten yhteydessä.

Pitkäaikaista ehkäisyä

Hormonikierukan vaikutuksesta kohdun limakalvo asettuu muutaman käyttökuukauden jälkeen “lepotilaan” ja sillä on myös vierasesinevaikutus kohdun limakalvolla. Tämä heikentää siittiöiden hedelmöittämiskykyä ja estää munasolun kiinnittymistä kohtuonteloon. Keltarauhashormoni sitkistää myös kohdunkaulan liman siittiöitä huonosti läpäiseväksi. Lisäksi ehkäisin häiritsee munasolun irtoamista eli ovulaatiota sekä munasolun normaalia hedelmöittymistä. Hormonikierukan teho kestää viisi vuotta.

Hormonikierukan edut ja haitat ja käytön esteet ovat pääsääntöisesti samat kuin muilla pelkkää progestiinia sisältävillä valmisteilla. Pelkkää progestiinia sisältävien valmisteiden vaikutusmekanismia sekä etuja ja haittoja käsitellään kappaleessa:

Muiden keltarauhashormonivalmisteiden tavoin tiputtelut ja epäsäännölliset vuodot ovat tavallisia. Muutaman ensimmäisen kuukauden aikana tiputteluvuotoa voi esiintyä lähes jatkuvanakin. Pidemmän päälle useimmilla naisilla vuodot kuitenkin niukkenevat huomattavasti ja viidesosalla kuukautiset jäävät hormonikierukan käytön aikana täysin pois.

Käytössä huomioitavaa

Hormonikierukka voi joskus aiheuttaa kipuilua joka joissain tapauksissa voi johtaa kierukan poistamiseen. Kuten kuparikierukkakin, voi hormonikierukka joskus poistua omia aikojaan. Usein näissä tapauksissa on kuitenkin kyse asetukseen liittyvistä virheistä.

Hormonikierukkaa ei tule asettaa naiselle, joka on sairastanut kohdun tai kohdunkaulan syövän, jolla on parhaillaan synnytinelintulehdus tai jolla on kohdun epämuodostuma kuten kohdun väliseinämä tai asetusta haittaavat myomat. Muiden vasta-aiheiden osalta ks. Keltarauhashormonivalmisteiden yleiset vaikutukset

Vaikka hormonikierukan ehkäisyvaikutus välittyy ensisijaisesti paikallisesti, sen käytössä on huomioitava muiden lääkkeiden mahdolliset yhteisvaikutukset. Ks. minipillerit

Suomessa saatavilla olevat hormonikierukat:

Levonorgestreeli Mirena (Bayer Schering Pharma Oy)

21 kommenttia