Terveys

Minipillerit

Minipillerit ovat ehkäisytabletteja, jotka sisältävät pelkästään yhtä hormonia, synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia.

Teksti Toimitus
7.11.2005 Terve.fi

Minipillerit ovat ehkäisytabletteja, jotka sisältävät pelkästään yhtä hormonia, synteettistä keltarauhashormonia eli progestiinia. Minipilleripakkauksen jokainen tabletti on koostumukseltaan samanlainen ja yksi tabletti otetaan päivittäin ilman taukoja. Eri minipillerimerkit poikkeavat toisistaan tablettien sisältämän progestiinijohdoksen, hormonimäärän ja vaikutusmekanismin suhteen.

Pillereiden ostoon apteekista tarvitaan lääkärinmääräys, joka kirjoitetaan yleensä 12 – 15 kuukaudeksi kerrallaan.

Minipillerien eroista

Minipillereissä käytettävä synteettinen keltarauhashormoni (progestiinijohdos) on erilainen eri valmisteissa. Suomessa saatavilla olevissa valmisteissa hormonivaihtoehtoina ovat desogestreeli, levonorgestreeli ja noretisteroniasetaatti. Näistä yhden valmisteen ehkäisyteho perustuu munasolun irtoamisen eli ovulaation estoon sekä kohdunkaulan liman sitkistymiseen. Siten sen ehkäisyteho on verrattavissa yhdistelmäehkäisytablettien ehkäisytehoon, eikä tabletin ottamisen ajankohta ole yhtä kriittinen kuin perinteisillä minipillereillä, vaan seuraavan tabletin otossa sallitaan 12 tunnin viive (perinteisten minipillerien 3 tunnin sijasta). Muut eli ns. perinteiset minipillerit eivät säännönmukaisesti estä ovulaatiota, vaan niiden ehkäisyteho perustuu ennen kaikkea kohdunkaulan liman muuttumiseen siittiöille hankalaksi läpäistä, minkä vuoksi ottoajassa voidaan sallia enintään 3 tunnin viive.

Kenelle minipillerit sopivat?

Minipillereille on harvoja käytön esteitä, mutta minipillereitä ei ensisijaisesti suositella silloin, kun yhdistelmäehkäisyvalmisteet sopivat, koska minipillereistä puuttuu kuukautiskiertoa säännöllistävä estrogeeni eikä niillä tiedetä olevan kaikkia muita yhdistelmäehkäisyvalmisteiden etuja.

Tilanteissa, joissa estrogeenia ei haluta tai sitä ei voida käyttää, minipillerit usein soveltuvat hyvin. Sopivia minipillerin käyttäjiä ovat esim. tupakoivat yli 35-vuotiaat naiset  sekä imettäjät.

Kuukautisten epäsäännöllisyys minipillereillä on tavallista

Tiputteluvuotoa ja kuukautisten poisjääntiä sekä epäsäännöllisyyttä esiintyy minipillereiden käyttäjillä yleisesti ja noin kolmanneksella käyttäjistä kierrot lyhenevät. Yleensä vuodot ovat kuitenkin jonkin verran niukemmat kuin ilman pillereitä.

Munasarjakystat

Munasarjakystia voi esiintyä niiden pelkkää keltarauhashormonia sisältävien ehkäisimien käytön yhteydessä, jotka eivät estä ovulaatiota. Munasarjakystat ovat munasarjoihin kehittyviä pieniä nesterakkuloita, jotka häviävät yleensä itsestään. Joskus ne voivat aiheuttaa vatsakipua. Kystat aiheuttavat vain harvoin vakavia ongelmia.

Imetys

Minipillerit eivät vaikuta maidon eritykseen eivätkä laatuun. Pieniä määriä vaikuttavaa ainetta kuitenkin erittyy äidinmaitoon. Imeväisen saama keltarauhashormonin määrä vuorokaudessa on 0,01 – 0,05 mikrog/kg, mutta sen ei ole havaittu muodostavan lapseen kohdistuvaa riskiä. Minipillereitä pidetään turvallisena valintana imettävän äidin ehkäisyksi. 

Minipillerit on otettava säännöllisesti ehkäisytehon ylläpitämiseksi

Minipilleripakkaus sisältää 3 kuukauden tabletit. Yhdessä tablettiliuskassa on 28 tai 35 tablettia valmisteesta riippuen. Liuskaan on merkitty viikonpäivät. Yksi päivä vastaa yhtä tablettia. Aloitus tapahtuu tietystä kohdasta, jonka jälkeen otetaan yksi tabletti päivässä edeten nuolten osoittamaan suuntaan, kunnes pakkaus on tyhjä. Pakkauksesta voi tarkistaa, onko jo ottanut päivittäisen tablettinsa. Tabletti otetaan joka päivä mahdollisimman samaan kellonaikaan ja se niellään kokonaisena veden kera. Viivästys perinteisten minipillerin ottoajassa saa olla enintään 3 tuntia. Ovulaation estoon perustuvan valmisteen kohdalla sallitaan enintään 12 tunnin viivästys kuten yhdistelmäehkäisytableteillakin.

Minipillerien käytön aikana voi esiintyä verenvuotoa, mutta pillerien käyttöä tulee siitä huolimatta jatkaa normaalisti. Kun pakkaus on tyhjä, aloitetaan uusi pakkaus seuraavana päivänä, ilman taukoa ja odottamatta kuukautisia. Minipillerien käytön voi lopettaa milloin tahansa. Hedelmällisyys palautuu nopeasti minipillerien nauttimisen loputtua.

Minipillerien käytön aloitus

Jos ei ole käyttänyt hormonaalista ehkäisyä viimeisen kuukauden aikana, odotetaan kuukautisten alkamista. Ensimmäinen tabletti otetaan ensimmäisenä vuotopäivänä. Lisäehkäisyä ei tällöin tarvita. Tablettien ottamisen voi aloittaa myös 2.–5. vuotopäivänä, mutta tässä tapauksessa tulee käyttää jotakin ei-hormonaalista ehkäisymenetelmää (esim. kondomi) lisäehkäisynä ensimmäisen kierron 7 ensimmäisen päivän ajan.

Vaihdettaessa yhdistelmäehkäisyvalmisteesta minipilleriin, aloitetaan minipillerien ottaminen viimeisen tabletin ottoa tai ehkäisyrenkaan tai kolmannen laastarin poistoa seuraavana päivänä (ei siis taukoa ehkäisyssä). Jos yhdistelmäehkäisytabletteihin kuuluu myös lumetabletteja, jotka eivät sisällä vaikuttavaa ainetta, aloitetaan minipillerien käyttö viimeisen lääkeainetta sisältävän ehkäisytabletin ottamista seuraavana päivänä. Tällöin ei tarvita lisäehkäisyä.

Vaihdettaessa vain keltarauhashormonia sisältävästä tabletista toiseen minipillerimerkkiin, voi lopettaa toisen valmisteen käytön milloin tahansa ja aloittaa heti uusien minipillerien käytön.

Vaihdettaessa vain keltarauhashormonia vapauttavasta ehkäisyruiskeesta, ehkäisyimplantaatista tai hormonikierukasta minipilleriin, aloitetaan minipillerien käyttö seuraavana suunniteltuna ruiskepäivänä tai ehkäisyimplantaatin tai hormonikierukan poistopäivänä. Tällöin ei tarvita lisäehkäisyä.

Jos minipillerin ottaminen unohtuu

Jos yksikin minipilleri unohtuu tai jos sen normaali ottoajankohta ylittyy perinteisillä minipillereillä 3 tunnilla tai ovulaation estoon perustuvalla valmisteella 12 tunnilla, tulee käyttää lisäehkäisynä esimerkiksi kondomia vähintään viikon ajan, jona aikana ehkäisyvarmuus palautuu, jos muut minipillerit on nautittu ohjeiden mukaisesti. Mitä useampi minipilleri unohtuu peräkkäin, sitä enemmän ehkäisyteho heikkenee. Viimeisin unohtunut tabletti otetaan heti kun muistaa ja seuraavat tabletit otetaan normaaliin aikaan. Pakkauksen minipillerit käytetään normaalisti loppuun ja seuraava pakkaus aloitetaan välittömästi ilman taukoa. Mikäli kuukautisia ei kuulu normaalilla ajallaan, raskauden mahdollisuus on syytä sulkea pois raskaustestillä.

Jos oksentaa tai joutuu ottamaan lääkehiiltä 3–4 tunnin sisällä minipillerin ottamisesta, vaikuttava aine ei ehkä imeydy kunnolla.

Jotkut lääkkeet saattavat heikentää minipillerien vaikutusta. Näitä ovat mm.

  • epilepsialääkkeet (esim. primidoni, fenytoiini ja barbituraatit)
  • tuberkuloosilääkkeet (esim. rifampisiini ja rifabutiini)
  • HIV-lääkkeet (ritonaviiri ja nelfinaviiri)
  • eräiden muiden infektiosairauksien lääkkeet (esim. griseofulviini)
  • Minipillerit saattavat myös vaikuttaa muiden lääkkeiden tehoon.

Suomessa saatavilla olevat minipillerit

Desogestreeli Cerazette (Schering-Plough Oy) Levonorgestreeli Microluton (Bayer Schering Pharma Oy) Noretisteroni Mini-Pill (Pfizer Oy)

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi