Terve.fi

Ehkäisyrengas

Ehkäisyrengas
Ehkäisyrengas on emättimeen asetettava hormoneja tasaisesti vapauttava rengas. Lue lisää ehkäisyrenkaasta.
Teksti

Julkaistu 7.11.2005

Ehkäisyrengas on emättimeen asetettava hormoneja tasaisesti vapauttava rengas. Ehkäisyrenkaan vaikutus perustuu munasolun irtoamisen estoon munasarjasta, kuten muillakin yhdistelmäehkäisyvalmisteilla. Ehkäisyrengas sopii yleensä niille naisille, joille yhdistelmäehkäisyvalmisteet sopivat (lue lisää aiheesta). Lisäksi ehkäisyrengas on hyvä ehkäisymenetelmä niille, jotka eivät halua tai muista tabletin ottamista päivittäin.

Ehkäisyrenkaan käyttöaiheet, vasta-aiheet, edut ja haitat ovat pääsääntöisesti samat kuin muilla yhdistelmäehkäisyvalmisteilla. Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden vaikutusmekanismia sekä etuja ja haittoja käsitellään kappaleissa:

Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden vaikutustapa Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden edut Yhdistelmäehkäisyvalmisteiden haittavaikutukset Kenelle yhdistelmäehkäisyvalmisteet sopivat?

Ehkäisyrengas on helppo asettaa ja poistaa ja lääkäri opastaa renkaan oikeaan käyttöön menetelmää valittaessa. Ehkäisyrengas pitää muistaa vain kahdesti kuukaudessa: asetettaessa ja poistettaessa. Kun rengas on asetettu, se saa olla paikoillaan kolme viikkoa kerrallaan, jonka jälkeen se poistetaan ja pidetään viikon tauko. Tämän viikon mittaisen tauon aikana tulee tyhjennysvuoto, joka alkaa tavallisesti 2 – 3 päivän kuluttua renkaan poistamisesta.

Uusi rengas asetetaan paikoilleen täsmällisesti viikon tauon jälkeen (samana viikonpäivänä ja suunnilleen samaan kellonaikaan), vaikka vuoto jatkuisi vielä.

Ehkäisyrengas on joustava, läpinäkyvä, lähes väritön, kevyt rengas, jonka ulkohalkaisija on 54 mm ja poikittaisläpimitta 4 mm. Rengas on valmistettu elimistöön liukenemattomasta muovimateriaalista.

Jokainen ehkäisyrengas sisältää pienet määrät etonogestreelia ja etinyyliestradiolia. Etonogestreeli on yhdistelmäehkäisytableteissakin käytettävän desogestreelin (keltarauhashormonin johdoksen) aktiivinen lopputuote ja etinyyliestradioli on sama synteettinen estrogeeni (naissukuhormoni), jota käytetään yhdistelmäehkäisytableteissa. Renkaat on yksittäispakattu suljettavaan, alumiinifoliosta valmistettuun pussiin.

Ehkäisyrenkaasta vapautuu hormoneja tasaisesti emättimen seinämän läpi verenkiertoon (etinyyliestradiolia keskimäärin 15 mikrogrammaa vuorokaudessa ja etonogestreelia keskimäärin 120 mikrogrammaa vuorokaudessa), jolloin ns. ensivaiheen aineenvaihdunta ruoansulatuskanavan ja maksan kautta ohitetaan. Tämä parantaa progestiinin hyötyosuutta, ts. saman ehkäisytehon saamiseksi tarvitaan pienempi määrä hormonia kuin suun kautta annosteltuna. Ehkäisyrengas aikaansaa tasaisen hormonipitoisuuden verenkierrossa. Tämän vuoksi myös renkaasta vuorokaudessa vapautuva estrogeenimäärä on voitu asettaa hyvin matalaksi ilman että vuodot epäsäännöllistyisivät.

Ehkäisyrenkaan käyttö – kolme viikkoa käytössä, yksi viikko ilman

Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen kolmeksi viikoksi, jonka jälkeen pidetään viikon tauko ilman rengasta. Taukoviikon jälkeen asetetaan jälleen uusi rengas kolmeksi viikoksi. Tyhjennysvuoto tulee taukoviikon aikana. Yhden renkaan käyttöaika vastaa siis kuukauden ehkäisytablettiliuskan kestoa.

Ehkäisyrengas asetetaan emättimeen itse etusormella työntäen mahdollisimman syvälle. Rengas palautuu pyöreään muotoonsa ja emättimen lihakset pitävät sen paikoillaan. Oikein asetettu rengas ei tunnu. Renkaan asettaminen tarkasti johonkin tiettyyn kohtaan emättimessä ei ole ehkäisytehon kannalta tärkeää.

Yleensä rengas ei haittaa yhdyntää ja se pysyy hyvin paikoillaan yhdynnän aikana.

Renkaan poistaminen kolmen viikon käytön kuluttua tapahtuu vetämällä rengas etusormella ulos. Käytetty rengas hävitetään kotitalousjätteen tavoin, ei siis WC-pyttyyn heittämällä.

minipillerit), implantaatista tai injektiosta:

Minipilleristä voidaan siirtyä käyttämään ehkäisyrengasta koska tahansa ilman taukoa, implantaatista sen poistopäivänä ja injektiosta seuraavana suunniteltuna injektiopäivänä. Jos valmisteesta toiseen vaihdettaessa on yhdyntöjä ehkäisyrenkaan käytön 7 ensimmäisen päivän aikana, tulee kaikissa em. tapauksissa käyttää lisänä kondomia.

Synnytyksen jälkeen lääkäri saattaa kehottaa odottamaan ensimmäisiä normaaleja kuukautisia ennen ehkäisyrenkaan käytön aloittamista. Joskus käyttö voidaan aloittaa aikaisemminkin. Ehkäisyrengasta tai muita yhdistelmäehkäisyvalmisteita ei suositella käytettäväksi imetyksen aikana.

Keskenmenon tai abortin jälkeen on syytä kysyä lääkäriltä neuvoa ehkäisyrenkaan käytön aloittamiseksi.

penisilliinin sukuiset ja tetrasykliiniantibiootit. Ks. Lääkkeiden ja rohdosten käyttö yhdistelmäehkäisyn yhteydessä.

Suomessa on saatavilla yksi ehkäisyrengas, joka sisältää synteettistä estrogeenia ja keltarauhashormonia:

Etonogestreeli ja etinyyliestradioli Nuvaring (Schering-Plough Oy)

1 kommentti