Terve.fi

Ehkäisyimplantaatti

Ehkäisyimplantaatti
Mikä ehkäisykapseli eli ehkäisyimplantaatti on? Kuinka se toimii ja mistä sen saa? Lue artikkelimme.
Teksti
Julkaistu 7.11.2005

Ehkäisykapseli eli ehkäisyimplantaatti on ihon alle asetettava sauvamainen, tulitikkua pienempi hormoniehkäisin. Suomessa kaupan olevat ehkäisyimplantaatit sisältävät pelkästään keltarauhashormonia, eikä lainkaan estrogeenia. Asetettujen implantaattien määrä on valmisteesta riippuen 1 tai 2 ja niiden teho kestää 3 – 5 vuotta, valmisteesta riippuen. Implantaattien ostoon apteekista tarvitaan lääkärinmääräys. Paikalleen asetuksen suorittaa lääkäri.

Asennus ja poisto

Ehkäisyimplantaatti työnnetään paikallispuudutuksessa hylsymäisellä instrumentilla olkavarren ihon alle, oikeakätisille vasempaan ja vasenkätisille oikeaan käsivarteen sen sisäpinnalle. Oikein asennettuna implantaatti ei näy, mutta sen tulee tuntua ihon alla sormin kokeilemalla.

Valmisteesta riippuen toimenpide tehdään joko noin 4 millimetrin pituisesta viillosta tai ilman viiltoa. Implantaatti poistetaan paikallispuudutuksessa samasta kohdasta. Uuden implantaatin asetus voidaan tehdä vanhan poiston yhteydessä. Suomessa markkinoilla olevassa toisessa valmisteessa implantaatteja asennetaan samanaikaisesti kaksi sauvaa ja toisessa valmisteessa yksi.

Implantaatilla on erittäin hyvä ehkäisyteho

Implantaatin ehkäisyteho on erittäin hyvä, koska menetelmään ei liity käyttäjävirheitä. Kuitenkin naisen paino saattaa vaikuttaa tehoon, minkä vuoksi lääkäri voi ehdottaa sauvan tai sauvojen vaihtoa uusiin jo ennen edellä mainittujen ohjeellisten aikamäärien (3 – 5 vuotta valmisteesta riippuen) täyttymistä. Implantaatin asennus ja poisto vaativat paikallispuudutuksessa tehtävän toimenpiteen.

Implantaatti sopii niille pitkäaikaista ehkäisyä tarvitseville naisille, joille minipilleritkin kävisivät. Minipillereitä voidaankin usein käyttää kuukausi pari ennen implantaatin asennusta juuri soveltuvuuden varmistamiseksi.

Ehkäisyimplantaatti on hyvä vaihtoehto niille, joille yhdistelmäehkäisyvalmisteet eivät sovi niiden sisältämän estrogeenin takia. Se voidaan asentaa myös imettävälle tai keskenmenon jälkeen tai abortin yhteydessä. Terveet naiset voivat käyttää implantaattiehkäisyä vaihdevuosiin saakka.

Ehkäisyimplantaatin hormonaaliset edut, haitat ja käytön esteet ovat samat kuin muilla keltarauhashormonivalmisteilla, ks. keltarauhasvalmisteiden yleiset vaikutukset

Vaikutusmekanismi

Ehkäisyimplantaatti sisältää synteettistä keltarauhashormonia (etonogestreelia tai levonorgestreelia), jota implantaatista vapautuu jatkuvasti ja tasaisesti pieni määrä verenkiertoon. Implantaattisauva on valmistettu elimistöön liukenemattomasta muovista.

Ehkäisyimplantaatit vapauttavat progestiinia tasaisesti suoraan verenkiertoon, jolloin ns. ensivaiheen aineenvaihdunta ruoansulatuskanavan ja maksan kautta ohitetaan. Tämä parantaa progestiinin hyötyosuutta, ts. saman vaikutuksen saamiseksi tarvitaan pienempi määrä hormonia kuin suun kautta annosteltuna.

Implantaattien ehkäisyteho perustuu paitsi kohdunkaulan liman sitkistymiseen, mikä heikentää siittiöiden pääsyä kohtuun, myös munasolun irtoamisen estoon. Suomessa markkinoilla olevan toisen valmisteen teho kestää kolme vuotta ja toisen viisi vuotta. Hedelmällisyys palautuu välittömästi implantaattien poiston jälkeen.

Imetys

Näyttää siltä, että ehkäisyimplantaattia voidaan käyttää imetyksen aikana, joskin pitkäaikaistutkimuksia on vain yhdestä implantaattivalmisteesta. Implantaatilla ei ole todettu vaikutusta rintamaidon määrään tai laatuun. Pieni määrä implantaatin hormonia erittyy kuitenkin äidinmaitoon. Rintaruokittujen lasten, joiden äideille oli asetettu ehkäisyimplantaatti, terveyttä on yhden valmisteen osalta seurattu kolmen vuoden ikään saakka. Tässä seurannassa ei kasvussa ja kehityksessä havaittu valmisteen aiheuttamia vaikutuksia.

Käytössä huomioitavaa

Jotkut lääkkeet voivat heikentää ehkäisyimplantaatin vaikutusta.

Ehkäisyimplantaatin asettamiskohtaan voi tulla mustelma implantaatin asettamisen tai poistamisen yhteydessä, ja harvinaisissa tapauksissa siinä voi esiintyä kipua, kutinaa tai tulehdusta. Joskus asettamiskohtaan voi muodostua sidekudosta tai arpi.

Kun haluaa lopettaa ehkäisyimplantaatin käytön

Ehkäisyimplantaatin käytön voi lopettaa milloin tahansa. Tällöin pyydetään lääkäriä poistamaan implantaatti.

Suomessa saatavilla olevat ehkäisyimplantaatit:

Etonogestreeli Implanon (Schering-Plough Oy) Levonorgestreeli Jadelle (Bayer Schering Pharma Oy)

2 kommenttia