Terve.fi

Mirena

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 13.4.2012

Kysymys:

Hei, Olen 43-vuotias ja otin Mirena hormonikierukan viime lokakuussa. Kaikki on mennyt ihan hyvin, kuukautisvuoto on loppunut kokonaan ja mitään kummoisia oireita ei pientä aknea lukuunottamatta ole ollut. Nyt vasta n. 1,5 kuukautta sitten huomasin, että hiuksia lähtee aikalailla. Ja tätä on jatkuu edelleen. Hiukseni ovat muutenkin ohuet, joten harventumisen huomaa helposti. Samoisin, että hiuksistani on jopa 1/4 osa lähtenyt. Voisiko tämä johtua Mirenasta ja pitäisikö minun käydä se poistattamassa vai odotella vielä ? Jos kierukka otetaan pois niin palautuuko elimistö kuinka nopeasti entiselleen ja olisiko mahdollista, että hiusten kasvu jatkuisi ? Tiedän, että joinakin aikoina ihmisellä lähtee hiuksia normaalia enemmän, mutta ei näin. Ostin apteekista Priorin kapseleita, olen niitä nyt syönyt vasta pari viikkoa. Voisiko olla, että ne ns. kompensoisivat Mirenan vaikutuksen (jos se on sitä) ?

Vastaus:

Hiusten harveneminen niin naisilla kuin miehilläkin on yleistä ja johtuu perintötekijöistä. Keskeisenä muutoksena on androgeenisten hormonien suhteellinen lisääntyminen, mikä johtaa hiusten harvenemiseen ja hiusrajan vetäytymiseen ohimoilla. Naisilla hiusten lähtö alkaa myöhemmällä iällä kuin miehillä. Mirenalla ei tiedetä olevan suoranaista yhteyttä hiusten lähtöön. Mirenasta vapautuva hormoni vaikuttaa pääasiassa kohdun sisällä ja sitä pääsee verenkiertoon vain pieniä määriä, joilla ei ole osoitettu olevan vaikutusta hiusten harvenemiseen. Mainitset lievää aknen lisääntymistä, mikä sinänsä on merkki estrogeenihormonin vajauksesta. Sinun iässäsi alkaa jo munasarjojen estrogeenituotanto laskea ja silloin lisämunuaisten tuottamat androgeenit suhteellisesti lisääntyvät ja altistavat hiusten harvenemiselle niillä, joilla siihen lisäksi perinnöllistä alttiutta. Hiusten harvenemista voidaan vähentää antiandrogeenisillä hormonivalmisteilla, joista gynekologit osaavat parhaiten yksilöllisesti antaa tietoa. Mirenassa ei ole lainkaan estrogeenia, joten jos oma estrogeenituotanto alkaa hiipua, vajauksen oireet ilmenevät helposti. Mirenan poistattaminen ei lisää omaa estrogeenien tuotantoa. Sen poistosta tai muun hormonihoidon kytkemisestä Mirenan tueksi osaa gynekologi myös parhaiten neuvoa. Priorinin ei ole lääkevalmiste, joten sen tehosta minulla ei ole luotettavaa tietoa. Kyseisen valmisteen ilmoitetut ainesosat eivät käsitykseni mukaan vaikuta mitenkään Mirenan kanssa yhdessä suuntaan eikä toiseen. Hiuspohjaan hierottavalla minoksidiililiuoksella on kuitenkin kaljuuntumista estävä vaikutus annosteltuna kaksi kertaa päivässä. Se on apteekista saatavissa käsikauppavalmiste. Sen vaikutus kestää vain niin pitkään, kuin sitä käyttää päivittäin. Ehdotan, että keskustelet gynekologisi kanssa vielä tästä aiheesta jolloin voit saada juuri sinulle parhaat mahdolliset neuvot hiusten lähdön suhteen.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.