Varhaisten tutkimustulosten mukaan kierukan avulla kohtuun voisi kuljettaa hormoneja, jotka hidastaisivat kohdunrungon syövän kehittymistä tai saisivat syöpäkasvaimen jopa pienenemään.
Tuloksista uutisoi BBC.
Mahdollistaisi äitiyden
Suurinta hyötyä kohdunrungon syöpää hillitsevästä hormonikierukasta olisi nuorille naisille, jotka eivät ole vielä ennättäneet hankkimaan lapsia.
Tavanomaisesti kohdunrungon syöpää hoidetaan kohdun- ja munasarjojen poistolla. Sen jälkeen naisen on kuitenkin enää mahdotonta hankkia lapsia. Tähän mennessä jo yhdeksän kohdunrungon syövästä kärsivää naista on voinut saada lapsia hormonikierukan ansiosta.
Kierukka pois kun raskaus on ajankohtainen
Tutkimukseen osallistui 39 20-40-vuotiasta naista, jotka sairastivat hyvin varhaisessa vaiheessa havaittua kohdunrungon syöpää, ja se on ensimmäinen laatuaan maailmassa.
Kaikkien 39 naisen kohtuun asetettiin hormonikierukka, josta erittyi tasaisesti progesteronihormonin kaltaista hormonia. Tämän lisäksi naiset saivat puolen vuoden ajan kerran kuukaudessa gonadotropiinia vapauttavan hormonipistoksen. Se pysäytti kohdunrungon syöpää edistävän estrogeenin tuotannon.
Kierukkaa pidettiin kohdussa vuosi, jonka jälkeen – mikäli syöpäkasvain ei ollut kasvanut – se poistettiin. Tällöin naisilla oli mahdollisuus jälleen tulla raskaaksi. Kun kukin nainen oli ollut raskaana sopivaksi katsomansa monta kertaa, heille tehtiin kohdunpoisto.
Muilla hoidoilla sivuvaikutuksia
Joillekin kohdunrungon syöpää sairastaville potilaille on mahdollista antaa hormonihoitoa suun kautta nautittavien pillereiden muodossa. Se kuitenkin saattaa aiheuttaa epämiellyttäviä sivuvaikutuksia kuten ihottumaa, pahoinvointi ja oksentelua.
Kierukan avulla mainitut sivuvaikutukset on voitu välttää, ja kaikki ensimmäiseen tutkimukseen osallistuneet naiset voivat tällä hetkellä hyvin.
Lupaavista tutkimustuloksille vaaditaan kuitenkin vielä vahvistusta ja runsaasti lisätutkimusta.
Lähde: BBC
Suvi Peltola, toimittajaLue lisää:
Artikkeli: Ehkäisy eri elämäntilanteissaArtikkeli: Hormonaaliseen ehkäisyyn liittyy paljon myyttejä ja turhia pelkoja