Terve.fi

Hormonikierukan vaihtoväli

Naistentautien- ja synnytysten erikoislääkäri

Elina Holopainen
Julkaistu 30.1.2013

Kysymys:

Minulla on ollut Mirena-hormonikierukka viime raskauden jälkeen syksystä 2007. Gynekologi sanoi silloin, että kierukka pitäisi vaihtaa 5 vuoden jälkeen. Olen kuitenkin lukenut, että sen teho kestää jopa 7–10 vuotta. Pitääkö tämä paikkansa? Voiko käyttää vanhaa kierukkaa rauhassa vielä pari vuotta?

Vastaus:

Käyttämäsi hormonikierukka ehkäisee raskautta tehokkaasti. Sen vaikutuksesta kohdunsuun erittämä lima paksuuntuu, jolloin siittiöiden pääsy kohtuun vaikeutuu. Se myös estää kohdun limakalvon paksuuntumista, eikä munasolu yleensä hedelmöity korkeiden paikallisten hormonipitoisuuksien vuoksi. Useilla naisilla myös munasolun irtoaminen estyy. Kierukkaa pidetään paikoillaan korkeintaan viisi vuotta. Sen jälkeen se voidaan vaihtaa uuteen.Hormonitasoissa on yksilöllistä vaihtelua naisten välillä. Vaihdevuosia lähestyttäessä hedelmällisyys heikkenee luonnostaan, ja silloin voi toki jatkaa kierukan käyttöä pitempäänkin oman gynekologin valvonnassa. En kuitenkaan suosittele hyvässä hedelmällisessä iässä olevalle naiselle, että kierukkaa käytetään kovin paljon viittä vuotta pidempään.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.