Terve.fi

Kierukan käyttäjät ovat tyytyväisiä

Kierukan käyttäjät ovat tyytyväisiä
Suurin osa (74 %) hormonikierukkaa käyttävistä naisista on tyytyväisiä ehkäisyynsä, selviää Turun yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta.
Julkaistu 2.4.2007

Kierukka on paitsi tehokas, myös pitkäkestoinen ja hyvin siedetty ehkäisymenetelmä. Myöskään rintasyövän riski ei näyttäisi olevan hormonikierukan käyttäjillä tavallista suurempi.

Laajaan valtakunnalliseen kyselylomaketutkimukseen osallistui 17 360, keskimäärin 36-vuotiasta naista. Viiden vuoden seuranta-aikana vain 64 naista ilmoitti tulleensa raskaaksi. Sataa naisvuotta kohti ilmoitettuna viiden vuoden raskausluku oli 0.5, joka merkitsee erittäin hyvää ehkäisytehoa.

Kierukan käytön aikana raskaaksi tulleilla on kuitenkin tavallista suurempi kohdunulkoisen raskauden riski. Naisille tulisikin kertoa tästä hormonikierukan asettamisen yhteydessä. Mikäli hormonikierukan käytön aikana vakiintunut vuotoprofiili muuttuu tai ilmaantuu raskausoireita, on äärimmäisen tärkeää ottaa yhteyttä omaan lääkäriin, jotta raskaus saadaan joko todetuksi tai poissuljetuksi.

Kommentoi »