Terve.fi

huolestunut - 22474

Lääketieteen ja kirurgian tohtori, Nuorisolääketieteen erityispätevyys

Hannu Penttinen
Julkaistu 2.7.2009

Kysymys:

Minulla on mirena 20 mikrog/24 tuntia oleva hormoonikierukka laitettiin 10.03.08 painoin silloin 58 kg nyt olen huomannut että olen lihonut 64kg joten tunnen itseni lihonneeksi ja lievästi nestettä kropassa.aiheuttaakko tämä hormoonikierukka sen .olen 48v ja minulla on tehty sterilaatio v96 mutta kuukautiseni olivat runsaat ja usein noin 24 päivän välein ja veriarvoni meni alle 100 ,siksi päädyimme hormoonikierukkaan ….Eli toivon vastausta otanko pois tai annanko olla ??en halu lihoa enempää…ps.ruokailu ja liikunta on sama kuin ennen hormoonikierukkaa.kiitos

Vastaus:

Mirena hormonikierukan haittavaikutuksista tutkimusten mukaan painon nousu on yleinen, joten kierukka saattaa olla ylimääräisten kilojen aiheuttaja. Hormonikierukka on tehokas vähentämään runsaita kuukautisia, mutta joillekin voi aiheuttaa painon lisääntymistä. Etukäteen minkään lääkkeen mahdollisista haittavaikutuksista ei voi saada varmuutta. Vasta käytännössä lääkkeen mahdolliset sivuvaikutukset tulevat esille. Sinun kannattaisi keskustella gynekologin kanssa, olisiko muita mahdollisuuksia runsaiden kuukautisten hoitoon ja kannattaako kierukka poistaa, jolloin siitä johtuvan painonlisäyksen pitäisi pikkuhiljaa laskea.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.