Terve.fi

munasarjakysta - 31707

Yleislääketieteen erikoislääkäri

Kari Kristeri
Julkaistu 20.8.2009

Kysymys:

Olen 40-vuotias perusterve nainen. Olen noin 10- vuotta kuitenkin kärsinyt endometrioosista ja nyt parin viimeisen vuoden ajan myös muoomista. Sekä endometrioosi että myoomat ovat aiheuttaneet runsaita kuukautisia ja kipuja. Myoomia on seurattu gynekologisilla ultraäänitutkimuksilla vuosittain. Nyt puolisen vuotta sitten lääkäri ehdotti hoidoksi horminikierukkaa, joka onkin toiminut hyvin. Olin kontrollissa jälleen noin pari viikkoa sitten ja yllätyksekseni lääkäri totesi munasarjoissa olevan kystan, joka oli noin nelisenttinen. Sanoi kystan olevan viattoman näköisen, mutta antoi lähetteen myös verikokeisiin, jossa otettiin ca 125-arvo. Sain tuloksen eilen ja lääkärin mukaan arvo oli lievasti koholla ollen 53. Hän määräsi minut uudelleen ultraan kuukauden päähän.

Olen nyt aika ymmälläni. Lääkäri ei oikeastaan sanonut mitään ja itselläni on olo, että tästä käynnistyikin varsinainen prosessi. Usakllanko odottaa tuon kuukauden ajan vai hakeudunko yksityiselle jo aiemmin tutkimuksiin? Kystia minulla ei aiemmin ole todettu vaikka olenkin säännöllisesti käynyt gynekologilla. Toivottavasti pystyt vastaamaan minulle jotakin, tässä palvelussa ei harmillisesti ollut gynekologista asiantuntemusta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei vaan,

gynekologisi on todennut Sinulla ultraäänitutkimuksessa munasarjakystan. Mysta on tyypillisesti nesteen täyttämä ontelo ja se on rakenteeltaav verrattain luotettavasti erotettavissa kasvaimista. Munasarjoissa esiintyy myös pahanlaatuisia kasvaimia ja niistä noin puolet erittää verenkiertoon kohonneen määrän Ca 125 proteiinia. Arvo voi nousta myös muiden gynekologisten sairauksien yhteydessä ja siksi lievästi koholla oleva arvo ei ole kovin merkittävä ennusmerkki.

Gynekologisi on suositellut uutta ultraäänitutkimusta kuukauden kuluttua ja se tehdään siksi, että tarkistetaan vielä kerran se, että munasarjakysta on edelleen rakenteeltaan kystamainen ja tarkistetaan onko sen koko muuttunut.

Mielestäni gynekologin laatima suunnitelma tutkimuksista on perusteltu ja riittävä.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.