Terve.fi

Myoomien hoito

Myoomat hoidetaan tarvittaessa leikkaushoidon avulla. Pienet ja oireettomat myoomat eivät tarvitse hoitoa. Lue lisää myoomien hoidosta.

Oireettomat pienet myoomat eivät vaadi hoitoa. Mikäli todetaan oireettomankin myooman nopea kasvutaipumus, tai myooma on suuri, yli 10 cm kokoinen, harkitaan leikkaushoitoa tilanteesta riippuen. Ensisijainen hoito on tällöin leikkaushoito kohdunpoistoleikkauksella. Myoomia voidaan pienentää leikkausta edeltävästi hormonitoimintaa estävällä lääkityksellä, GnRH-estäjillä.

Myoomat ovat tärkein kohdunpoistoleikkauksen syy. Mikäli lapsia ei ole tarkoitus hankkia tai nainen ei ole enää hedelmällisessä iässä, tehdään kohdunpoisto. Kohdunpoisto estää myös uusien myoomien synnyn.

Usein potilailla on kuitenkin toiveita hankkiutua tulevaisuudessa raskaaksi. Tällöin voidaan suorittaa niin kutsuttu enukleaatiotoimenpide, jossa myooma poistetaan kohtulihaksen sisältä leikkauksessa, mutta muu kohtu pyritään säästämään.

Kohtuonteloon kasvava myooma voidaan poistaa myös kohdun tähystyksessä emättimen kautta. Lisäksi joissain tapauksissa käytetään verisuonen kautta tehtävää embolisaatiota, jossa verisuoni tukitaan ja aiheutetaan tätä kautta myooman kuihtuminen.

Lähteet:

Grénman S. & Auranen. A. Naistentaudit ja Synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Heinonen P. Hyvänlaatuiset gynekologiset muutokset ja kasvaimet, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Julkaistu: 15.4.2018
Kommentoi »