Sairaudet

Suomalaistutkimus: Kohdunpoisto ei ainoa vaihtoehto kohdun myoomista kärsiville naisille

6.4.2011 Terve.fi

Kohdun myoomat ovat hyvänlaatuisia lihaskasvaimia, joita on eri arvioiden mukaan 20–50 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista. Ne voivat huonontaa merkittävästi potilaan elämänlaatua aiheuttamalla runsasta, jopa anemisoivaa kuukautisvuotoa sekä kasvaessaan myös kohdun koon kasvua ja paineen tunnetta lantion alueella, tihentynyttä virtsaamistarvetta ja alavatsakipuja.

Perinteinen hoitomuoto oireisille myoomille on kirurginen kohdunpoisto, ja myoomat ovatkin suurin yksittäinen kohdunpoistoleikkauksen syy. Kevyempiä hoitoja on tärkeä kehittää kirurgian rinnalle.

Merkittävä apu oireisiin

Ruuskasen väitöstutkimuksessa selvitettiin uuden toimenpideradiologisen embolisaatiohoidon käyttökelpoisuutta oireisten myoomien hoidossa vertaamalla sitä kohdunpoistoleikkaukseen. Tutkimuspotilaat arvottiin embolisaatio- ja kohdunpoistoryhmiin. Tutkimus tehtiin Kuopion yliopistollisen sairaalan kliinisen radiologian osaston ja naistentautien klinikan yhteistyönä.

Embolisaatio helpotti vuoto-oireita merkittävästi 70 prosentilla kahden vuoden seurannassa. Lantion alueen paineoireita embolisaatio vähensi kohdunpoistoa tehokkaammin; oireet vähenivät emboloiduista 95 prosentilla ja leikatuista 70 prosentilla. Embolisaatioon ei liittynyt vakavia haittavaikutuksia, ja potilaat kotiutuivat ja palasivat työelämään nopeammin kuin leikatut.

Maailmalla embolisaatiota on käytetty oireisten myoomien hoitoon vuodesta 1995 alkaen lupaavin tuloksin. Suomessa sen käyttökelpoisuutta ei ole kuitenkaan aikaisemmin selvitetty. KYS aloitti myoomien embolisaatiohoidot vuonna 2000. Muualla Suomessa niitä on tehty vain satunnaisesti.

Embolisaation tekee toimenpideradiologi. Röntgenläpivalaisuohjauksessa viedään katetri nivustaipeesta reisivaltimon kautta kohtuvaltimoon ja ruiskutetaan pieniä partikkeleita, jotka tukkivat myoomien verenkierron. Kohtulihaksen normaali verenkierto ei kärsi toimenpiteestä. Embolisaation jälkeen myoomat menettävät verenkiertonsa, pienenevät tai häviävät ja kohdun koko pienenee, mikä vähentää oireita.

Hoitoa edeltävällä magneettikuvauksella pystyttiin tutkimuksessa ennustamaan, millaiseen myoomaan embolisaatio tehoaa parhaiten. Tutkimuksessa löydettiin kuvantamispiirteitä, joilla kyettiin etukäteen arvioimaan myoomien ja kohdun koon pienenemistä embolisaation jälkeen.

Potilaat tyytyväisiä hoitoon

Kudosten hapenpuutteen havaittiin aiheuttavan heti embolisaation jälkeen voimakastakin alavatsakipua, joka on hoidettavissa kipulääkityksellä ja vaimenee vuorokauden kuluessa. Kovin kipu oli kipujanalla 0–10 mitattuna keskimäärin kahdeksan. Kivusta huolimatta tyytyväisyys hoitoon oli korkea ja 90 prosenttia potilaista olisi valinnut embolisaatiohoidon uudelleen.

Lähde: Itä-Suomen yliopisto

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi