Terve.fi

Myoomat

Dosentti, naistentautien ja synnytysten ja gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri

Mervi Halttunen-Nieminen
Julkaistu 4.4.2008

Kysymys:

Olen pian 43-vuotias.Lapsia ei ole eikä ole tarkoitus hankkia. Myoomakohtu todettu v.2002,jolloin suurin noin 4 cm. Olen käynyt myös 3D-ultraäänessä. Suurin myooma kasvanut pikkuhiljaa ollen viimeksi noin 9 cm. Oireita ei ole lukuunottamatta lievää pakkoinkontinenssia, jonka olen tottunut välttämään käymällä useammin WC:ssä. Nyt suositeltu kohdun poistoa. Itse en vielä haluaisi leikkaukseen, koska ei ole oireita esim. kipuja tai vuotoja, jotka haittaisivat jokapäiväistä elämää. Suositteletteko kuitenkin leikkausta? Miten usein myoomat muuttuvat pahanlaatuisiksi tai voivatko ne peittää alleen jotain pahanlaatuista? Suurentuvatko myoomat yleensä vaihdevuosien aikana vai pienentyvät? Äidilläni ja toisella siskollani ovat alkaneet vaihdevuodet noin 43-vuotiaana. Olen syönyt minipillereitä yli 20 v., voivatko ne vaikuttaa myoomien kasvua kiihdyttävästi? Olen kuullut, että joillakin myoomat ovat pienentyneet, kun ovat lopettaneet pillereitten käytön. Kannattaisiko vielä kokeilla sitä vaihtoehtoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sinulla on todettu sangen kookas myoma, ja kyllä minäkin olisin kohdun poiston kannalla, myoma alkaa pienetä vasta vaihdevuosien jälkeen, ja sinulla on potentiaalisesti 10v vielä aikaa kasvattaa myomaa. Myoma on hyvänlaatuinen kasvain, eikä se muutu pahanlaatuiseksi, mutta nopeasti kasvava myoma (jota sinulla ilmeisesti ei ole) voi olla leiomyosarkooma. Lopullinen diagnoosi tulee kuitenkin vasta aina leikkauspreparaatin mikroskooppisessa tutkimuksessa. Jos annat myomasi vielä kasvaa, voi mahdollinen tuleva leikkaus myös olla huomattavan hankala. Minipillereiden ei tiedetä kasvattavan myomia.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.