Terve.fi

Kysy asiantuntijalta sairauksista - 12785

Julkaistu: 17.6.2001

Kysymys:

Olen 42-vuotias lapseton nainen ja sain juuri lähetteen kohdunpoistoon myomien takia. Ultraäänessä niitä todettiin neljä. Oireina on ollut tähän mennessä vain runsas vuoto. Lääkäri kuitenkin suositteli kohdunpoistoa, koska myomia on useita ja ne ovat selvästi kasvaneet vajaan vuoden aikana. Olen jo lukenut aikaisempia vastauksia liittyen mm. kohdunpoiston vaikutuksesta vaihdevuosiin ja seksiin. Pari asiaa kuitenkin vielä kiinnostaa: Kun munasarjat jäävät edelleen toimimaan (ne ovat primakunnossa), tuleeko minulle pms-oireita siihen aikaan kun kuukautiset olisivat tulossa? Miten pitkään toipuminen avoleikkauksesta kestää? (Minua ei ole koskaan leikattu eikä nukutettu!) Mitä komplikaatioita tai seurauksia kohdunpoistosta voi seurata – hyvien vaikutusten ohella? Mistä tiedän vaihdevuosi-iän alkavan, kun kuukautisten loppumisesta sitä en tule huomaamaan? Mittaako gynekologi hormoniarvojani? Onko taipumus myomiin todettu perinnölliseksi? Äidiltäni poistettiin kohtu muistaakseni noin viisikymppisenä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei, Koska olet ilmeisesti jo perehtynyt kohunpoistoon vastaan vain kysymyksiisi. 1.PMS-oireet. Jos sinulla on aikaisemmin ollut PMS-oireita, kohdunpoisto saataa hieman helpottaa niitä.PMS:n syistä tiedetään verrattain vähän, todennäköisesti hormonitasapaino on taustalla, mutta ilmeisesti myös kohdusta erittyvät aineet saattavat vaikuttaa oireistoon. PMS-oireita saattaa ilmaantua myös kohdunpoiston jälkeen. Hyvin yksilöllistä. Munasarjat toimivat leikkauksen jälkeen suht. normaalisti, viitteitä tosin on, että toiminta voi heiketä hieman normaalia aikaisemmin (2-3 v). Tällöin matalan estrogeenia aikaan (vanhan kierron lopulla ja vuodon aikana) voi ilmaantua oireita, vaikka varsinaiset vaihdevuodet eivät ole vielä alkaneetkaan.

2. Toipuminen Tarkoitat avoleikkauksella varmasti vatsanpeitteiden läpi tehtyä kohdunpoistoa. Siitä kirjoitetaan kuukauden sairasloma. Toipuminen on taas yksilöllistä. Jos mitään komplikaatioita ei ilmene jotkut potilaat ovat jo lähes työkuntoisia 3 viikon kuluttua, jotkut vaativat 5 viikkoa. Jos mukaan tulee tulehdus tai muu komplikaatio toipumisaika venyy pitemmäksi. Jälkitarkastus pyritään tekemään ennen töihinmenoa, jolloin voidaan selvittää myös toipumisen taso ja kyky palata töihin.

3.Komplikaatiot Yleisin kohdunpoistoon liittyvä komplikaatio on verenvuoto ja siitä seuraava hyytymäkertymä vatsaonteloon (n 15%:lla). Tulehdukset leikkausalueella ovat avoleikkaukseen liittyen melko yleisiä (15-30%). Seija Meltomaa on tehnyt Turun kohdunpoistopotilaista väitöskirjan 1999, jossa selvitetään melko tarkasti komplikaatiopuolta. Keskimäärin lieviä komplikaatioita (heti leikkauksen jalkeen ja toipumisaikana ilmeneviä) on noin kolmasosalla. Vakavia komplikaatioita on erittäin harvoin (n 1% luokkaa). Pitkäaikaisvaikutuksista olitkin jo ilmeisesti lukenut: todennäköisesti positiivinen vaikutus psyyke ja seksipuoleen (riippuen tietyisti millä oireilla on lähdetty leikkaamaan). Sydän-ja verisuonitautiriskistä ja osteoporoosiriskin lisääntymisestä tiedetään vielä liian vähän.

4. Vaihdevuodet Vaidevuodet diagnosoidaan yleensä oireista (kuumat aallot, haluttomuus, unettomuuss, mielialavaihtelut ym). Jos on erityistä syytä, voidaan aivolisäkkeen FSH hormonia mitata, jolla voidaan arvioida munasarjojen toimintaa.

5. Viitteitä kuukautishäiriöiden periytymisestä on. Samoin myoomien. Perinnöllisyys ei ole voimakasta.

Ystävällisin terveisin Ritva Hurskainen, naistentautien erikoislääkäri

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.