Terve.fi

Yleistietoa myoomista

Yleistietoa myoomista
Myoomat ovat yleisiä ja niitä on 20-30 %:lla yli 30-vuotiaista naisista. Jos myoomat ovat oireettomia ja pieniä, ei hoitoa tällöin tarvita. Lue lisää.
Teksti

Myoomadiagnoosin jälkeen potilas otetaan kontrolliin kuuden – yhdeksän kuukauden kuluttua, jossa tehdään ultraäänitutkimus. Ultraäänitutkimuksessa selvitetään oirekuvan muutoksia ja myooman kasvunopeutta. Tämän perusteella päätetään myooman hoidosta. Kohdunpoiston jälkeen tehdään leikkauksesta riippuen siihen liittyvät lääkärintarkastukset. Kohdunpoisto estää uusien myoomien synnyn, joten kohdunpoiston jälkeen myoomista ei tarvitse huolehtia. Pieniä ja oireettomia myoomia ei tarvitse hoitaa eikä seurata.

Myoomien periytyvyys

Runsaan myoomamuodostuksen taustalta on löydetty yksi vallitsevasti periytyvä geenimutaatio kromosomissa 1 geenistä, joka koodaa fumaraattihydrataasientsyymiä. Geneettiseen myoomataipumukseen liittyvät myös ihon lihaskasvaimet. Mutaatio on harvinainen ja tätä kantavat suvut ovat jo yleensä terveydenhuoltojärjestelmän tiedossa.

Lisätietoa myoomien hoidosta.

Myoomien yleisyys

Yli 30-vuotiaista naisista 20 – 30 %:lla on kohdussaan myoomia, mutta usein ne ovat oireettomia.

Myoomien ennuste

Myoomien kasvuun ei voi vaikuttaa. Noin 1-5 / 1000 kohdun lihaskasvaimesta liittyy pahanlaatuisen lihaskasvaimen, leiomyosarkooman, riski. Myoomat eivät kuitenkaan muutu vaan osoittautuvat pahanlaatuisiksi kasvaimiksi. Leikkaushoidolla voidaan myooman aiheuttamat oireet hoitaa ja pelkän myooman poiston jälkeen lapsen saaminen on muista hedelmällisyyteen vaikuttavista tekijöistä riippuen mahdollista. Kohdunpoiston jälkeen lapsia ei luonnollisesti voida hankkia.

Lähteet:

Grénman S. & Auranen. A. Naistentaudit ja Synnytykset, Kustannus Oy Duodecim 2011.

Heinonen P. Hyvänlaatuiset gynekologiset muutokset ja kasvaimet, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

ICD-10:

D25 Kohdun hyvänlaatuinen sileälihaskasvain

Julkaistu: 28.2.2014
Kommentoi »