Heillä saattaa esiintyä pahoinvointia, oksentelua, ripulia, päänsärkyä, väsymystä ja hermostuneisuutta.
Nuorten naisten kivuliaat kuukautiset johtuvat tavallisimmin kohdun limakalvon tulehdusvälittäjäaineista (prostaglandiinit), joita vapautuu vuodon alkaessa liian paljon kohtulihakseen. Nämä aikaansaavat kohtulihaksen voimakkaat supistelut ja kivut. Elimelliset syyt lisääntyvät iän myötä. Tärkeimpiä gynekologisia sairauksia, jotka aiheuttavat kuukautiskipuja, ovat adenomyoosi, endometrioosi , kohtulihaksen hyvänlaatuiset kasvaimet, myoomat, Myös tulehdukset, kiinnikkeet ja kohdun rakenneviat voivat aiheuttaa kipuja. On myös tavallista, että runsaat kuukautiset ovat kivuliaat, vaikkei mitään elimellistä syytä todettaisikaan.
Kipujen syy selviää gynekologisessa tutkimuksessa
Ennen hoidon aloittamista on huolellinen gynekologinen tutkimus tarpeen. PAPA-koe ja klamydianäyte ovat nuoren hedelmällisessä iässä olevan naisen perustutkimukset. Emättimen kautta tehtävä kaikukuvaus on kuukautiskipujen selvittelyssä hyvä, turvallinen, kivuton ja nopea menetelmä. Sillä voidaan todeta mm. munasarjakasvaimet, myoomat ja polyypit. Kaikututkimuksen tarkkuutta voidaan parantaa täyttämällä kohtuontelo nesteellä ohuen katetrin kautta.
Useita hoitovaihtoehtoja
Tulehduskipulääkkeet auttavat hyvin kuukautiskipuihin, jos riittävä annos on onnistuttu ottamaan ennen vuotoa tai vähintäänkin ennen kovan kivun alkamista. Nämä lääkkeet estävät kipuun päättyvän ketjureaktion. Erot eri tulehduskipulääkkeiden välillä ovat pieniä, ratkaisevinta on annoksen riittävyys. Peräpuikkoja voidaan myös käyttää. Vakavia sivuvaikutuksia näillä lääkkeillä ei ole todettu hoidettaessa kuukautiskipuja.
Yhdistelmäehkäisypillerit, -rengas tai -laastari on helpoin ja paras vaihtoehto nuoren naisen kuukautiskipujen hoidoksi Ne kasvattavat kohdun limakalvoa vain vähän, joten kuukautisvuodot ovat niukkoja, säännöllisiä ja kivuttomia.
Pidennettyä sykliä, joissa kuukautiset tulevat kolmen kuukauden välein voidaan toteuttaa ehkäisypillereillä, -renkaalla tai -laastarilla. Pitkä sykli on erityisen arvokas käytettäessä ehkäisyvalmisteita terapeuttisesti.
Hormonikierukka on Suomessa suosittu ehkä siksi, että se pitää vuodon hyvin niukkana tai jopa kokonaan poissa. Vuonna 2003 peräti 12 % hedelmällisessä iässä olevista suomalaisista naisista käytti kohdunsisäistä hormoniehkäisintä. Hormonikierukan vaikutus on paikallinen. Eli vaikka munasarjat toimivat normaalisti, kohdun limakalvo pysyy ohuena koko ajan. Hormonikierukan voi antaa olla paikoillaan viisi vuotta, eli niin kauan kuin sen ehkäisyteho riittää. Hormonikierukka voidaan tarvittaessa laittaa myös synnyttämättömälle naiselle
Parhaimmillaan pitkäjaksoiset tai peräti vuodottomat ehkäisymenetelmät helpottavat kiusallisia oireita, lisäävät elämänhallintaa ja parantavat siten elämänlaatua.
Kirurgista hoitoa tarvitaan silloin kun kipujen taustalla on jokin elimellinen syy (adenomyoosi, endometrioosi tai myooma) tai lääkehoito ei onnistu.