Terve.fi

Ennenaikaiset supistukset ja ennenaikaisen synnytyksen uhka

Ennenaikaiset supistukset ja ennenaikaisen synnytyksen uhka
Supistus ja supistukset: Kohtu alkaa supistella kivuttomasti ja epäsäännöllisesti raskauden puolivälissä. Näitä supistuksia kutsutaan kohdun "harjoitussupistuksiksi" ja ne ovat fysiologisia. Säännölliset ja kivuliaat supistukset ennen raskausviikkoa 37 voivat ennakoida ennenaikaista synnytystä.
Julkaistu 28.9.2006

Kohtu alkaa supistella kivuttomasti ja epäsäännöllisesti raskauden puolivälissä. Näitä supistuksia kutsutaan kohdun “harjoitussupistuksiksi” ja ne ovat fysiologisia. Säännölliset ja kivuliaat supistukset ennen raskausviikkoa 37 voivat ennakoida ennenaikaista synnytystä.

Tärkein tutkimus on kohdunsuun tunnustelu toistuvasti, jolla voidaan seurata kohdunsuun mahdollista aukeamista, kanavan lyhenemistä ja kudoksen pehmentymistä. Emättimen tulehdukset tai virtsatietulehdus ovat tyypilliset syyt ennenaikaisiin supistuksiin ja tulehdusten poissulkeminen kuuluukin rutiinitutkimukseen. Mahdollisesti löytyneen tulehduksen hoito rauhoittaa yleensä supistukset. Aina syytä ennenaikaisille supistuksille ei löydy.

Kohdunsuun kypsymisen yhteydessä tärkein hoito on lepo. Yleensä synnyttäjä kirjoitetaan sairaslomalle työstä ja lepo voidaan toteuttaa kotihoitona. Jos tilanne vaikuttaa selvästi uhkaavalta ja kotona lepääminen ei supistuksia rauhoita, otetaan synnyttäjä sairaalaan osastolle tarkkailuun ja lepohoitoon. Sairaalassa on mahdollista aloittaa myös supistuksia estävä lääkitys, jonka teho ei valitettavasti ole kovin hyvä. Siitä ei kuitenkaan ole mitään haittaa sikiölle. Uhkaavassa tilanteessa voidaan sikiön keuhkojen kypsymistä nopeuttaa äidille annettavalla kortisonipistoksella.

Lue lisää:

Kommentoi »