Kaksosraskaudessa naiselta irtoaa kaksi munasolua, joista molemmat hedelmöittyvät. Näin saavat alkunsa erimunaiset eli epäidenttiset kaksoset. Erimunaisilla kaksosilla on kummallakin oma istukka ja istukkapussi. Samanmunaiset eli identtiset kaksoset syntyvät siten, että hedelmöitynyt munasolu jakaantuu alkuvaiheessa kahteen osaan ja molemmat puoliskot kehittyvät erillisiksi alkioiksi. Samanmunaisilla kaksosilla on yhteinen istukka, mutta usein heillä on erilliset istukkapussit.
Kaksosraskaus tulee useimmiten suurena yllätyksenä odottavalle äidille, tunteet voivat seilata laidasta laitaan ja asiaan sopeutuminen voi viedä aikaakin. Itse raskaus on odotusta siinä missä yhdenkin lapsen odotus, mutta raskauden aikaiset “oireet” saattavat myös tulla tuplana. Kaksosia odottavan äidin elimistö kuormittuu runsaammin, kun kohdussa on kaksi kehittyvää pienokaista yhden sijaan ja ymmärrettävästi äidin väsymys tai muut vaivat voivat olla suurempia.
Kaksosraskautta pidetään riskiraskautena, mikä tarkoittaa myös sitä, että äidin ja sikiöiden vointia seurataan tavallista tiheämmin äitiysneuvolassa ja raskauden loppupuolella myös äitiyspoliklinikalla. Keskeistä on seurata sikiöiden kasvua, huomioida lapsiveden määrä, tarkkailla sikiöiden liikkeitä ja kuunnella sydänääniä.
Kaksosraskauden suurimpana ongelmana ovat ennenaikaisen synnytyksen mahdollisuus ja sikiön mahdollinen pienipainoisuus. Raskauden seuranta, synnytyksen suunnittelu ja synnytyspaikan valinta takaavat pienokaisille parhaan mahdollisen hoidon, ja äidille tietenkin myös.
Terveysneuvonnassa korostuu päivittäisen levon merkitys ja sen turvaamiseksi työssä olevalle äidille myönnetään herkästi sairaslomaa. Mikäli tilanne niin vaatii, äiti ohjataan raskauden keskikolmanneksella loppuraskauden ajaksi sairaalatarkkailuun ja -hoitoon. Kaksosraskauksissa synnytystapa ratkaistaan aina yksilöllisesti, vaikka ensisijaisesti pyritäänkin alatiesynnytykseen. Synnytystapaan vaikuttaa mm. raskauden kesto, sikiöiden tarjonta ja mahdolliset raskauskomplikaatiot. Mikäli lapsia on enemmän kuin kaksi, synnytystapa on keisarileikkaus.