Terve.fi

Mitä tietoa ultraäänitutkimuksesta saadaan

Mitä tietoa ultraäänitutkimuksesta saadaan
Ultraäänitutkimuksen avulla varmistetaan mm. sikiön koko, sydämen sykkeen lyöntitiheys. Ultraäänitutkimuksen saadaan selville myös mahdolliset fyysiset poikkeavuudet sekä sukupuoli.
Julkaistu 16.10.2008

Ultraääni- eli kaikututkimus on kuvantamismenetelmä, jossa ei käytetä röntgensäteitä. Ne perustuvat ääniaaltoihin, joiden taajuus on ihmisen korvan kuuloalueen yläpuolella. Tutkimusta edesauttaa jos virtsarakko on ultraamishetkellä täynnä.

Kaksiulotteinen (2D) eli perinteinen raskaudenajan ultraäänitutkimus on saanut rinnalleen uusia tekniikoita helpottamaan sikiön rakenteiden arviointia. Useista vierekkäisistä 2D-kuvista tietotekniikka muodostaa kolmiulotteisia 3D-kuvia. 3D-kuvan liikkuessa reaaliajassa (esim sikiö haukottelee) on kyseessä 4D-tutkimus.

2D-ultraäänitutkimus on perinteinen tapa tutkia sikiötä ja sitä käytetään yleensä neuvoloissa.

3D-ultraäänikuvantamisessa voidaan sikiön rakenteita kuvata yhtäaikaisesti kolmesta toisiaan vastaan kohtisuorasta tasosta. Kolmiulotteinen ultraäänitutkimus auttaa erityisesti sisäelinten, sydämen, aivojen ja luuston selvittelyssä. Pinnallisista rakenteista huulihalkio ja kampurajalka voidaan havaita useimmiten.

4D-ohjelmalla voi tarkastella sikiön liikkeitä reaaliaikaisesti eli tällöin ”neljäs ulottuvuus” on aika. Paremman kokonaiskuvan lisäksi 4D-tutkimus näyttää havainnollisesti sikiön liikkeet ja muun aktiviteetin, esimerkiksi nielemisen ja raajojen normaalit asennot ja liikkeiden luontevuuden. Nämä seikat ovat 3D/4D-tutkimuksella nähtävissä parhaiten raskauden 24-28 viikolla.

3D/4D-tutkimukset ovat yleensä maksullisia ja niitä tehdään yksityisillä lääkäriasemilla.

Ultraäänitutkimuksilla selvitetään seuravaanlaisia asioita:

1. Sydämensyke

Vauvan sydämen terveys varmistetaan sydämen sykkeen lyöntitiheyttä mittaamalla. Sydämen sykkeen voi nähdä ultraäänessä viikolla 6. Sydänäänien kuuntelu on mahdollista 12.–14. raskausviikoista lähtien. Normaali sikiön sydänäänten tiheys on 120–160 kertaa minuutissa.

2. Olinpaikka

Varmistetaan, että sikiö kasvaa kohdussa eikä kohdun ulkopuolella, kuten esimerkiksi munajohtimessa (kohdun ulkopuolinen raskaus).

3. Sikiön koko (SF-mitta)

Vauvan kallo, sääriluu ja vatsanympärys mitataan, joiden avulla määritellään sikiön ikä. Jos kyseessä on ensimmäinen ultrasi ja vauvasi on yli viikon jäljessä tai edellä oletettua ikäänsä, on todennäköistä että neuvolassa määritelty laskettu aikasi muuttuu.

4. Monikkoraskaus

Todennäköisesti tiedät jo montaako lasta kohdussasi kannat. Useimmilla naisilla, jotka odottavat kaksosia, vatsa on huomattavasti suurempi kuin normaalisti ensimmäisellä kolmanneksella. Kaksosraskaus varmistetaan ultraäänitutkimuksella, jossa myös selvitetään onko kaksosilla sama istukka.

5. Istukan sijainti

Jos kohdun alaosassa oleva istukka peittää osittain tai kokonaan kohdun kaulakanavan sisäsuun, on kyseessä etinen istukka (placenta praevia). Etisistukka aiheuttaa kivutonta, mutta runsasta verenvuotoa raskauden viimeisellä kolmanneksella. Mikäli istukka peittää loppuraskaudessa kohdunkaulan, tehdään synnytys keisarileikkauksella.

Tämä tila on kuitenkin hyvin harvinainen, sillä vain hyvin pienellä osalla naisista, joilla todetaan etinen istukka ennen 20 raskausviikkoa, on se vielä loppuraskaudesta. Etisistukkaa esiintyy enemmän naisilla, joille on tehty jokin kohtutoimenpide (kaavinta, myoomaleikkaus, keisarinleikkaus).

6. Lapsiveden määrä

Jos ultraäänilaite näyttää, että sinulla on liian paljon tai liian vähän lapsivettä, kyseessä saattaa olla ongelma. Lapsiveden määrä lisääntyy raskauden puoliväliin asti. Jos lapsella on suoliston tai virtsateiden rakennepoikkeavuuksia, voi lapsiveden määrä poiketa normaalista.

Sinulle todennäköisesti tehdään perusteellinen tutkimus, jolla selvitetään ongelman syytä. Todennäköisesti sinua tullaan ultraamaan myös säännöllisemmin.

7. Sikiön fyysiset poikkeavuudet

Ultraäänitutkimuksessa tutkitaan tarkasti sikiön perusanatomia, kuten pää, niska, rinta, sydän, selkäranka, vatsa, munuaiset, virtsarakko, kädet, jalat ja napanuora, jotta saadaan selvyys normaalista kehityksestä.

Ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa teemana on niskaturvoketutkimus, jolla voidaan arvioida trisomia 21 eli Downin syndrooman riskiä. Tämä tutkimus on tarkimmillaan raskausviikkojen 11 ja 14 välillä.

Keskiraskauden ultraäänitutkimuksessa, eli rakenneultrassa sikiöstä tutkitaan kallonsisäiset rakenteet sekä selkärangan ja raajojen normaalisuus. Tämä tutkimus tehdään yleensä raskausviikoilla 18–22.

Mikäli varhaisraskauden ultraääni- tai veriseulonnoissa ilmee jotain epäilyttävää tai jos syytä huoleen on jonkin muun asian takia, sinulle todennäköisesti tehdään vielä lisää testejä.

8. Sukupuolen määrittäminen

Jos haluat varmuuden siitä, onko tuleva lapsi tyttö vai poika se yleensä onnistuu keskiraskauden ultraäänitutkimuksessa (vko 16–20). Sukupuolen määrittämistä tosin voi vaikeuttaa sikiön asento kohdussa.

Lähde: Baby Center

Kommentoi »